Nieuwscentrum
masthead young hcp fhi 2020 l

dec 10, 2020

Jongere zorgverleners in Nederland zeggen dat digitale technologie de gezondheidszorg en werkomgeving verbetert

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Jongere zorgprofessionals* in Nederland staan positief ten opzichte van digitale zorgtechnologie zoals kunstmatige intelligentie. Ze vinden dat technologie niet alleen de gezondheidszorg en de patiëntervaring kan verbeteren, maar ook belangrijk is voor het creëren van een betere werkomgeving. 

 

Wel ervaren ze nog barrières om digitale technologie optimaal te kunnen benutten. Ze zien bijvoorbeeld uitdagingen op het gebied van de uitwisseling van data en het interpreteren van data voor de zorg van patiënten. Over het algemeen zijn Nederlanders positiever over de potentie van technologie voor de zorg dan jongere zorgprofessionals in andere landen. Dit alles blijkt uit de Future Health Index** een onderzoek dat Philips uitvoerde in vijftien landen onder zorgverleners jonger dan veertig jaar.

Nederlanders zijn positiever over technologie dan jongere zorgverleners in andere landen

In vergelijking met andere deelnemende landen hebben jongere zorgverleners in Nederland een positievere houding ten opzichte van technologie. 84% van de Nederlandse ondervraagden zegt dat verbeteringen in de technologie hen enthousiast maken om in de zorg te werken. Ter vergelijking: in Duitsland is 47% enthousiast over verbeteringen in de technologie en in Frankrijk is dat 60%. 

Young HCP with Tablet FHI 2020

Zorg verbeteren met kunstmatige intelligentie

Jongere zorgprofessionals in Nederland geloven dat technologie kan helpen bij het verbeteren van de gezondheidszorg (82%), de werkdruk kan verlichten (85%) en stress onder zorgverleners kan verminderen (64%). 

 

De ondervraagden hebben een hoge verwachting van kunstmatige intelligentie (AI). Vergeleken met andere landen, zien jongere zorgprofessionals in Nederland AI vaker als hulpmiddel voor het bieden van persoonlijke zorg en het verbeteren van de patiëntenzorg. 78% gelooft dat AI hen in staat zal stellen persoonlijke zorg te bieden en driekwart (75%) denkt dat AI hen zal helpen patiënten gezond te houden. 

Inhaalslag voor uitwisseling van patiëntgegevens en kennis over data

Hoewel Nederlanders positief zijn over technologie, is er nog een inhaalslag te maken op het gebied van kennis over data, datagebruik en -uitwisseling. Zo is de kennis van data van jongere Nederlandse zorgprofessionals een stuk lager dan het gemiddelde in het onderzoek. 

infographic afbeelding

Een meerderheid van de Nederlandse ondervraagden (55%) geeft aan niet te weten hoe patiëntgegevens moeten worden ingezet bij de zorg voor de patiënt. Het gemiddelde van de andere landen is 35 procent. 

 

Daarnaast ervaren jongere zorgprofessionals in Nederland beperkingen op het gebied van het delen van patiëntgegevens. Maar liefst 84 procent van de respondenten ziet dit als een uitdaging, tegenover 64 procent in de andere landen. 73% geeft aan dat de interoperabiliteit tussen platformen moet worden verbeterd. 

*De ondervraagden van het Future Health Index research waren jongere zorgprofessionals jonger dan 40 jaar 

 

**Over Future Health Index 2020

Het onderzoek voor de Future Health Index 2020 is uitgevoerd in november en december 2019, voor de wereldwijde uitbraak van COVID-19. De uitkomsten schetsen een beeld van gezondheidszorgsystemen aan de vooravond van de crisis. In samenwerking met SERMO, een onafhankelijke instelling voor internationaal marktonderzoek, is een vragenlijst uitgestuurd in 15 landen (Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Nederland, Polen, Roemenië, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten van Amerika), met een steekproefgrootte van 200 per land voor zorgprofessionals onder de 40. Singapore en Australië waren hierop een uitzondering, met kleinere steekproefgroottes.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2020/20201210-jongere-zorgverleners-in-nederland-zeggen-dat-digitale-technologie-de-gezondheidszorg-en-werkomgeving-verbetert.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.