Nieuwscentrum
Eindhoven

apr 05, 2023

Signify: Gerard Philips als inspiratie voor de toekomst van innovatie en ondernemerschap

Door Hellen van der Plas
CEO Signify Benelux

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

“Hij vestigde in 1891 de eerste gloeilampenfabriek, in Eindhoven. Daarmee vormde de stad een bron van licht voor de hele wereld. Philips spreidde haar vleugels, werd wereldwijd actief, maar Eindhoven is tot op de dag van vandaag het kloppend hart en (terecht) gekend als ‘lichtstad’”.

Gerard Philips raakte als jonge werktuigkundig ingenieur zo gefascineerd door gloeilampinstallaties die werden gebruikt in winkels, fabrieken en op straat, dat hij zich in het buitenland liet bijscholen op het gebied van elektrisch licht. Zo ontstond het idee om gloeilampen te produceren. In zijn kleine fabriek aan de Emmasingel in Eindhoven, ontwikkelde hij een manier om gloeilampen van hoge kwaliteit te produceren. Startend met een handjevol mensen kon hij nog niet vermoeden hoe wereldbekend het licht uit Eindhoven ging worden. Als innovatieve ondernemer wist hij er tien jaar later al 4 miljoen per jaar te maken.

Licht, Philips en Signify zijn dan ook onlosmakelijk aan Eindhoven verbonden. De sterke band die Eindhoven heeft met licht wordt met het kunstwerk van Gerard Philips verder bekrachtigd.

Philips Stadion

Philips Stadion Eindhoven

Duurzame innovator

Veel bedrijven die voortvloeien uit het Eindhovense Philips zijn geboren innovators. Net als onze grondlegger Gerard Philips is Signify pionier op het gebied van verlichting, ‘beyond illumination’. Na de zon geeft Signify het meeste licht. Dat maakt me trots en geeft ons uiteraard ook een verantwoordelijkheid. Want als grootste lichtbedrijf ter wereld en belangrijkste innovator in onze industrie, kunnen en willen we een belangrijke rol spelen in een duurzame wereld en helpen om de wereldwijde voedselvoorziening te behouden.

Innovatie en maatschappelijke betrokkenheid kenmerkt Gerard Philips. Met de introductie van de gloeilamp wilde hij het leven van mensen veiliger en aangenamer maken. Die ambitie vormde zijn drijfveer om te blijven verbeteren. Dit DNA zit ook diepgeworteld in ons bedrijf. Wij zijn ervan overtuigd dat we met lichtinnovaties - en dat gaat veel verder dan lampen - de kwaliteit van het leven van mensen steeds verder kunnen verbeteren en de wereld een stukje kunnen verduurzamen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Vanaf 2018 dragen we de naam Signify en is duurzaamheid het hart van ons bedrijf. Met meer dan 35 duizend collega’s zijn we actief in 70 landen en we hebben 52 fabrieken die zorgen voor de wereldwijde productie van verlichting. Toch lukte het ons om vanaf 2016 binnen vier jaar CO2-positief te worden. De kern van onze strategie bestaat uit het helpen van de wereld bij het tackelen van de grootste duurzaamheidsuitdagingen: klimaatactie, circulaire economie, beschikbaarheid van voedsel, veiligheid en beveiliging, en gezondheid.

Licht is leven

Net als Gerard Philips geloven wij dat we het leven van mensen met licht kunnen verrijken. Licht is namelijk een fundamenteel onderdeel van ons leven. Met één druk op de knop verandert de duisternis in plaatsen waar mensen kunnen werken, leren en creëren. In een wereld waar meer dan een miljard mensen geen betrouwbare toegang tot stroom hebben, is elektrisch licht voor velen nog steeds een droom. De Signify Foundation zet zich in om deze onevenwichtigheid te beëindigen en biedt een lichtpuntje voor kansarme en achterstelde gemeenschappen over de hele wereld.

Verbeteren van leermogelijkheden voor jongeren in on- en off-grid gemeenschappen

Verbeteren van leermogelijkheden voor jongeren in on- en off-grid gemeenschappen

De foundation heeft al tienduizenden draagbare zonnelampen gedoneerd aan humanitaire hulporganisaties zoals UNHCR, de Europese Voedselbank en GlobalMedicvoor, bestemd voor intern ontheemden en vluchtelingen in Oekraïne en buurlanden. Mensen kunnen deze systemen gebruiken voor veiligere mobilisatie en het opladen van telefoons om verbonden te blijven. Onlangs hebben we nog 230.000 Ledlampen aan Oekraïne gedoneerd om getroffen huishoudens te helpen toegang te krijgen tot energiezuinige verlichting.

Gerard Philips in de spotlight

Licht heeft ons dus zoveel meer gebracht dan alleen licht. Bij het kunstwerk van Gerard Philips kan en mag licht dan ook niet ontbreken. Het is een eer om hem met dynamisch aanstuurbaar licht in de spotlight van deze tijd te mogen zetten.

Lichteffect testen van het kunstwerk Gerard Philips in wording

Lichteffect testen van het kunstwerk Gerard Philips in wording

Via het eigentijdse licht kan het effect worden aangepast aan het gebruik en behoeftes van de stad Eindhoven. Dit licht verbindt Gerard Philips met de stad. Ter nagedachtenis aan Gerard Philips die het ooit zo mooi verwoordde: “Licht is leven, licht is blijheid, licht is feestelijkheid”.

Made in Eindhoven 1891 - 2023

De ambitie van Gerard Philips leidde in 1914 tot de oprichting van het Natuurkundig Laboratorium (NatLab), de voorloper van de High Tech Campus in Eindhoven. Van hieruit zagen opeenvolgende innovaties het licht. Zoals de natriumlamp voor straatverlichting in 1931, de TL-buis in 1948 en de spaarlamp in 1980. De introductie van de energiezuinige high power LED in 2005 bracht een revolutie teweeg. Met als gevolg een doorbraak in 2012 waar Philips Hue het Internet of Things betreedt en slim licht in de huiskamers bracht.

Connected verlichting voor slimme steden

Connected verlichting voor slimme steden

Doordat ledverlichting verbonden kan worden met het internet en ‘slim’ kan worden gemaakt, geeft deze technologie legio nieuwe mogelijkheden. In 2016 introduceert Signify lichtsystemen voor IoT toepassingen om bedrijven en steden te helpen efficiënter te werken, gevolgd door LiFi in 2018. 

Bij al onze innovaties is duurzaamheid een gegeven. Zoals 3D-geprinte lampen voor consumenten en bedrijven. Een circulaire vorm van innovatie, waarbij bijvoorbeeld afgedankte visnetten, een afvalmateriaal dat de oceanen vervuilt, wordt vermalen tot korrels en geschikt voor 3D-printers. Innovaties die er werkelijk toe doen.

Met dezelfde passie en drijfveer als onze grondlegger Gerard Philips wordt licht keer op keer opnieuw uitgevonden.

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan in 2021 schenkt Philips een kunstwerk van oprichter Gerard Philips aan de gemeente Eindhoven. “Een monument voor menselijkheid en innovatie”, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk dat hij heeft ontworpen. Het kunstwerk wordt op 15 mei 2023 onthult, de oprichtingsdatum van het bedrijf. In deze serie vertellen verschillende bestuurders uit de regio Brainport Eindhoven hoe zij zich door Gerard laten inspireren.

Deel op social media

Onderwerpen

Auteur

Hellen van der Plas

Hellen van der Plas

CEO Signify Benelux

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.