Nieuwscentrum
TU/e

apr 19, 2023

TU/e: Inspiratiebron voor studenten terecht op een voetstuk

Door Robert-Jan Smits
Voorzitter College van Bestuur TU/e

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Foto: Angeline Swinkels

Wie aan de TU/e een studie start, staat aan het begin van een lange reis. Net als Gerard Philips. Na in Delft te zijn opgeleid tot ‘polytechnisch ingenieur’ belandt hij in Glasgow. Daar komt hij in aanraking met elektrisch licht. Hij is meteen gefascineerd. Opnieuw neemt Gerard plaats in de collegebanken. Hij volgt in Glasgow een studie in elektrisch licht en krachtoverbrenging en neemt zitting in een onderzoeksgroep van de lokale universiteit. Daarna doet hij een paar jaar ervaring op in diverse bedrijven. In 1891 trekt hij de stoute schoenen aan. Geruggensteund door zijn vader, die bankier is, koopt hij in Eindhoven een oude fabriek met een stoommachine. De rest is geschiedenis.

Gerard Philips had exceptionele kwaliteiten. Zo was hij een echte doorzetter. Als een procedé niet de gewenste uitkomst had, bedacht hij een andere route. Daarnaast had Philips een leergierige, open houding – essentieel voor wetenschappers. Hij woonde en werkte in Glasgow en Berlijn en streek vervolgens neer in Eindhoven. Verder was Gerard Philips een sociale man én werkgever. Zo kende Philips een eigen fonds voor de studerende kinderen van Philips-werknemers.

TU/e

Foto: Bart van Overbeeke

Van meet af aan onderschreef Gerard Philips het belang van doorwrochte kennis van fabricageprocessen en materialen. In het laboratorium werd volgens hem de basis gelegd voor onderscheidende producten: gloeilampen met een langere levensduur dan die van de concurrentie. Gerard Philips is de geestelijk vader van het Natuurkundig Laboratorium, dat wereldfaam verwierf. Bovendien is het mede aan Philips te danken dat Eindhoven in 1956 een Technische Hogeschool kreeg, de voorloper van TU/e. Uit Philips zijn technologische bedrijven voortgekomen die tot de absolute wereldtop behoren, zoals ASML, NXP en Thermo Fisher. Het economisch succes van de Brainport Regio Eindhoven kan niet los worden gezien van de komst van Philips Gloeilampenfabrieken.

In 1951 werd op het Stationsplein in Eindhoven het beeld van Gerards jongere broer Anton onthuld. Meer dan zeventig jaar ontbrak het in Eindhoven aan een beeld van Gerard, nota bene de oprichter van Philips Gloeilampenfabriek. Het technologische brein van het bedrijf. De ingenieur die plannen maakte, producten ontwikkelde, kansen zag en ze verzilverde. Dat we Gerard Philips nu op een voetstuk plaatsen en in het licht te zetten, heeft hij dubbel en dwars verdiend. Gerard Philips heeft laten zien hoe ver je kunt komen als je een open en nieuwsgierige houding hebt, sociaal en ambitieus bent en over doorzettingsvermogen beschikt. Hij is een enorme bron van inspiratie voor onze studenten.

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan in 2021 schenkt Philips een kunstwerk van oprichter Gerard Philips aan de gemeente Eindhoven. “Een monument voor menselijkheid en innovatie”, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk dat hij heeft ontworpen. Het kunstwerk wordt op 15 mei 2023 onthult, de oprichtingsdatum van het bedrijf. In deze serie vertellen verschillende bestuurders uit de regio Brainport Eindhoven hoe zij zich door Gerard laten inspireren.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2023/20230419-inspiratiebron-voor-studenten-terecht-op-een-voetstuk.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Robert-Jan Smits

Robert-Jan Smits

Voorzitter College van Bestuur TU/e

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.