Nieuwscentrum

feb 06, 2020

Eindhovens Dagblad: 5G redt patiënt in ambulance

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Het Eindhovens Dagblad was bij de opening van de 5G Hub op de High Tech Campus. Hiermee wil de regio een voorsprong nemen op de mogelijkheden van deze nieuwe techniek. Zo’n 150 aanwezigen zagen een demonstratie van het potentieel van het 5G mobiele netwerk in het dagelijks gebruik.

Connected Ambulance

Met loeiende sirenes rijdt een ziekenwagen de grote hal binnen. De verpleegkundigen proberen hun patiënt (acteur) te redden door hem te reanimeren, maar dat lukt niet. Zij nemen daarom via het 5G-netwerk live contact op met een trauma-arts die vanuit het Catharina Ziekenhuis meekijkt. Hij beoordeelt de echo die de ambulancemedewerker ter plekke maakt, stelt een diagnose en geeft de verpleegkundigen instructies wat te doen. Deze ‘patiënt’ is gered.
Het 5G mobiele netwerk helpt ons het ziekenhuis van de toekomst, dat minder een gebouw en meer ene groot netwerk zal zijn, vorm te geven. Zo kan 5G levens redden.

Elise Talgorn

Senior Design Strategist bij Philips

Ziekenhuis van de toekomst

Elise Talgorn, Senior Design Strategist bij Philips, legt uit: “Het 5G mobiele netwerk helpt ons het ziekenhuis van de toekomst, dat minder een gebouw en meer een groot netwerk zal zijn, vorm te geven. Zo kan 5G levens redden.” Er is een groeiend tekort aan personeel in de zorg en een toenemende behoefte aan zorg omdat mensen langer leven. Om ook in de toekomst kwalitatieve zorg te kunnen blijven verlenen, moet zorg op een andere manier georganiseerd worden. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor digitalisering. 5G kan op diverse manieren zorg op afstand ondersteunen.

Innoveren met 5G

Philips onderzoekt met onder meer GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis hoe de ‘Connected Ambulance’ in de praktijk kan worden gebracht. 5G werkt met een laag energiegebruik, hoge datasnelheid en weinig vertraging op de lijn. Zonder die laatste twee eigenschappen is zo’n samenwerking tussen het ambulancepersoneel en de specialist niet mogelijk. 

Kostbare tijd winnen als elke minuut telt

Echografie wordt nu zelden gebruikt in ambulances bij medische spoedgevallen, omdat het beoordelen van echo’s specialistische kennis en training vereist. Tijdens de demonstratie werd getoond hoe echografie die ondersteund wordt door 5G de mogelijkheid kan gaan bieden om ook ter plekke een echo uit te voeren. Hierbij wordt het voor een arts op afstand mogelijk om live mee te kijken, instructies te geven en de echografie real-time te beoordelen. 

 

Met hulp van een arts-op-afstand kan er eerder een diagnose gesteld worden bij de patiënt en sneller gestart worden met de behandeling, zoals het ter plaatse toedienen van medicatie. Hiermee kan kostbare tijd gewonnen worden op een moment waarop elke minuut telt.

capture ED opening 5G hub in Eindhoven

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20