Nieuwscentrum
masthead sleep impact L

mei 28, 2020

Beter slapen: het belang van een goede nachtrust

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

De impact van slaap op onze gezondheid en ons leven

Hoe belangrijk een gezonde nachtrust is voor ons welzijn, is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Om een groeiend aantal mensen met slaapproblemen te helpen sneller in slaap te vallen en langer te slapen, is er dan ook een explosie aan slaaphulpmiddelen en -technologie op de markt verschenen. 

 

Slaapgebrek heeft wereldwijd een grotere impact dan de meeste mensen zich realiseren en wordt door de medische gemeenschap gezien als een probleem voor de volksgezondheid. Volgens gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention hebben ongeveer 70 miljoen Amerikanen chronische slaapproblemen. Wereldwijd heeft 30 procent van de mensen moeite met in- en doorslapen [1].  Bij de wereldwijde slaapenquête van Philips in 2020 gaf 60 procent van de volwassenen aan dat ze actief op zoek zijn naar methoden waardoor ze beter kunnen slapen.

Wereldwijd vinden mensen het belangrijk om goed te slapen; toch zoekt slechts een derde van de mensen met slaapproblemen professionele hulp [2].Dit kan komen doordat het belang van een goede nachtrust, anders dan levensstijlfactoren zoals voedingspatroon en lichaamsbeweging, minder bekend is of onvoldoende wordt benadrukt. Net als gezonde voeding en lichaamsbeweging kan goed slapen echter een rechtstreekse invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en kan een goede nachtrust een gunstige invloed hebben op depressie, obesitas, diabetes, hartziekten en neurocognitieve aandoeningen.

 

Er is een hele sector die erop gericht is om mensen met slaapproblemen te helpen. Maar het is bovenal belangrijk om advies in te winnen bij deskundigen en zelf te werken aan een goede slaaphygiëne om de gezondheid en het welzijn te verbeteren voor een gezondere en meer productieve toekomst. Om het belang van een goede nachtrust duidelijk te maken, onderzoekt Philips in een nieuwe serie artikelen de wisselwerking tussen slaap en verschillende aspecten van de gezondheid, zoals het immuunsysteem, stress en angst, productiviteit, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes.

 

[1] M. LeBlanc, S. Beaulieu-Bonneau, C. Mérette, J. Savard, H. Ivers, and C. M. Morin, “Psychological and health-related quality of life factors associated with insomnia in a population-based sample,” Journal of Psychosomatic Research, vol. 63, no. 2, pp. 157–166, 2007. Bekijken bij uitgever · Bekijken in Google Scholar · Bekijken in Scopus

[2] Ohayon MM et al. Correlates of global sleep satisfaction in the psychiatric diagnosis categories. Psychiatry Clin Neurosci 2002; 56: 239-240

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.