masthead a good night of sleep L

jun 25, 2020

Beter slapen: slapend op weg naar een productieve dag

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Productiever worden door beter te slapen

In een tijd waarin niets normaal is en we alleen aan het overleven zijn, realiseren we ons steeds meer dat onze productiviteit niet mag lijden onder onze nieuwe manier van werken en leven. Voor veel mensen die nu thuis werken en tegelijkertijd zorg dragen voor jonge kinderen of oude familieleden kan het soms lastig zijn om gefocust te blijven en voor 100% te functioneren. In dit streven naar productiviteit is het belangrijk je bewust te zijn van de rol die je gezondheid, en met name je slaap, hierin speelt.

 

Productiviteit wordt vaak geassocieerd met nog meer doen en je baan prioriteit geven. Het gevolg hiervan is dat er minder tijd over blijft voor slaap. Je werk voorrang geven boven slapen wordt vaak geprezen en gezien als een verdienste. In werkelijkheid lijden je productiviteit en prestaties eronder als je minder belang toekent aan je nachtrust.

 

Het verband tussen slaap en productiviteit is geen verrassing. Veel mensen voelen de effecten van een slechte nachtrust. Uit het jaarlijkse wereldwijde slaaponderzoek van Philips blijkt zelfs dat 61% van de volwassenen denkt dat hun geheugen minder goed werkt wanneer ze niet goed hebben geslapen, terwijl 75% toegeeft minder productief te zijn na een slechte nachtrust. Dit is logisch, gezien de belangrijke rol die slaap – en met name de diepe slaap – blijkens onderzoek speelt in optimale geheugenconsolidatie en verbeterde prestaties.

 

Als je slaapproblemen wilt aanpakken en je prestaties wilt verbeteren, is het belangrijk de waarde van slaap en van gezond slaapgedrag te begrijpen.

Slaap en welzijn

Onderzoek heeft aangetoond dat slecht slapen een negatieve invloed heeft op geheugen, alertheid, besluitvorming en probleemoplossing, allemaal zaken die een belangrijke rol spelen bij het bereiken van optimale productiviteit [1]. Volgens Dr. David White, Chief Medical Officer Philips Sleep and Respiratory Care "kan één nacht met onvoldoende slaap (meestal gezien als minder dan zeven uur) al zijn invloed hebben op humeur, prestaties en algemeen welzijn. Meerdere van dergelijke nachten op rij hebben grotere effecten."

 

Onderzoek toont verder het verband aan tussen slaap en algeheel welzijn. Uit een onderzoek onder meer dan 4000 medewerkers van vier grote Amerikaanse bedrijven bleek bijvoorbeeld dat deelnemers die last hebben van slapeloosheid of onvoldoende nachtrust de grootste daling in productiviteit ervoeren. Ze waren onder andere drie maal zoveel tijd kwijt aan time management, voelden zich minder gemotiveerd en hadden moeite met focus, geheugen en besluitvorming [2]. 

Eén nacht met onvoldoende slaap (meestal gezien als minder dan zeven uur) kan zijn invloed hebben op humeur, prestaties en algemeen welzijn. Meerdere van dergelijke nachten op rij hebben grotere effecten.

Dr. David White

Chief Medical Officer Philips Sleep and Respiratory Care

Slaap is onvervangbaar

Snelle oplossingen, zoals koffie en energiedranken, zijn gewilde middelen tegen een slechte nachtrust. En hoewel veel slechte slapers zweren bij cafeïne en bewezen is dat de prestaties hierdoor in bepaalde gevallen ook daadwerkelijk worden verbeterd, waarschuwt Dr. White voor een aantal negatieve bijwerkingen. Cafeïne verhoogt de hartslag en bloeddruk en werkt vochtafdrijvend. Bovendien is het niet een voldoende of vergelijkbare vervanging voor slaap, aangezien het niet dezelfde voordelen oplevert, zoals het versterken van het geheugen en het verwijderen van toxische eiwitten uit de hersenen.

 

In plaats van te vertrouwen op stimulerende middelen stelt Dr. White het volgende voor om de slaap te verbeteren:

 

  • Breng zeven uur in bed door. Het is onmogelijk om zeven uur slaap te krijgen als je slechts zes uur de kans hebt om te slapen.
  • Zorg voor goede slaapgewoonten. Ga bijvoorbeeld zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op en vermijd cafeïne en alcohol vlak vóór het slapen gaan.
  • Praat met je arts als je voortdurend moeite hebt om in slaap te vallen of om door te slapen. Je arts kan je helpen je slaappatronen te veranderen, wat uiteindelijk kan leiden tot relevante verbeteringen in de kwaliteit van je slaap.

 

 

[1] https://www.sleep.org/articles/sleep-and-productivity-at-work/

[2] https://www.tuck.com/productivity-and-sleep/

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.