masthead hcin3008 t9p74 5 cath lab l

mei 12, 2020

Verpleegkundigen vormen het hart van onze gezondheidszorg en hebben onze hulp nodig. Dit is wat we moeten doen.

Gemiddelde leestijd: 7-9 minuten

Het is vandaag de Internationale Dag van de Verpleging. Ik kan geen beter moment bedenken om na te denken over de cruciale rol die deze vrouwen en mannen spelen in de strijd tegen de wereldwijde COVID-19 pandemie. Verpleegkundigen vormen het grootste deel van de zorgverleners ter wereld; zij zijn vaak de eerste gezichten die we zien als we het ziekenhuis binnenkomen en de mensen die ons verzorgen als we thuis ziek zijn. Ik zou willen stellen dat zij het kloppende hart zijn van onze gezondheidszorg, omdat ze patiënten zowel klinisch als emotioneel ondersteunen. Als ik nu spreek met ex-collega’s en vrienden die verpleegkundige zijn, dan hoor ik dat ze meer behoefte hebben aan steun dan ooit tevoren. Hier zijn mijn gedachten over hoe we hen kunnen helpen.

Er zijn niet genoeg verpleegkundigen

Nu er wereldwijd meer dan 3,8 miljoen besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn, heeft de explosieve toename van de vraag naar zorg een internationaal probleem aan het licht gebracht: er zijn niet genoeg verpleegkundigen. Nu de meldkamers overstromen en het systeem onder druk staat van de pandemie, moeten ziekenhuisbestuurders creatieve manieren vinden om voldoende personeel te vinden. Sommige ziekenhuizen nemen gepensioneerde zorgverleners weer in dienst, en andere trekken verpleegkundigen aan vanuit niet-klinische functies zoals een kwaliteitsafdeling. Het Verenigd Koninkrijk lanceerde zelfs noodwetgeving om het verplegend personeel uit te breiden met geschikte en ervaren mensen. Door de behoefte aan meer personeel is het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen nog belangrijker. Terwijl beschermende middelen onder normale omstandigheden een gegeven zouden zijn, wordt verpleegkundigen nu gevraagd om de beperkte voorraden die ze hebben te rantsoeneren en te hergebruiken.

Wat kunnen we doen?

Ik denk dat het van cruciaal belang is dat we de verpleegkundigen voorzien van de middelen om goed zicht te hebben op het welzijn en de gezondheid van hun patiënten, of het nu vanuit het huis van de patiënt is, of in het ziekenhuis. Verpleegkundigen kunnen patiënten die niet ziek genoeg zijn voor het ziekenhuis op afstand volgen en verzorgen dankzij thuisapparatuur. Onderzoek laat zien dat veel verpleegkundigen hier klaar voor zijn. Uit het FHI-rapport van Philips (Future Health Index) blijkt dat bijna vier op de vijf jongere verpleegkundigen geloven dat digitale gezondheidstechnologie een positief effect kan hebben op de gezondheidsresultaten en ervaringen van patiënten.

 

Binnen het ziekenhuis zijn er drie belangrijke manieren waarop we onze verpleegkundigen kunnen ondersteunen. Ten eerste is trainingsmateriaal van groot belang, omdat veel verpleegkundigen verantwoordelijkheden op zich moeten nemen die ze normaal gesproken niet hebben. Met behulp van videotutorials kunnen ze bijvoorbeeld leren over invasieve beademing of basispatiëntenmonitoring. 

Ik denk dat het van cruciaal belang is dat we de verpleegkundigen voorzien van de middelen om goed zicht te hebben op het welzijn en de gezondheid van hun patiënten, of het nu vanuit het huis van de patiënt is, of in het ziekenhuis. 

Cindy Gaines

Chief Nursing Officer Population Health Management, Philips

Ten tweede kan het aantal meldingen van het monitoringsysteem dat de aandacht van een verpleegkundige vraagt leiden tot alarmmoeheid; mede door de toename van het aantal patiënten in de spoedeisende hulp zijn er veel meer alarmen. Er zijn oplossingen die alarmsignalen triageren, wat verpleegkundigen helpt om de bron en het risico van elke waarschuwing te begrijpen. Ook kunnen de signalen worden geconfigureerd voor de workflow van de organisatie.

 

Ten slotte is de veiligheid van onze verpleegkundigen van het grootste belang. Daarom zijn we verplicht om het contact met geïnfecteerde patiënten zoveel mogelijk beperken door oplossingen te bieden om buiten de kamer een patiënt goed te kunnen monitoren. Er zijn verschillende manieren om de blootstelling van het personeel te beperken, zoals het laten lopen van snoeren buiten de patiëntenkamers voor monitoren en infuuspompen, tot het implementeren van oplossingen voor het bekijken van bedden op afstand of het gebruik van afstandsbedieningen. Zelfs in de nasleep van COVID-19 verwacht ik dat de toepassing van contactloze monitoringoplossingen - zoals draagbare biosensoren of op camera's gebaseerde systemen die vitale functies kunnen meten zonder menselijke aanraking - zal blijven groeien.

Population health management

Vorig jaar werd mijn vader met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen en kon ik hem aan zijn bed troosten. Ik kan me niet voorstellen dat ik nu alleen via de telefoon of via een verpleegster met hem zou kunnen communiceren. Voor de families van COVID-19-patiënten is dit helaas wel de realiteit. Verpleegkundigen zien hoe moeilijk dit is. Ze zien hoe pijnlijk en echt de scheiding is, en het breekt ook hun hart. Hoe meer we de zorg in huis kunnen ondersteunen tijdens de eerste stadia van de ziekte, hoe beter. En als een patiënt eenmaal naar het ziekenhuis is verhuisd, vertellen mijn vrienden die verpleegkundige zijn dat het gezinnen enorm helpt om hun zieke familielid te zien en met hen te praten.

 

Deze verschuiving van zorg naar huis is cruciaal. Deze pandemie doet zich voor terwijl het belang van value based healthcare toeneemt. Organisaties die gebruik maken van platformen voor population health management kunnen de patiënt beter volgen in verschillende fasen van zorg, gaten in de zorg dichten en vroegtijdig ingrijpen bij risicopatiënten. Deze platformen helpen zorgorganisaties bij het identificeren en prioriteren van hun risicopatiëntenpopulaties op basis van specifieke codesets met betrekking tot COVID-19.

Deze vooraf geconfigureerde beoordelingen kunnen hen in staat stellen om patiënten die mogelijk met het virus zijn gediagnosticeerd of die zijn gescreend, te behandelen. Het Groene Hart Ziekenhuis in Nederland gebruikt bijvoorbeeld de COVID-19 monitoringoplossing van Philips om het toenemende aantal patiënten te monitoren, dit helpt om onnodige ziekenhuisbezoeken te voorkomen. Begin mei gaan Rijnstate en Philips in de regio Arnhem samenwerken om corona-patiënten die zorg nodig hebben na ontslag uit het ziekenhuis te volgen. Rijnstate begint met de COVID-19 follow-up van Philips. Daarnaast gaat Rijnstate ook de mogelijkheden verkennen om draagbare sensoren te gebruiken om patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te monitoren.

 

Ik denk dat dit ook een manier is om de burnout onder verpleegkundigen te verminderen. Nog voor de uitbraak van het coronavirus stonden de verpleegkundigen al onder enorme druk. Uit het FHI-rapport bleek dat bijna drie op de vier jongere zorgprofessionals last hebben van werk gerelateerde stress. En van de ondervraagden heeft ongeveer een op de drie overwogen de zorg te verlaten als gevolg van deze stress. We moeten heel goed kijken naar deze jongere generatie verpleegkundigen in de frontlinie van COVID-19 en van hen leren om alles te doen wat we kunnen om hun balans tussen werk en privéleven te helpen verbeteren.

Kans om te groeien

Deze pandemie geeft ons de kans om te leren, te groeien en ons beter voor te bereiden op de volgende crisis. De helden in de frontlinie zijn mama's en papa's, zonen en dochters, zusters, broers, vrienden en buren. Ze riskeren hun gezondheid en de kans om thuis te zijn bij hun geliefden om alles te doen wat ze kunnen om voor hun patiënten te zorgen. Het is van cruciaal belang dat deze mensen worden uitgerust met de middelen en benodigdheden die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren en de patiënten veilig en effectief te verzorgen. 

 

Als dit alles gezegd en gedaan is, zullen we geleerd hebben hoe heroïsch onze zorgverleners werkelijk zijn. Deze verwoestende pandemie laat het onbaatzuchtige werk zien dat in ziekenhuizen over de hele wereld plaatsvindt, wat vaak onopgemerkt blijft in kalmere tijden. Als we allemaal vriendelijkheid aanmoedigen, vrolijkheid stimuleren en een beetje meer begrip tonen, kunnen we zorgverleners ondersteunen en geïnspireerd worden door hun inspanningen.

Deel op social media

Onderwerpen

Auteur

Cindy Gaines

Cindy Gaines

Chief Nursing Officer Population Health Management, Philips

Cindy heeft meer dan tweeëndertig jaar ervaring in de gezondheidszorg, naast haar baan als verpleegkundige was ze ook verantwoordelijk voor population health management bij een grote medische instelling in Kalamazoo, Michigan.

 

Het was daar dat Cindy voor het eerst met Philips samenwerkte, waarbij ze getuige was van het potentieel om een echt verschil te maken in de patiëntenzorg en de ervaring van de zorgverlener, door gebruik te maken van IT-oplossingen voor de gezondheidszorg die zijn ontworpen met het oog op de gebruiker. Haar besluit om bij Philips aan te werken werd ingegeven door haar wens om de zorgverlening op grotere schaal te verbeteren en samen met verschillende klanten innovatieve manieren te ontwikkelen om ambitieuze doelen te bereiken.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Follow me on

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.