Bijna 500 lagen cortenstaal, meer dan 5000 delen, 7 meter hoog en 8 meter breed. Het beeld van Gerard Philips wordt een imposant kunstwerk. Het is een cadeau van Philips aan de stad vanwege het 130-jarig jubileum. Op 15 mei wordt het kunstwerk gepresenteerd. Het Eindhovens Dagblad bezocht kunstenaar Andreas Hetfeld om te kijken naar de vorderingen.
Philips maakte aan de vooravond van de 130e verjaardag bekend dat het een beeld van Gerard Philips wilde schenken aan de stad. Zijn boer Anton en neefje Frits Philips zijn al vertegenwoordig in de stad, het werd tijd dat ‘de professor’ ook echt een gezicht zou krijgen. Het is echter meer dan een gezicht, het is een levensechte buste van heel veel staal. Als het kunstwerk klaar is, weegt het maar liefst 22 ton. Een indrukwekkend beeld. Het zou zelfs 30 meter hoog worden, als de rest van het lichaam ook zou worden gemaakt.
Bron: Artikel Eindhovens Dagblad op 21 januari 2023
In de reportage van het Eindhovens Dagblad staat Hetfeld stil bij het proces en de totstandkoming van het kunstwerk. Nog voordat hij begon met de creatie, had hij zijn plannen al moeten wijzigen. Hij ontdekte het gevaar van spleetcorrosie voor de stabiliteit. Na een analyse van alle scenario’s kwam hij tot een oplossing: er moest een tussenruimte komen tussen de lagen. En dat betekende dat er 50.000 staafjes met de hand moesten worden gemaakt. De staafjes dienen als afstandhouders tussen de 496 lagen cortenstaal.
Hetfeld experimenteerde in zijn tuin met regendruppels op een schaalmodel totdat hij de ideale oplossing had. Hij noemt het zelf ‘de grootste technische uitdaging’ uit zijn carrière. Het is vergelijkbaar met hoe Gerard Philips ruim 130 jaar werkte. Hij staat in de familie bekend als de professor en zoekt naar manieren om goedkopere en betere kooldraadlampen te maken. De ingenieur wil steeds bijleren en zich verdiepen in nieuwe technologieën. Innovatie stond dus al vroeg centraal binnen Philips. Tot op de dag van vandaag is wetenschappelijk onderzoek de sterke basis van de wereldwijde innovatiekracht van Philips.
Het kunstwerk is een eerbetoon aan 130 jaar innovatie en samenwerking. Gerard richtte in 1891 samen met zijn vader Frederik het bedrijf op. Het kunstwerk is een mooie inspiratie voor toekomstige generaties van uitvinders. Zonder Gerard Philips was er geen bedrijf Philips, geen onderzoekscentra en geen Brainport Eindhoven. “En nu is er zoveel talent en innovatie in deze regio; dat moet worden gevierd!”, zei Sylvia van Es, President Philips Nederland, tijdens de presentatie van het cadeau.
Philips onthult het kunstwerk op 15 mei, de dag van de oprichting van het bedrijf. Het komt voorlopig te staan op een tijdelijke locatie in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T in Eindhoven. De bedoeling is om het later weer te verplaatsen naar het nieuwe Victoriapark in de binnenstad, maar dat is nog niet klaar.
Lees hier het uitgebreide artikel (betaalmuur) of bekijk hier de video waarin Andreas zijn werk laat zien.