Nieuwscentrum

Philips verkoopt meerderheidsbelang in gecombineerde divisie voor LED-componenten en autoverlichting aan consortium onder leiding van GO Scale Capital

maart 31, 2015

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2015/20150331-Philips-verkoopt-meerderheidsbelang-in-gecombineerde-divisie-voor-LED-componenten.html Link gekopieerd

Amsterdam – Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) heeft vandaag bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft getekend met een consortium onder leiding van GO Scale Capital, dat daarmee een belang van 80,1% verwerft in de gecombineerde Philips-divisie voor LED-componenten en autoverlichting. Philips behoudt de overige 19,9%* van de aandelen. Voor deze transactie is de divisie gewaardeerd op een ondernemingswaarde van circa USD 3,3 miljard. Philips rekent op een kasstroom (vóór belasting en transactiegerelateerde kosten) van circa USD 2,8 miljard en op een uitgestelde voorwaardelijke betaling die tot USD 100 miljoen kan oplopen. De transactie zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2015 worden afgerond onder voorbehoud van sluitingsvoorwaarden, waaronder de gebruikelijke wettelijk verplichte goedkeuringen.

 

Na de transactie zal de nieuwe onderneming worden voortgezet onder de naam Lumileds, met Pierre-Yves Lesaicherre als CEO. De Philips-divisie Lighting Solutions zal een belangrijke afnemer van Lumileds blijven, en de bestaande samenwerking op het gebied van innovatie en toelevering blijft gehandhaafd.

 

“Philips is bijzonder positief over deze transactie met GO Scale Capital, omdat dit consortium wordt geleid door beleggers die zich richten op de lange termijn en op groei, en die hebben laten zien dat ze in staat zijn om technologiebedrijven op te bouwen en uit te breiden”, aldus Frans van Houten, CEO van Koninklijke Philips. “De afgelopen jaren hebben we de prestaties van de divisie voor LED-componenten aanzienlijk verbeterd en ervoor gezorgd dat de divisie voor autoverlichting optimaal vertegenwoordigd is in de branche. Verder hebben we gezorgd voor een sterk managementteam en dito innovatiepijplijn. Daarom zijn we ervan overtuigd dat Lumileds samen met GO Scale Capital als zelfstandige onderneming nog meer klanten kan aantrekken en groei kan realiseren.”

 

GO Scale Capital is een nieuw investeringsfonds dat is opgezet door GSR Ventures en Oak Investment Partners. De consortiumpartners zijn Asia Pacific Resource Development, Nanchang Industrial Group en GSR Capital. Het team van GO Scale Capital beschikt over uitvoerige expertise op technologiegebied, en heeft eerder ervaring opgedaan met schaalvergroting voor ondernemingen die zich bezighouden met technologische doorbraken (‘disruptive technologies’). Op dit moment heeft het consortium belangen in Boston Power (een Amerikaanse fabrikant van accu's voor elektrische voertuigen) en Xin Da Yang (een toonaangevende Chinese aanbieder van milieuvriendelijke elektrische voertuigen). Het team beschikt over diepgaande kennis van de branche voor LED-componenten en de auto-industrie. Vanwege hun eerdere investeringen in de LED-branche hebben ze toegang tot aanvullende technologieën en productiecapaciteit. Een en ander vormt een unieke aanvulling op de aanzienlijke productiecapaciteit en expertise van Lumileds op het gebied van LED-verlichting, en deze combinatie biedt de onderneming mogelijkheden voor groei en schaalvergroting.

 

“De overname van Lumileds is een perfect voorbeeld van de manier waarop GO Scale geavanceerde technologieën omvormt tot ondernemingen van wereldklasse”, aldus Sonny Wu, mede-oprichter en algemeen directeur van GSR Ventures, voorzitter van GO Scale Capital, en na afronding van de transactie interim-voorzitter van Lumileds. “GO Scale Capital gaat zich richten op uitbreiding van de mogelijkheden van Lumileds door te investeren in de bestaande operationele centra en in de snelgroeiende branches voor algemene verlichting en autoverlichting. Lumileds levert internationaal toonaangevende technologie op belangrijke verticale markten als die voor autoverlichting, LED-chips en LED-flitsers in mobiele toestellen, en mag partijen als BMW, Volkswagen en Audi tot zijn klantenkring rekenen. Daarom verwachten wij aanzienlijke groei en ongeëvenaarde kansen om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld elektrische voertuigen.”

 

“Ik ben ervan overtuigd dat Lumileds samen met de nieuwe investeerders onder leiding van GO Scale Capital het toonaangevende productportfolio van verlichtingscomponenten kan uitbreiden en voor gezonde groei zal blijven zorgen”, aldus Pierre-Yves Lesaicherre, CEO van Lumileds. “Als technologieleider zijn wij er klaar voor om aan de toekomstige behoeften van onze klanten te beantwoorden. We zullen nauw samenwerken met branchepartners en klanten om een leidende rol te spelen als het gaat om innovatie en de transformatie van onze branche.”

 

Lumileds is wereldwijd een van de grootste leveranciers van verlichtingscomponenten voor algemene verlichting, autoverlichting en consumentenelektronica. De onderneming heeft vestigingen in meer dan 30 landen en heeft circa 8300 medewerkers in dienst. In 2014 is een omzet van circa USD 2 miljard en een tweecijferige EBITA-marge gerealiseerd.

 

Na de afsplitsing van Lumileds zal Philips Lighting zich richten op de veelbelovende markten voor verlichtingsoplossingen, waar de onderneming al leidende posities inneemt. Zoals in september 2014 al was aangekondigd, is Philips een proces gestart dat uiteindelijk moet leiden tot twee toonaangevende ondernemingen, de ene (HealthTech) gericht op gezondheidstechnologie en de andere (Lighting Solutions) op verlichtingsoplossingen. In het kader van die strategische herpositionering gaat Philips de activiteit Lighting Solutions onderbrengen in een aparte juridische structuur. Op dit moment is het de bedoeling om de afsplitsing te effectueren via een beursintroductie, hoewel de aandacht ook nog uitgaat naar andere mogelijkheden.

 

* inclusief een belang van 34% in de activiteiten van Lumileds in de VS.

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2015/20150331-Philips-verkoopt-meerderheidsbelang-in-gecombineerde-divisie-voor-LED-componenten.html Link gekopieerd

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:

Philips Group Communications
Steve Klink
Tel.: +31 6 1088 8824
E-mail: steve.klink@philips.com

 

Joost Akkermans
Tel.: +31 6 3175 8996
E-mail: joost.akkermans@philips.com
Philips Investor Relations

 

Vanessa Bruinsma-Kleijkers
Phone: +31 20 5977447
E-mail: Vanessa.bruinsma-kleijkers@philips.com

 

Leandro Mazzoni
Phone: +31 20 5977055
E-mail: leandro.mazzoni@philips.com

.

Over Koninklijke Philips N.V.:

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 105.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft een leidende positie op het gebied van cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.