Nieuwscentrum

Nederlandse en Belgische rozenkwekers breiden gebruik van Philips LED-tuinbouwbelichting uit na 50 procent hogere gewasopbrengst


De Nederlands rozenkweker Porta Nova en rozenkwekerij Scheers in België verbeteren de consistentie, kwaliteit, opbrengsten en klimaatbeheersing in de rozenteelt 

11 november, 2016

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161111-nederlandse-en-belgische-rozenkwekers-breiden-gebruik-van-philips-led-tuinbouwbelichting-uit-na-50-procent-hogere-gewasopbrengst.html Link gekopieerd

Eindhoven, Nederland - Philips Lighting (Euronext Amsterdam beursticker: LIGHT), een wereldwijde marktleider in verlichting, maakte vandaag de uitbreiding bekend van de LED-tuinbouwbelichtingsinstallaties bij twee toonaangevende ondernemingen in de teelt van snijrozen, Porta Nova in Nederland en Rozen Scheers in België. Kort na de proefperiode met groeilichtinstallaties op basis van hybride LED en hogedruknatrium (HPS) besloten beide kwekers hun investering in LED uit te breiden nadat hun opbrengsten waren toegenomen met wel 50 procent.

 

Voorspelling: rozenteelt binnen vijf jaar volledig onder LED-licht

Wim Steeghs, key account manager glastuinbouwbelichting en rozenspecialist bij Philips Lighting, zegt: “De LED-technologie is nu volwassen, energie-efficiënt en nauwkeurig genoeg om te worden toegepast in de rozenteelt. Telers beginnen met hybride installaties en wij denken dat de meesten van hen binnen vijf jaar zullen beschikken over een hybride of volledige LED-installatie dankzij de voordelen die deze biedt voor het verbeteren van gewassen en het verlagen van de bedrijfskosten.”

 

Rozenkwekerij Scheers krijgt 50% meer licht zonder hogere energiekosten

Rozenkwekerij Scheers in Kontich, België, teelt een diversiteit van grootbloemige rozen in 3,5 hectare kassen. Het bedrijf beproefde diverse variëteiten rozen in een hybride systeem met 70% Philips GreenPower LED toplighting-modules en 30% HPS-modules op ongeveer 1,5 hectare. Het doel daarvan was de lichtniveaus te verhogen zonder toename van het energieverbruik.

 

Eigenaar Wim Scheers zegt: “Onze opbrengsten zijn in de hybride situatie met 30-50% toegenomen. We kunnen nu onze planten gedurende langere perioden belichten zonder dat de gewastemperatuur hoger wordt en waarbij grotere hoeveelheden CO2 worden vastgehouden.  Dit helpt de groei van onze gewassen te bevorderen. Verder hebben we een duidelijke verbetering gezien in de kwaliteit van onze rozen, met langere stelen, grotere bloemen en hogere opbrengsten. Na slechts een half seizoen zagen we dat de Philips LED-tuinbouwbelichting de beste optie is voor het telen van rozen; daarom breiden we onze LED-belichtingsinstallatie met 60% uit, van 1,5 hectare naar 2,5 hectare.”

 

Porta Nova meldt verbeterde kwaliteit en klimaatbeheersing en substantiële energiebesparingen

Porta Nova, een van 's werelds grootste telers van Red Naomi rozen, besloot na de succesvolle proeven een extra kas van 1,1 hectare in gebruik te nemen met een installatie bestaande uit 50% HPS en 50% LED toplighting.

“Philips LED-tuinbouwbelichting biedt ons meer flexibiliteit en meer licht in de lente, zomer en herfst”, zegt Leon Dukker, algemeen directeur van Porta Nova. “Verder verwachten we in de hybride opstelling grotere bloemen en een gelijkmatiger kwaliteit van de gewassen te bereiken. We kunnen de bloei vertragen en een betere gewastemperatuur verkrijgen dankzij een betere klimaatbeheersing, terwijl we tegelijk aanzienlijke energiebesparingen verzekeren. Ons doel met de hybride LED-installatie is een nauwkeurige klimaatbeheersing te gebruiken voor het verder verbeteren van de constantheid, bloei en schaplevensduur van onze gewassen en zo een nog beter product te produceren voor onze klanten.”

 

In 2015 voerde Porta Nova een proef met snijrozen uit op 1300 vierkante meter, waarbij een hybride systeem bestaande uit HPS en Philips GreenPower LED toplighting werd vergeleken met een installatie die alleen HPS bevatte, met het doel de lichtniveaus te verhogen zonder de temperatuur te verhogen. Verhogen van de lichtniveaus met HPS-belichting veroorzaakt buiten de wintermaanden hogere temperaturen in de kas. 

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161111-nederlandse-en-belgische-rozenkwekers-breiden-gebruik-van-philips-led-tuinbouwbelichting-uit-na-50-procent-hogere-gewasopbrengst.html Link gekopieerd

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager

Horticulture LED Solutions

Philips Lighting
Tel: +31 6 31 65 29 69

E-mail: daniela.damoiseaux@philips.com

www.philips.com/horti

Over Philips Lighting

Philips Lighting (Euronext Amsterdam: LIGHT) is een wereldwijd toonaangevende aanbieder van verlichtingsproducten, -systemen en -diensten. Onze kennis over de positieve invloed van licht op mensen, gecombineerd met onze uitgebreide technische expertise, stelt ons in staat om nieuwe, digitale verlichtingsinnovaties te ontwikkelen die actief bijdragen aan het verbeteren van levens. We bedienen zowel de professionele-, als de consumentenmarkt en verkopen de meest energiezuinige LED-verlichtingsproducten ter wereld. Philips Lighting loopt voorop bij de ontwikkeling van connected lichtsystemen en -diensten. Gebaseerd op de onbegrensde mogelijkheden van het 'Internet of Things', kijken we verder dan licht alleen om huizen, gebouwen en openbare ruimtes te transformeren. In 2015 werd een omzet van 7,5 miljard euro gerealiseerd. We hebben circa 34.000 medewerkers in dienst, verspreid over meer dan 70 landen. Kijk op www.philips.nl/news voor meer nieuws over Philips Lighting.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.