Nieuwscentrum

Philips lanceert innovatief 3D-navigatiesysteem voor verbetering van live beeldgestuurde behandeling vaataandoeningen

april 29, 2015

  • Door sterke vermindering contrastmiddel (-70%), aangetoond in klinisch onderzoek, kunnen meer patiënten met aneurysma nu profiteren van nieuwste behandelingtechnieken
  • VesselNavigator is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de interventionele röntgensystemen van Philips om katheters te geleiden tijdens de behandeling van vaataandoeningen

 

Amsterdam – Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) heeft vandaag de introductie bekendgemaakt van een nieuw 3D-navigatiesysteem voor live beeldgestuurde behandeling van vaataandoeningen, zoals een aorta-aneurysma (plaatselijke verwijding van de aorta). VesselNavigator is een oplossing voor katheternavigatie, ontwikkeld voor gebruik in combinatie met interventionele röntgensystemen van Philips. Het navigatiesysteem zorgt niet alleen voor een grotere precisie en nauwkeurigheid bij stentplaatsing, maar dringt ook het gebruik van contrastmiddel tot 70 procent terug. Hierdoor komen nieuwe beeldgestuurde behandelopties beschikbaar voor patiënten die daar voorheen vaak niet van konden profiteren.

 

De nieuwe oplossing is ontwikkeld in samenwerking met klinische partners als het Duitse Universitair Ziekenhuis in Keulen en het Universitair Ziekenhuis Gent in België en versterkt Philips’ huidige portfolio voor katheterisatiekamers en hybride operatiekamers waarin beeldgestuurde behandelingen kunnen worden uitgevoerd.

 

“VesselNavigator biedt vaatchirurgen tijdens endovasculaire ingrepen de driedimensionale blik op de anatomie van de patiënt die ze gewend zijn van open operaties. Het systeem vermindert ook aanzienlijk de hoeveelheid contrastmiddel die nodig is, wat betekent dat de nieren minder worden belast. En met een toenemend aantal ouderen en mensen met diabetes die een slechte nierfunctie hebben, betekent vermindering van het benodigde contrastmiddel dat meer patiënten in aanmerking komen voor een endovasculaire behandeling,” aldus prof. dr. Frank Vermassen, hoofd Thoracale en vasculaire heelkunde in het Universitair Ziekenhuis Gent.

 

Philips speelt met VesselNavigator in op de behoefte aan geavanceerde oplossingen voor live 3D-beeldgeleiding. Steeds vaker worden patiënten met een katheter via bijvoorbeeld een prikgat in de lies geopereerd in plaats van met een grote ‘open’ operatie. Deze methode is vaak nauwkeuriger, minder belastend voor de patiënt en het aantal verpleegdagen is lager. De snelheid waarmee het aantal van dergelijke ingrepen jaarlijks stijgt, komt in de buurt van de 10 procent.

 

Tijdens deze zogenoemde endovasculaire ingrepen wordt een katheter met behulp van medische beeldvorming door grote slagaders of aders gemanoeuvreerd om implantaten op hun plaats te brengen en te ontplooien, zoals stents die de wand van een verzwakt bloedvat moeten versterken. Bij gebruik van 2D-röntgenbeelden hebben artsen bij het in beeld brengen van het vaatnetwerk tijdens de ingreep vaak het gevoel dat er een dimensie ontbreekt, wat de ingreep nog gecompliceerder maakt. Ze zijn vaak meer vertrouwd met open chirurgie, waarbij ze de bloedvaten die ze proberen te herstellen rechtstreeks kunnen zien en aanraken. VesselNavigator brengt de 3D-anatomie terug die ze tijdens open operaties gewend waren te zien.

 

Behandeling van aorta-aneurysma’s
VesselNavigator is voor alle soorten vaatingrepen te gebruiken, maar een van de belangrijkste toepassingen is beeldondersteuning tijdens de behandeling van aorta-aneurysma’s, die zonder behandeling ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals een zware inwendige bloeding. Op de plaats van het aneurysma heeft de aorta vaak kleinere zijtakken, bijvoorbeeld de slagaders die de nieren van de patiënt van bloed voorzien. Op maat gemaakte stents zijn daarom vaak voorzien van speciale openingen die precies met deze toevoervaten moeten samenvallen om de aorta te repareren en de cruciale bloedstroom naar andere organen in de buik te behouden. Met conventionele röntgenbeeldvorming is het bijzonder lastig om de stent precies goed te plaatsen. Een dergelijk herstel van een aorta-aneurysma is daarom een zeer gecompliceerde ingreep en hoe langer de ingreep duurt, hoe meer contrastmiddel er nodig is voor visualisatie en geleiding met röntgenbeelden.

 

VesselNavigator voegt live-röntgenbeelden van de interventie samen met vooraf gemaakte 3D MRI- of CT-beelden van het vaatstelsel van de patiënt. De resulterende 3D-beelden in kleur van de bloedvaten zorgen voor een betere visuele ondersteuning in real-time, zodat gemakkelijker door het netwerk van bloedvaten kan worden gemanoeuvreerd zonder dat steeds weer contrastmiddel hoeft te worden geïnjecteerd om de röntgenvisualisatie te verbeteren. In recent onderzoek is aangetoond dat VesselNavigator het gebruik van contrastmiddel met 70% vermindert¹ en de duur van de ingreep met 18% bekort², wat bijdraagt aan een patiëntvriendelijkere, efficiëntere en kosteneffectievere behandeling van vaataandoeningen.

 

“De sterke groei in beeldgeleide behandelingsprocedures is te verklaren uit de aanzienlijke voordelen die ze hebben voor gezondheidszorgsystemen en patiënten, zoals minder trauma voor de patiënt, een korter verblijf in het ziekenhuis en lagere zorgkosten,” stelt Bert van Meurs, General Manager Image Guided Therapy bij Philips. “Het is een gebied waar technologische en klinische innovatie hand in hand gaan. VesselNavigator is het bewijs dat wij – in nauwe samenwerking met toonaangevende klinische en industriële partners – er alles aan doen om de ontwikkeling van innovatieve technologieën te bevorderen en lokale therapieën mogelijk te maken die nauwkeuriger en minder invasief zijn.”

 

VesselNavigator wordt toegevoegd aan de uitgebreide portfolio van live 3D-beeldgeleide navigatieoplossingen van Philips voor beeldgeleide minimaal invasieve ingrepen. Deze portfolio omvat verder ook HeartNavigator en EchoNavigator voor herstel van structurele hartaandoeningen, EP Navigator voor elektrofysiologische interventies aan het hart en EmboGuide voor hulp bij de embolisatie van tumoren tijdens kankerbehandeling. De toonaangevende positie van Philips op het gebied van beeldgeleide therapieën is onlangs verder versterkt door de overname van Volcano Corporation, een wereldleider op het gebied van kathetergebaseerde beeldvormings- en meetoplossingen voor cardiovasculaire toepassingen.

 

* Niet te koop in de VS – in afwachting van 510(k)-toestemming


¹ Ref Pubmed: Tacher et al; J Vasc Interv Radiol. 2013 Nov;24(11):1698-706
² Ref Pubmed: Sailer et al; Eur J Vasc Endovasc Surg. 2014 Apr;47(4):349-56

 

Backgrounder Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Philips VesselNavigator

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2013 een omzet van EUR 23.3 miljard – wereldwijd circa 108.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.