Nieuwscentrum

AkzoNobel, DSM, Google en Philips werken samen aan lange termijn duurzame energiedoelstellingen

14 oktober, 2016

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161014-akzonobel-dsm-google-en-philips-werken-samen-aan-lange-termijn-duurzame-energiedoelstellingen.html Link gekopieerd

Vier toonaangevende bedrijven kondigen een uniek Nederlands samenwerkingsverband aan waarin zij overeenkomen gezamenlijk elektriciteit in te kopen van duurzame energieprojecten. Onderdeel van deze overeenkomst is een eerste overeenkomst voor inkoop van elektriciteit opgewekt door het Windpark Krammer, ontwikkeld door twee coöperaties met in totaal 4000 leden in de provincie Zeeland en het eiland Goeree-Overflakkee. Met dit initiatief leveren de bedrijven een aanzienlijke bijdrage aan de realisatie van de Nederlandse duurzaamheids-doelstellingen die zijn afgesproken in het in 2013 afgesloten Energieakkoord voor duurzame groei. Hierin staat dat in 2020 14% van de energie duurzaam wordt opgewekt.
 

Sint Philipsland, 14 oktober 2016 – AkzoNobel, DSM, Google en Philips maken vandaag bekend dat ze een samenwerkingsverband aangaan voor de gezamenlijke inkoop van duurzame elektriciteit voor een deel van hun activiteiten in Nederland. Gezien de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen hebben de vier bedrijven twee jaar geleden dit consortium opgericht om gezamenlijk de mogelijkheden op de markt te verkennen. Een nieuwe benadering voor bedrijven om overeenkomsten te sluiten voor de inkoop van duurzame energie.

Een eerste stap in deze langlopende samenwerking is de overeenkomst tussen AkzoNobel, DSM, Google en Philips voor de inkoop van in totaal 350.000.000 kWH van het Windpark Krammer, zodra dit in 2019 in bedrijf wordt genomen. Dat volume staat gelijk aan het jaarverbruik van 100.000 huishoudens. De overeenkomst is niet alleen essentieel voor de financiering van het windpark, maar ook voor de duurzame ambities van de vier bedrijven.
  

Het is de eerste keer dat in Nederland een groep multinationals samenwerkt met burgers, waarbij in feite de consumenten de leverancier zijn en de bedrijven de afnemer.

Citaat AkzoNobel

AkzoNobel wordt alom erkend als leidend op het gebied van duurzaamheid. Het consortium vormt een welkome kans om het gebruik van duurzame energie verder uit te breiden en te blijven zoeken naar manieren om met minder meer te doen. “We zijn er trots op onderdeel te zijn van toekomstig duurzaam energiebeleid”, aldus Knut Schwalenberg, directeur AkzoNobel Nederland. “Dit samenwerkingsverband laat zien dat innovatie niet ophoudt bij productontwikkeling. Het houdt ook in dat er naar nieuwe manieren van samenwerking moet worden gezocht en het is bovendien illustratief voor ons eigen streven om nog duurzamer te worden. Door gemeenschappen te ondersteunen helpen we bovendien onze steden om meer gebruik te maken van groene energie, schoner en leefbaarder te worden.”
 

Citaat DSM

“Dit is een unieke samenwerking die perfect past bij DSM waar duurzaamheid in de kern van de strategie zit. Hier hebben burgers het initiatief genomen om lokaal duurzame energieopwekking te ontwikkelen; voor zichzelf en voor een consortium van vier grootverbruikers van energie, waaronder DSM. Een interessant win-win model, omdat sterk geëngageerde burgers, industriële gebruikers, windparkontwikkelaars en de Nederlandse duurzaamheidsdoelstelling er allemaal van profiteren”, aldus Atzo Nicolaï, president DSM Nederland. “Op deze manier duurzame elektriciteit inkopen draagt bij aan het realiseren van het doel dat DSM zich heeft gesteld om in 2025 ten minste de helft van haar ingekochte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Om het doel uit het klimaatakkoord van Parijs – terugdringing van de temperatuurstijging tot onder de 2°C – te realiseren, is het van het grootste belang om de krachten te bundelen en te komen tot innovatieve manieren van samenwerken, waar het Windpark Krammer een voorbeeld van is.”

 

Citaat Google

“Duurzaamheid staat hoog op onze agenda en we zijn verheugd te kunnen samenwerken met drie andere toonaangevende multinationals om het gebruik van duurzame energie in Nederland te bevorderen”, zegt Francois Sterin, directeur Global Infrastructure bij Google. “Google opereert al sinds 2007 CO2-neutraal en ons streven is om voor 100% van onze activiteiten duurzame energie te gebruiken. Ons datacenter in Eemshaven dat later dit jaar zal worden geopend, zal volledig op duurzame energie draaien.”
 

Citaat Philips

Hans de Jong, CEO van Philips Benelux: “Philips heeft ambitieuze doelen gesteld voor 2020 met het duurzaamheidsprogramma ‘Healthy People, Sustainable Planet’. CO2-neutraal werken is een belangrijk doel bij onze activiteiten.  Ons streven is daarom om uitsluitend duurzame elektriciteit te gebruiken. Deze overeenkomst is een nieuwe stap in de goede richting om dat doel te realiseren. Windpark Krammer biedt ons de mogelijkheid om windenergie in te kopen; een geheel nieuwe benadering. Het maakt me trots om met collega-bedrijven te kunnen samenwerken in deze primeur voor Europa. Het is een perfect voorbeeld van de integratie van circulaire principes.”  
 

Citaat Windpark Krammer

Tijmen Keesmaat, directeur van Windpark Krammer: “Dit is een fantastisch prestatie. Toen we acht jaar geleden aan dit project begonnen, stond ons niet voor ogen dat we naast onze leden ook multinationals van duurzame energie zouden kunnen voorzien. Wat het vooral bijzonder maakt, is dat we rechtstreeks aan eindgebruikers leveren, dus niet via een derde partij. Deze samenwerking voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan de energietransitie, en we zijn er trots op dat we een rol kunnen spelen in het nieuwe energielandschap.”

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2016/20161014-akzonobel-dsm-google-en-philips-werken-samen-aan-lange-termijn-duurzame-energiedoelstellingen.html Link gekopieerd

Voor specifieke vragen over AkzoNobel, DSM, Google of Philips kunt u contact opnemen met:

AkzoNobel

Peter van Boesschoten

peter.vanBoesschoten@akzonobel.com | +31 (0)88 969 2608 | +31 (0)6 1510 1728

 

DSM

André van der Elsen

andre.elsen-van-der@dsm.com | +31 (0)45 578 2421 | +31 (0)6 3062 8485

 

Google

Cindy Penders

cpenders@google.com | +31 (0)6 5463 1880

 

Philips

Ruud Stijnman

ruud.stijnman@philips.com | +31 (0)6 1533 2220

Over AkzoNobel

AkzoNobel maakt essentiële producten die inspireren en het dagelijks leven prettiger maken. Als internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën leveren we essentiële ingrediënten, essentiële bescherming en essentiële kleuren voor consumenten en industrie wereldwijd. We hebben een rijke geschiedenis en zijn pioniers in duurzame technologie en innovatieve producten, die tegemoet komen aan de groeiende behoeften van onze snel veranderende planeet en tegelijkertijd het leven makkelijker maken. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben 45.000 medewerkers in 80 landen. Tot onze merken behoren bekende namen als Flexa, Sikkens en Jozo. We hebben een permanente leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Van daaruit zetten we ons in om steden en omgevingen levendiger te maken, te beschermen, en kleur te geven.

Over DSM

DSM – Bright Science. Brighter Living.™ Koninklijke DSM N.V. is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. Door zijn unieke competenties in life sciences en materials sciences met elkaar te verbinden bewerkstelligt DSM economische welvaart, milieuverbetering en maatschappelijke vooruitgang en creëert daarmee voor al zijn stakeholders tegelijkertijd duurzame waarde. DSM ontwikkelt innovatieve oplossingen voor voeding, bescherming en prestatieverbetering in wereldwijde markten zoals voeding en voedingssupplementen, persoonlijke verzorging, diervoeder, medische materialen, auto’s, verf, elektrotechniek en elektronica, life protection, alternatieve energie en biogebaseerde materialen. DSM en zijn gelieerde ondernemingen hebben circa 25.000 werknemers in dienst die een netto jaaromzet van meer dan €10 miljard realiseren. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.dsm.com.

Over Google

De missie van Google is om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Met producten en platforms zoals Search, Maps, Gmail, Android, Google Play, YouTube en Chrome speelt Google een rol van betekenis in het dagelijks leven van miljarden mensen en is Google uitgegroeid tot een van de meest bekende bedrijven in de wereld. Google is een dochteronderneming van Alphabet Inc. Google streeft ernaar om volledig in haar energiebehoefte te voorzien door middel van duurzame energie en heeft contracten getekend voor de aankoop van bijna 2,5 GW duurzame energie. Daarmee is Google wereldwijd de grootste zakelijke afnemer van duurzame energie. 

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 69.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2015 een omzet van 16,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Over Windpark Krammer

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De ruim 4000 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te ontwikkelen. Het park produceert voldoende energie om ruim 100.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Het park is echt van en voor de regio. Met het Windfonds worden lokale duurzame initiatieven ondersteund en de (onder)aannemers betrekken lokale toeleveranciers bij de bouw.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.