Nieuwscentrum
Brainport Development

apr 26, 2023

Brainport Development: Gerard Philips legde de basis voor high tech met een zachte g

Door Paul van Nunen
Directeur Brainport Development

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Ruim 6.000 high tech bedrijven, 22.600 private R&D medewerkers, ruim 76.000 banen in high-tech, 3.375 patentaanvragen, 3 miljard aan private R&D investeringen en een economische omvang van 37 miljard. Zomaar een greep uit de meest recente regionale cijfers.

Wie het verhaal van Brainport wil begrijpen, begint in een fabriekje aan de Eindhovense Emmasingel in 1891. En dat brengt ons tot nog een cijfer: voor 12.150 gulden kocht Gerard Philips deze fabriek voor de productie van gloeilampen. Hij was een ras-innovator en begon met een nieuw procedé om de kooldraad in de lamp te verbeteren.

Ik mag graag aan de regio Brainport Eindhoven denken als een groot en gezamenlijk familiebedrijf. Niemand is de baas, maar iedereen heeft een rol. Terwijl de wereld naar ons kijkt, lopen we gewoon nog achterom binnen bij elkaar. High tech met de zachte g. Samen zorgen we, met publieke en private partners, als een familiebedrijf voor de langere termijn toekomst van onze regio, niet voor de kick van de korte termijn. Dat levert welvaart en welzijn op voor heel veel inwoners in onze regio.

Brainport Development

Philips is onze pater familias. Gerard zie ik als de rustige oom die nooit als eerste het woord pakt op zo’n drukke Brabantse verjaardag. Maar als hij spreekt, dan luistert opeens de hele kamer. Als de onderzoekende, gedegen en ondernemende Gerard het woord neemt, dan moet het wel een les zijn die iedereen wil horen. Zelfs Anton zwijgt dan eventjes.

We zijn allemaal schatplichtig aan de familie Philips. Gerard’s geest draagt generaties verder. Hij begreep, met de oprichting van het Natlab, dat we continu moeten onderzoeken en ontwikkelen, in een sfeer waarbij mensen samen komen. Hij begreep bovendien dat we niemand in de famiile mogen achterlaten. Iedereen hoort erbij. Het Philips-van der Willigenfonds dat hij oprichtte voor de studiekosten van Philips-medewerkers is daar een sprekend voorbeeld van.

Eigenlijk doen we met zijn allen nog precies hetzelfde. We investeren veel in nieuwe technologie en maken daarmee de meest fantastische machines. Dat zorgt voor veel banen op alle niveaus. Onze producten gaan de wereld over om bij te dragen aan digitalisering, gezondheid, veiligheid, electrificatie en betere voedselvoorziening.

En nog steeds willen we dat niemand in de familie hoeft achter te blijven. Het initiatief ‘Brainport voor Elkaar’ is voor mij de 21e-eeuwse variant van het oorspronkelijke ideaal van Gerard; met bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samen zorgen dat iedereen kansen krijgt. De nalatenschap van Gerard bestaat dus niet alleen uit de vele, vele spinoffs en spinouts als ASML, NXP, Signify en Thermo Fisher Scientific (voormalig FEI) maar ook uit de familiewaarden die we vandaag de dag koesteren en die ons inspireren.

Brainport Development

Nu onze generatie van 800.000 mensen die in de Brainport regio wonen het familiebedrijf mag klaarmaken voor de volgende generatie, moeten we die waarden hoog houden. En dat is niet gemakkelijk in een complexe, drukke en geïndividualiseerde samenleving. Bovendien neemt de druk toe, omdat onze technologie en innovaties zo succesvol zijn dat we nog meer vacatures zullen krijgen en meer huizen en voorzieningen nodig hebben.

Als we Gerard vragen hoe we dat met zijn allen moeten klaren, zal de familie weer goed naar hem luisteren. Ik beeld me in dat zijn antwoord is: samen, met een plek en verantwoordelijkheid voor iedereen. En zo gaan we het doen, de komende jaren.

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan in 2021 schenkt Philips een kunstwerk van oprichter Gerard Philips aan de gemeente Eindhoven. “Een monument voor menselijkheid en innovatie”, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk dat hij heeft ontworpen. Het kunstwerk wordt op 15 mei 2023 onthult, de oprichtingsdatum van het bedrijf. In deze serie vertellen verschillende bestuurders uit de regio Brainport Eindhoven hoe zij zich door Gerard laten inspireren.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2023/20230426-brainport-development-gerard-philips-legde-de-basis-voor-high-tech-met-een-zachte-g.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Paul van Nunen

Paul van Nunen

Directeur Brainport Development

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.