Eindhoven, Leuven – Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) en het UZ Leuven hebben vandaag aangekondigd een overeenkomst te hebben getekend voor het digitaliseren en verregaand optimaliseren van het onderzoek naar kanker. Het grootste universitaire ziekenhuis van België gaat daartoe als eerste ziekenhuis in het land over op het nieuwe IntelliSite digitale pathologiesysteem van Philips om daarmee een snellere en betere diagnose en behandeling van patiënten met kanker mogelijk te maken.
Pathologie, het onderzoeken van verdacht weefsel naar kenmerken van kanker, is een essentieel onderdeel in de geneeskunde van vandaag. Dit onderzoek gebeurt al meer dan honderd jaar analoog met een microscoop, waarbij stukjes weefsel van een patiënt op afzonderlijke objectglaasjes intensief worden onderzocht op specifieke kenmerken die duiden op een bepaald type kanker. Zo kan de best mogelijke behandelstrategie worden bepaald.
Meer dan 100.000 onderzoeken per jaar
Het UZ Leuven onderzoekt zo elk jaar meer dan 100.000 objectglazen voor meer dan 5.000 kankerpatiënten om de behandelende arts van de best mogelijke informatie over het ziektebeeld te kunnen voorzien. Nu het aantal pathologen in België, net zoals in de rest van de wereld, fors daalt en de complexiteit van de pathologie sterk toeneemt is er grote behoefte aan oplossingen die helpen om sneller en efficiënter een goede diagnose te kunnen stellen, maar ook om weefselinformatie eenvoudig te kunnen delen met collega-pathologen voor bijvoorbeeld een second opinion. Om hierop een antwoord te bieden kiest het UZ Leuven voor het digitale pathologiesysteem dat Philips ontwikkelde.
Prof. Dr. Thomas Tousseyn, anatoom-patholoog: “Digitale pathologie zal onze manier van werken op termijn grondig veranderen. Met het dalende aantal pathologen en de steeds complexere omgeving waarin we handelen, is het belangrijk om op een efficiëntere manier te gaan werken. Een digitaal netwerk tussen collega-pathologen in verschillende ziekenhuizen kan het proces van tweede lezing in de diagnostiek van zeldzame tumoren versnellen en de kwaliteit ervan verbeteren. Anderzijds kunnen binnen een digitaal netwerk back-up regelingen worden georganiseerd en kunnen pathologiebeelden makkelijk worden gedeeld op het multidisciplinair oncologisch overleg. Het biedt tevens de mogelijkheid een digitaal leerplatform op te zetten voor de opleiding van assistenten en het organiseren van post-graduaat bijscholingen.”.
Voordelen digitale pathologie
Het nieuwe systeem bestaat uit een ultrasnelle scanner en een beeldbeheersysteem met software om beelden te kunnen bekijken, analyseren en interpreteren. Door het weefselglaasje in te scannen krijgt de patholoog direct toegang tot de digitale bestanden en kan het werk beter verdeeld worden onder de beschikbare pathologen. De slimme software kan de patholoog helpen bij zijn diagnose. Daarnaast kunnen kennis en beelden eenvoudig en in real-time worden gedeeld met ziekenhuizen en onderzoeksinstituten over de hele wereld dankzij het virtuele netwerk dat zo ontstaat, waarin internationale samenwerking tussen experts mogelijk wordt en nieuwe ‘big data’ onderzoeksmogelijkheden ontstaan om nieuwe inzichten in de werking van kanker te krijgen.
“Pathologen spelen een cruciale rol in de toenemende vraag naar kankerdiagnostiek en -zorg. Digitale pathologie is een veelbelovende technologie die kan bijdragen aan de snelheid en zekerheid van het diagnostische proces.”, aldus Cees Smit, director sales Philips Digital Pathology Benelux. “Onze samenwerking met het UZ Leuven, het grootste pathologiecentrum van België, is een belangrijke nieuwe stap in het ontginnen van deze veelbelovende nieuwe markt van de digitalisering van de pathologie.”.
Philips kondigde recent ook een samenwerking aan op het vlak van digitale pathologie met een ander gerenommeerd ziekenhuis, het Amerikaanse Mount Sinai, om samen een grote digitale beeldbank van kankerweefsels aan te leggen voor onderzoek en big data analyse.
Joost Maltha
Philips Benelux
Tel.: +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com
Katleen Herroelen
Philips België
Tel.: + 32 471 83 92 53
E-mail: katleen.herroelen@philips.com
.
Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2013 een omzet van EUR 23.3 miljard – wereldwijd circa 113.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum. .