Nieuwscentrum

jan 30, 2023

Philips presenteert nieuwe groeistrategie, met Nederland als blijvend middelpunt van wereldwijde activiteiten

Als onderdeel van de plannen is het Philips Innovation Center in Eindhoven aangewezen als het leidende wereldwijde centrum voor zogenoemde doorbraakinnovaties.

Philips presenteert vandaag haar wereldwijde groeistrategie, met focus op gerichte autonome groei, een veranderd innovatiemodel en een sterk verbeterde executie als belangrijkste aanjager van de groei. Dit heeft noodzakelijke gevolgen voor hoe het bedrijf is georganiseerd en het werknemersbestand, ook in Nederland. Echter, met drie essentiële kernactiviteiten (innovatie, productie en het hoofdkantoor) en vier grote vestigingen (Eindhoven, Best, Drachten en Amsterdam), blijft Nederland het sterke middelpunt van de wereldwijde activiteiten van Philips.

 

CEO Roy Jakobs zegt over de nieuwe plannen en de rol van Philips in Nederland:

“Met de nieuwe strategie gaan we de huidige uitdagingen aanpakken en het maximale uit ons sterke business portfolio halen voor alle belanghebbenden van Philips. We gaan gerichter innoveren en richten ons op oplossingen die patiënten en hun artsen meer uitzicht bieden op betere behandelresultaten. Die focus op patiënten en kwaliteit, dat is wat ons drijft en daar zet iedereen bij Philips zich met hart en ziel voor in.

 

We zijn en blijven een Nederlandse multinational, en daar zijn we trots op. Nederland blijft het kloppend hart van Philips, met twee van onze grootste productie- en innovatiecentra in Drachten en Best, het hoofdkantoor in Amsterdam, en met Eindhoven als het centrum voor grote doorbraakinnovaties. Met alle expertise die we hier hebben, gaan we vanuit onze Nederlandse locaties een belangrijk deel van onze technologische toekomst wereldwijd vormgeven.

 

Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk. We zullen hier dan ook onze verantwoordelijkheid als goede werkgever in nemen en collega’s zoveel mogelijk van werk naar werk begeleiden. We zijn bijvoorbeeld met onze partners in en om Eindhoven in gesprek om zoveel mogelijk talent voor de regio te behouden. Daarnaast kunnen we een gedeelte met natuurlijk verloop opvangen en hebben we een goed sociaal plan.”  

Een medewerker van Philips aan het werk met Azurion systemen

Een medewerker van Philips aan het werk in regio Eindhoven. Het bedrijf kondigt vandaag haar nieuwe groeistrategie aan met Nederland als het centrum voor wereldwijde doorbraakinnovaties.

Sterktes en uitdagingen

Philips is actief in de gezondheidstechnologie, een aantrekkelijke markt die jaarlijks goede groei laat zien door wereldwijde trends zoals vergrijzing en de noodzaak tot verhoogde productiviteit in de zorg. Daarnaast heeft Philips een sterk merk, een productportfolio met leidende marktposities, en een heldere missie, namelijk om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren met zinvolle innovatie. Tegelijkertijd staat Philips voor grote uitdagingen en de resultaten van de onderneming in 2022 weerspiegelen dit.

 

Dichter bij de klant opereren

Philips wil de huidige uitdagingen aanpakken, de prestaties verbeteren en waarde creëren met een duurzame impact. Focus ligt op autonome groei van haar activiteiten zoals echografie, beeldgestuurde behandelingen, patiëntbewaking in het ziekenhuis en thuis, en persoonlijke verzorging. Kern van de plannen is dat Philips dichter bij de klant wil gaan opereren en beter in de uitvoering wil worden. De beschikbare middelen moeten effectiever worden ingezet waarbij kwaliteit en impact voor patiënten centraal staan.

 

Een belangrijke stap is om direct toepasbare innovaties naar de bedrijfsonderdelen te brengen die dichter bij patiënten, consumenten en klanten staan. Daarom worden de business units verantwoordelijk voor het gehele onderzoeks- en productontwikkelingstraject, en zal 90% van de R&D activiteiten daar plaatsvinden (was voorheen 70%). Onderzoekers, ontwerpers, inkopers en commerciële functies werken daardoor samen in één team aan concrete vernieuwingen die direct impact hebben op consumenten, patiënten en artsen. Om dit te realiseren zal een deel van de R&D-functies vanuit het Philips Innovation Center in Eindhoven worden overgeheveld naar deze bedrijfsonderdelen van Philips, waaronder het productie- en innovatiecentrum in Best.

 

Innovatie als katalysator vanuit Eindhoven

Het bedrijf wordt tevens selectiever in zijn productontwikkeling en gaat gerichter innoveren in de geselecteerde groeigebieden om de impact van en het rendement uit de R&D-investeringen te verhogen. Dit leidt tot een aanpassing van het R&D-budget tot 9% van de omzet (wat overeenkomt met meer dan EUR 1,7 miljard). Daarmee blijft Philips bovengemiddeld investeren ten opzichte van andere bedrijven in de wereldwijde medische technologie industrie, omdat Philips voorop wil blijven lopen in innovatie.

 

Het Philips Innovation Center
in Eindhoven is aangewezen als het leidende centrum voor de zogenoemde doorbraakinnovaties van Philips wereldwijd, om innovaties in strategische focusgebieden te faciliteren en te versnellen. De grote technologische vondsten die het bedrijf potentieel een miljard euro of meer omzet kunnen opleveren worden onder aanvoering van teams in Eindhoven verder ontwikkeld en opgeschaald om daarna wereldwijd te kunnen worden ingezet.

 

In deze opzet kan Philips meer focus in zijn innovatie-ontwikkeling aanbrengen en betere keuzes maken. Bovenal kan het bedrijf hierdoor effectievere diagnose- en behandelopties aanbieden voor artsen en hun patiënten, en meer gepersonaliseerde (digitale) consumentenproposities lanceren. Dit wil Philips vooral doen in groeigebieden waar het al een sterke positie heeft.

 

Gevolgen voor Philips in Nederland

Een en ander heeft gevolgen voor hoe het bedrijf is georganiseerd en het werknemersbestand, ook in Nederland. Naast de in oktober aangekondigde verlaging van het werknemersbestand in Nederland, zullen in 2023 nog eens ongeveer 1.100 posities worden afgebouwd, met name in de regio Eindhoven/Best en Amsterdam. Voor alle medewerkers in functies die worden opgeheven is er een goed sociaal plan, dat recentelijk is verlengd tot eind 2025. Daarnaast zal er sterk worden ingezet om mensen te begeleiden van werk naar werk, en waar mogelijk talent voor de regio te behouden in samenwerking met technologische bedrijven in de regio.

 

Als Nederlands bedrijf, blijft het thuisland het sterke middelpunt van de wereldwijde Philips activiteiten. Het Philips Innovation Center in Eindhoven wordt het centrum voor de doorbraakinnovaties van Philips wereldwijd, terwijl de productie- en ontwikkelcentra in Best (hoogwaardige medische technologie) en Drachten (persoonlijke verzorging) versterkt worden met innovatie- en marketingcapaciteit die voorheen centraal werd ingevuld. Philips exporteert jaarlijks voor meer dan drie miljard euro aan hoogwaardige technologische producten vanuit Best en Drachten.

 

In het internationale hoofdkantoor in Amsterdam zijn de Raad van Bestuur en Executive Committee, centrale functies en de marketing- en productmanagement-teams van verschillende businesses gevestigd. Philips kondigt vandaag ook aan dat het hoofdkantoor begin 2025 naar de Amsterdamse Zuidas verhuist. Het gebouw in de Prinses Irenestraat wordt volledig gerenoveerd tot een dynamische, gezonde en duurzame werkplek die samenwerking voor Philips-medewerkers stimuleert.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde therapie, patiëntenbewaking en gezondheidsinformatica, alsmede in de consumentengezondheidszorg en de thuiszorg. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Philips realiseerde in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro en heeft ongeveer 77.000 werknemers in dienst met verkoop- en servicepunten in meer dan 100 landen. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2023/20230130-philips-presenteert-nieuwe-groeistrategie-met-nederland-als-blijvend-middelpunt-van-wereldwijde-activiteiten.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.