Nieuwscentrum

Leiders van vandaag en morgen vragen om actie voor VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen

8 december 2016

Rotterdam - Integreer circulaire economie in de onderwijsprogramma's, zorg voor een eenduidige rapportage over de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN en breid de samenwerking met alle stakeholders uit. Dat zijn enkele aanbevelingen van de conferentie 'Transform Your World', een initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en de Economische Faculteitsvereniging (EFR). Zij organiseerden de conferentie samen met het SDG Charter op 8 december.

 

"De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen een politiek manifest voor de hele wereld. Ze zijn de sleutel voor een toekomst met een menswaardig bestaan voor iedereen en een gezonde planeet. De werelddoelen zijn onderling verweven en daarom kunnen ze uitsluitend worden gerealiseerd met een totaal andere manier van denken, actie ondernemen, organiseren, communiceren, financieren en rapporteren (meten). Universiteiten kunnen de kennis hiervoor ontwikkelen." Dat zei VN-adviseur voor de SDG’s, David Nabarro.

 

Samenwerking

"Alleen als alle betrokken partijen samenwerken, kunnen we de Sustainable Development Goals bereiken. Ik nodig alle deelnemers uit om actief de samenwerking te zoeken, of het nu gaat om verbetering van de gezondheid, het bestrijden van geslachtsdiscriminatie of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor de allerarmsten", zei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen.

DSCG afbeelding

Leiders van vandaag en morgen werkten tijdens de conferentie samen aan manieren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen. Politieke partijen, overheid, bedrijfsleven, NGO's, kennisinstellingen, filantropen en studenten wisselden ideeën uit en maakten ook concrete plannen voor gezamenlijke actie.

 

Studentenpitch

Studenten van onder meer de Erasmus Universiteit pitchen hun beste ideeën in de ‘DSGC Student Challenge’. Paul Polman (CEO Unilever), Feike Sijbesma (CEO DSM), Frans van Houten (CEO Phillips) en Marjan van Loon (President Directeur Shell Nederland) hadden studenten uitgedaagd om met praktische oplossingen te komen voor duurzame ontwikkeling binnen hun eigen bedrijfsvoering. Het Philips team dat met het idee kwam om data over  luchtverontreiniging te ontsluiten voor lokale gemeenschappen en zo via onderlinge competitie de luchtkwaliteit te verbeteren, werd door de deelnemers aan de conferentie verkozen tot winnaar. 

 

Mindset

Voorzitter DSGC, Jan Peter Balkenende sloot de conferentie af: "Stop talking, start walking. We moeten in actie komen. De SDG's vormen een positieve agenda. Iedereen moet het grote plaatje kennen van onze toekomst, en niet alleen rechter, dokter of technicus zijn. Het gaat om een andere mindset." 

 

Het evenement vond plaats op de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd georganiseerd door de Dutch Sustainable Growth Coalition (www.dsgc.nl), SDG Charter NL (www.sdgcharter.nl) en de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) (www.efr.nl).

De complete lijst van aanbevelingen die uit de ochtendsessies zijn voortgekomen, vind je op http://sdgcharter.nl/2016/12/08/outcomes

De DSGC is een door VNO-NCW gesteunde coalitie van 8 Nederlandse multinationals die het stimuleren van duurzame bedrijfsmodellen tot doel heeft.

DSCG afbeelding

Voor aanvullende persinformatie kunt u contact opnemen met:

Philips

Marianne Nouwens

Philips Benelux

Tel.: +31 6 11 58 10 04

E-mail: Marianne.Nouwens@Philips.com

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 70.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.