Nieuwscentrum

Philips CityTouch helpt Goeree-Overflakkee bij duurzaamheidsambitie


Connected straatverlichtingssysteem zorgt voor 50% energiebesparing

maart 19, 2015

Eindhoven - Na diverse initiatieven op het gebied van energiebesparing heeft de gemeente Goeree-Overflakkee een nieuwe stap gezet om haar duurzaamheidsambitie - energieneutraal in 2020 - te realiseren. Door te kiezen voor CityTouch, het nieuwste systeem van Philips voor monitoring en besturing van openbare verlichting, bespaart de gemeente per direct tot 50% energie.

 

In Goedereede, een van de buurtschappen van de gemeente Goeree-Overflakkee, zijn recent de masten aann het Havenhoofd en langs de fietspaden uitgerust met Philips LED-verlichtingsarmaturen. Deze lichtbronnen worden aangestuurd door het CityTouch lichtmanagementsysteem voor de openbare verlichting. "Onze gemeente heeft een hoge duurzaamheidsambitie", legt Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van Goeree-Overflakkee, uit. "Daarom investeren we volop in energiebesparing, is er een groot zonnepark gebouwd, worden nieuwe windparken ontwikkeld, werken we aan schone mobiliteit en willen we met een getijdencentrale duurzame energie opwekken. De overstap naar energiebesparende LED's in combinatie met CityTouch past uitstekend in dit streven."

 

Maximale energiebesparing
"We hebben voor het lichtmanagementsysteem van Philips gekozen, omdat we daarmee het hoogst haalbare uit de nieuwe LED-verlichting kunnen halen," zegt Edwin van Balen, beheerder openbare verlichting van de gemeente. "Want dankzij CityTouch kunnen we in vergelijking met ander aanbieders extra op energie en kosten besparen. En dat kan oplopen tot zeker 50% in vergelijking met de oude situatie."

 

'Licht naar behoefte'
CityTouch biedt steden alle mogelijkheden om straatverlichting individeel op afstand aan te sturen. In realtime komen alle data van de armaturen overzichtelijk bij elkaar en kan het lichtniveau onmiddelijk worden aangepast. Edwin van Balen: "Bij een storing krijg ik een e-mail en kan ik meteen actie ondernemen." Met een paar muisklikken kan de verlichting worden beheerd. Via dimprofielen, waarbij het niveau van de verlichting na het aanspringen in stappen verlaagt en tegen de ochtend weer omhoog gaat, wordt veel energie bespaard. "Een ander voordeel is nu dat we echt 'licht naar behoefte' bieden aan onze inwoners. Laag als het kan, hoog als het nodig is. Daarmee zorgt deze verlichtingsoplossing voor een verhoogd gevoel van sociale veiligheid." Dat vindt ook Inge Hameeteman, voorzitter buurtvereniging Goedereede-Havenhoofd: "Het is heel mooi licht en het lijkt wel of er meer licht is. Als ik nu 's avonds over het fietspad fiets, voel ik me veel veiliger."

 

GSM-technologie
Het CityTouch systeem onderscheidt zich van andere doordat elke armatuur wordt voorzien van een Outdoor Luminaire Controller (OLC). Dit kastje, met de vorm van een hockey puck, maakt dankzij GSM-technologie rechtstreeks verbinding met de server. Dus zonder tussenkomst van een schakelkast, wat een extra besparing op installatiekosten oplevert. 
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt: "Met CityTouch geeft onze gemeente écht een visitekaartje af. We laten zien dat een duurzame verlichtingsoplossing en een hoge omgevingskwaliteit elkaar versterken."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Renée de Bruin
Tel.: 06- 11348365
E-mail: renee.de.bruin@philips.com

.

Over Koninklijke Philips N.V.:

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro, heeft wereldwijd circa 105.000 medewerkers in dienst, en beschikt over verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft een leidende positie op het gebied van cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.com/nieuwscentrum.

.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.