Consumenten
Producten

Veelgestelde vragen over koffie

Algemene vragen over koffie

Welk koffiezetapparaat moet ik kiezen?

 

Iedere koffiedrinker is anders en zelfs per moment kan het verschillen wat voor koffie bij je past. Voor je een koffiezetapparaat kiest, is het handig om te weten wat voor systeem het beste bij je past.

Drip

Drip is de filterkoffie die we allemaal kennen en die tegenwoordig weer in opmars is vanwege de vaak subtiele smaak. Philips heeft hiervoor diverse machines, zowel voor gemalen koffie als voor verse koffiebonen.

 

+ Zachte smaak, makkelijk in onderhoud, zet veel kopjes koffie in één keer

- Zet alleen filterkoffie

 

Bekijk alle koffiezetapparaten met filter

Pads

Wie voor betaalbaar gemak kiest, gaat voor pads. Met Senseo zette Philips hierin een nieuwe standaard. Met meer dan vijftien soorten pads is er voor iedere smaak wat wils: van zacht tot sterk en van cappuccino tot latte. Je zet hiermee één of twee kopjes koffie per keer.

 

+ Voor iedere koffiedrinker wat wils, eenvoudig te bedienen.

- Werkt alleen met pads.

 

Bekijk alle koffiepadmachines

Volautomatische espressomachine

Voor wie thuis heerlijke Italiaanse koffiespecialiteiten als espresso, café lungo, cappuccino en Latte macchiato wil drinken en tegelijkertijd op zoek is naar gemak, is de volautomatische espressomachine dé oplossing. Met de Philips en Saeco volautomaten loopt Saeco ver voorop als het om techniek gaat. En de smaak is het bewijs: ons merk Saeco kreeg als enige volautomaat de beoordeling ‘perfect’ van het befaamde Centro Studi Assagiatori, dé autoriteit op het gebied van koffie in Italië. Je zet de koffie per kopje of bij sommige machines per twee. Lees meer over onze espressomachines.

 

+ Alle Italiaanse koffiespecialiteiten met één druk op de knop, makkelijk in onderhoud, verse bonen.

- Iets duurder in aanschaf maar nog steeds zijn koffiebonen tot 3 x goedkoper* dan capsules.

 

* Bron : Infoscan IRI Supermarkten (totaal supermarkten exclusief Aldi en Lidl) periode wk 29 2014 tm wk 28 2015 - Gebaseerd op 8,5 gram bonen per kopje koffie

 

Bekijk alle volautomatische espressomachines

Handmatige bedienbare espressomachine

Ten slotte kun je kiezen voor een espressomachine die je handmatig bedient. Deze is voorzien van een pannarello, een klassiek stoompijpje waarmee het opschuimen van melk eenvoudig te leren is. Je zet één of twee kopjes espresso per keer.

 

+ Zelf alles in de hand, het ultieme baristagevoel.

- Iets bewerkelijker in gebruik en onderhoud.

 

Bekijk alle manuele espressomachines

Wat is het verschil tussen filterkoffie en espresso?

Filterkoffie en espresso worden op verschillende manieren bereid en maken gebruik van een ander type bonen. Filterkoffie wordt gewoonlijk gemaakt van Arabica-bonen in een filterkoffiezetapparaat. Espresso wordt gemaakt in een espressomachine met een combinatie van bonen: ongeveer 60-70% Arabica-bonen en 30-40% Robusta-bonen. Filterkoffie wordt licht tot matig gebrand om de smaak te verbeteren en subtiele aroma's te creëren. Espresso krijgt een donkere en intense branding om de geroosterde chocoladenuances naar boven te brengen en de zure smaak te verminderen.

 

Toon alle apparaten waarmee filterkoffie en espresso kan worden bereid

Wat is een espresso?

Een scheut rijke en intens zwarte koffie bereid volgens een methode waarbij een koffiezetapparaat met pompaandrijving heet water met een hoge druk (9 bar) door een fijne maling stuwt. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'expressus', dat ‘expressie’ of ‘naar buiten drukken’ betekent. Lees meer over espresso en onze espressomachines.

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Wat is een cappuccino?

Een scheut espresso met gestoomde melk en bovenop een grote dot opgeschuimde melk - deze wordt erop gelepeld om de warmte te behouden. De verhouding tussen espresso en de gestoomde en opgeschuimde melk is gewoonlijk 1/3 espresso: 1/3 gestoomde melk: 1/3 opgeschuimde melk.

 

Toon alle koffiemachines waarmee cappuccino kan worden bereid

Baristavaardigheden

Zo schuim je melk op
De perfecte espresso maken

Een perfecte espresso heeft een extractietijd van 20-30 seconden en een handmatige druk die is ingesteld op 9 bar. Dit zorgt ervoor dat positieve smaakaspecten worden onttrokken en dat de vetten waarmee het crèmelaagje wordt gevormd zijn geëmulgeerd. Gebruik altijd zuiver water voor een pure smaak.

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Koffiebeleving met latte art en etching

Als je de melk los opschuimt (met een pannarello, cappuccinatore of los met een geïntegreerde melkkaraf), kun je echt iets speciaals maken van je cappuccino. Latte art is de kunst waarbij je in je cappuccino afbeeldingen maakt met de kleurverschillen tussen de koffie en de melk. Dat kun je doen door te schenken, denk daarbij aan de hartjes of blaadjes die je in een koffietentje krijgt. Je kunt ook gebruik maken van etching. Bij die laatste techniek maak je figuurtjes je in de melk met een kwastje of scherp voorwerp. Je kunt daarbij gebruikmaken van chocoladesaus uit een pipet of flacon, daarmee teken je makkelijk wat je wilt. Details toevoegen doe je door de chocolade uit te strijken.

 

Zelf latte art maken?

Thuis latte art maken is te leren, al moet je de techniek even in de vingers krijgen. Een aantal zaken is daarbij van belang: de snelheid waarmee je de melk in je koffie schenkt, de hoogte vanaf waar je dat doet en als laatste de plek in de koffie waar je melk terecht komt.

 

Zo maak je een hartje

Zet een espresso in een cappuccinokopje. Schuim de melk apart op. Begin langzaam en hoog (zo’n 10 cm) in het midden te schenken. Ga sneller schenken terwijl je het kannetje laat zakken (tot zo’n 2 cm). Daarna weer heel langzaam, terwijl je naar de rand van de kop toe schenkt. Je kunt je kopje, terwijl je schenkt, in het begin een beetje schuin houden. Dat werkt makkelijker!

 

Zo maak je blaadjes

Zet een espresso in een cappuccinokopje. Schuim de melk apart op. Schenk de melk voorzichtig bij de espresso, bijna tot het kopje vol is. De bedoeling is dat de melk een beetje mixt met de koffie, zodat de bovenkant egaal lichtbruin is. Leg nu met een koffielepeltje druppeltjes wit melkschuim in de lichtbruine koffie. Bijvoorbeeld in een spiraalvormig patroon van buiten naar binnen. Pak nu een scherp voorwerp en ‘teken’ in één vloeiende beweging door het midden van alle stipjes.

Beer
Gezichten
Blad
Bloem

Koffie recepten


Hoe creëer ik een Frans tintje?
  • Koffie met een Franse twist.

    Ingrediënten
    • 1 espresso
    • 5ml Frapin Cognac
    • 2mg vanille
    • 1mg kaneel
    • Blue Mountain-koffiebonen

    • Maak een espresso
    • Voeg de cognac, vanille en kaneel toe
    • Roer goed om en geniet!

    TIP! Jamaica Blue Mountain-koffie is de ideale keuze voor dit exclusieve drankje.
 
Hoe maak ik een Anne Bonny?

Deze cocktail die vernoemd is naar een beroemde piraat uit de 18e eeuw is een heerlijke opwarmer.

 

Ingrediënten

• 1 espresso

• 30 ml Rhum Vieux

• 20 ml Galliano

• 1 theelepel rietsuiker

• 20 ml verse room

 

• Meng alle ingrediënten (behalve de room) in een glas

• Giet de room langzaam over de achterkant van een verwarmde lepel - die tegen het glas rust - zodat de room bovenop blijft drijven

• Het kan enige oefening vergen voordat de room aan de oppervlakte blijft

 

TIP! Voeg voor wat pit extra gerijpte AOC Martinique Rhum Agricole toe, bereid uit zuiver rietsuikersap.

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Hoe maak ik een Cappuccino Viennese?

Een lokale specialiteit uit de Alpen met slagroom die net als de majestueuze Dolomieten uit het kopje omhoog stijgt.

Ingrediënten
• 1 espresso
• 25 ml verse room
• 1/2 theelepel suiker
• Cacaopoeder

• Klop de slagroom licht op tot hij romig wordt
• Voeg de suiker toe en roer voorzichtig van boven naar beneden
• Schenk de room in een kop en voeg de espresso toe
• Bestrooi de bovenkant met een beetje cacaopoeder

TIP! De perfecte keuze is een goede Arabica uit Centraal-Amerika, single origin of gemengd.

 

Toon alle koffiemachines waarmee espresso kan worden bereid

Chopresso met honing

Wilt u de perfecte combinatie van chocolade en espresso proberen? Maak dan de chopresso met honing.

 

Ingrediënten

  • 2 kopjes espresso
  • 100 ml opgeschuimde chocolademelk
  • 1 theelepel honing
  • Cacaopoeder

Bereiding:

Zet een dubbele espresso. Roer er een theelepel honing door. Schenk er 100 ml opgeschuimde chocolademelk op. Bestrooi met cacaopoeder.

 

Bicerin Torinese

Ingrediënten

  • 1 shot espresso
  • 25 g of gesmolten chocolate
  • 20 ml verse room
 
Bereiding:
Maak een espresso. Voeg 25g gesmolten chocolade toe. Voeg 20ml verse room toe. Roer alles goed door elkaar.

 

Cappuccino Freddo

Ingrediënten:

  • 1 kopje espresso
  • 100 ml melkschuim
  • 1 theelepel suiker
  • 2-3 ijsblokjes

 

Bereiding:
Zet een espresso. Roer een theelepel suiker door de espresso en voeg de ijsblokjes toe. Schenk er 100 ml melkschuim op.

 

Baby Latte

Ingrediënten:

  • 200 ml melkschuim
  • ½ theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel gehakte amandelen
  • 10 ml amandelsiroop

 

Bereiding:
Doe een halve theelepel bruine suiker, een theelepel gehakte amandelen en 10 ml amandelsiroop in een glas en roer met een lepel. Schenk er 200 ml melkschuim op. Roer het mengsel voorzichtig door het melkschuim.

 

Mamaccino

Ingrediënten:

  • 1 kopje espresso
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 1 snufje kaneel
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 100 ml melkschuim

 

Bereiding:
Doe een theelepel cacaopoeder in een kopje. Voeg een espresso toe. Voeg een snufje kaneel en een snufje nootmuskaat toe. Schenk er 100 ml melkschuim op.