Nieuwscentrum
NXP

apr 12, 2023

NXP: Gerard Philips als inspiratie voor de toekomst van innovatie en ondernemerschap op een maatschappelijk betrokken manier

Door Jean Schreurs
Directeur NXP Semiconductors Nederland

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Toen Gerard Philips in 1891 in Eindhoven begon met het fabriceren van gloeilampen had hij niet kunnen voorzien dat dit het startpunt was van een veelheid aan innovatieve, succesvolle bedrijven die ruim 130 jaar later actief zouden zijn over heel de wereld. Het NatLab van Philips wordt – terecht – aangeduid als de kraamkamer van vele vernieuwende producten en bedrijven. Maar zonder de kansen, de opleiding en de begeleiding die Philips als bedrijf bood, zouden die bedrijven veelal niet tot wasdom zijn gekomen.

Succesvol ondernemen doe je niet alleen, dat wist Gerard Philips ook al. Geïnspireerd door Gerard heeft Philips door de jaren heen de ontwikkeling van hele generaties gestimuleerd en gefaciliteerd. Door opleidingen op te zetten en te onderhouden, door studiebeurzen te verstrekken, en door medewerkers kansen te geven om te groeien. En door – wat wij nu noemen - maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gerard Philips had niet enkel aandacht voor economische doelstellingen, maar richtte zich ook op maatschappelijke doelstellingen. Een purpose-gedreven bedrijf avant la lettre.

Jean Schreurs

Zelf ben ik ook opgegroeid in die Philips traditie, met een vader die ruim veertig jaar bij het bedrijf heeft gewerkt. En zoals gewoon in die tijd waren bij ons thuis enkel elektrische apparaten van Philips te vinden; andere merken kwamen er niet in. Philips stond voor alles wat goed was: innovatief ijzersterk, superkwaliteit en bovendien: trots. Want dit kwam uit Nederland, en dan ook nog eens “uit het zuiden”.

Evenals talloze collega’s die ik sinds ik in 1992 bij Philips in dienst trad, ben tegengekomen, heb ook ik tijdens mijn studie geprofiteerd van de door het Philips-Van der Willigenfonds ter beschikking gestelde studiefinanciering. Philips heeft mij de kans gegeven ervaringen op te doen, mijn kwaliteiten te ontwikkelen en te kunnen groeien.

Ook NXP Semiconductors is ontstaan dankzij de rijke innovatieve kracht van Philips. Na WO2 expandeerde Philips snel en stichtte het vestigingen in veel Nederlandse plaatsen, zodat optimaal gebruik gemaakt kon worden van het daar aanwezige arbeidspotentieel. Zo ook in Nijmegen, waar men vanaf 1953 transistors ging produceren, en van waaruit ons huidige wereldwijd actieve chipbedrijf is verder gegroeid.

NXP Semiconductors

Geheel in de geest van Gerard Philips loopt NXP voorop met technologische oplossingen die hun stempel op de samenleving drukken. En net zoals Gerard predikte, wordt een sterke focus op kernactiviteiten gelegd en staan elementen als bedrijfsreputatie, innovativiteit, evenwichtige aandacht voor alle stakeholders, en motivatie en productiviteit van medewerkers centraal. Met aandacht voor de maatschappij rondom ons heen waarbij ook medewerkers – gesteund en/of gefaciliteerd door NXP – zich inzetten voor maatschappelijke organisaties.

Inmiddels speelt NXP een sleutelrol in onze steeds digitaler wordende wereld, waarbij onze producten een betere en veiliger samenleving mogelijk maken. In navolging van Philips en van ons voormalig zusterbedrijf ASML, heeft NXP in 2022 de Koning Willem 1 Prijs gewonnen wegens onze durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie. Een beter bewijs van de inspiratie die wij nog steeds ontlenen aan Gerard Philips is niet mogelijk.

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan in 2021 schenkt Philips een kunstwerk van oprichter Gerard Philips aan de gemeente Eindhoven. “Een monument voor menselijkheid en innovatie”, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk dat hij heeft ontworpen. Het kunstwerk wordt op 15 mei 2023 onthult, de oprichtingsdatum van het bedrijf. In deze serie vertellen verschillende bestuurders uit de regio Brainport Eindhoven hoe zij zich door Gerard laten inspireren.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2023/20230412-nxp-gerard-philips-als-inspiratie-voor-de-toekomst-van-innovatie-en-ondernemerschap-op-een-maatschappelijk-betrokken-manier.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

Jean Schreurs

Jean Schreurs

Directeur NXP Semiconductors Nederland

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.