Slaap- en respiratoire zorg

Economische aspecten van COPD-therapie 2018 - Deel 1

Slaap en ademhaling

Artikel

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Nieuw onderzoek illustreert de invloed van zuursstofbehandeling en beademing in thuissituatie (HOT-HMV) op heropname in het ziekenhuis - en op morbiditeit

 

Twee van de vier pijlers van de zogeheten ‘Quadruple Aim’ van de gezondheidszorg zijn specifiek gericht op het verbeteren van de behandelresultaten en het verlagen van de kosten. Het is geen geheim dat deze twee doelstellingen vaak met elkaar vervlochten zijn. Een gezondere patiëntenpopulatie kan leiden tot een lagere acute - en minder kostbare - zorglast voor de maatschappij. Bovendien kunnen behandelingen die betere resultaten bevorderen,  en  die buiten de dure acute ‘stenen’ zorginstellingen (bijvoorbeeld het ziekenhuis) zijn toe te passen, een win-winsituatie opleveren. Uit een recent onderzoek 1  is gebleken dat de combinatie van niet-invasieve beademing (NIV) en zuurstoftherapie thuis (HOT) juist dit kan bereiken.  Het rapport onderstreept de klinische effectiviteit van HOT-HMV (home oxygen therapy - home mechanical ventilation) en illustreert daarnaast het economische voordeel.

"COPD is een aandoening die vele tegenstrijdigheden kent. Het is ongetwijfeld een van de meest voorkomende chronische, maar ook nog steeds een van de meest ondergediagnosticeerde aandoeningen. De wetenschap heeft de belangrijkste risicofactoren geïdentificeerd, maar de maatschappij doet weinig om deze te beperken. Diagnostische tests zijn eenvoudig en ongecompliceerd, maar worden vaak niet uitgevoerd."

 

–Teofilo Lee-Chiong, MD

Longarts en Chief Medical Liaison, Philips

Een 5-jarig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk (n=116) wijst op een aanzienlijk langere heropname of overlijden van patiënten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease) en chronische hypercapnie na een levensbedreigende respiratoire gebeurtenis of exacerbatie.

De resultaten

Patiënt in bed met pijl omlaag

Toevoeging van niet-invasieve thuisbeademing (NIV) aan zuurstoftherapie voor thuis heeft de mediaantijd voor heropname verlengd van 1,4 maanden tot 4,3  maanden2 – een doorbraak voor de COPD-therapie.

Volgens de cijfers

 

De potentiële economische gevolgen voor de gezondheid in de VS waren voorheen onbekend. Een nieuw onderzoek maakt melding van een stijgende kosteneffectiviteit van HOT-HMV bij patiënten met COPD en hypercapnie.3

 

De oorspronkelijke onderzoeksgegevens zijn gebruikt om een economisch model te ontwikkelen en de bevindingen werden tijdens de 2018 ATS International Conference gepresenteerd in een posterpresentatie van abstracts, gezien vanuit het perspectief van de betalende partij voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De kosten van HOT-HMV-patiënten waren:

Tabel kosten voor HOT-HMV-patiënten

De kosten voor alleen HOT bedroegen:

Tabel met kosten voor alleen HOT

"Onderzoek richt zich op behandelingen die extra jaren toevoegen aan het leven van een persoon; net zo belangrijk zijn interventies die ‘leven toevoegen’ aan de jaren een persoon. Uiteindelijk hebben patiënten te kampen met de invaliderende invloed op hun leefstijl. Veel mensen kunnen echter wel een volwaardig leven leiden, ondanks dat zij COPD hebben."

 

–Teofilo Lee-Chiong, MD

Longarts en Chief Medical Liaison, Philips

Nieuwsbrief Slaap& ademhaling

S&A-pictogram

Wilt u meer artikelen, nieuws en informatie over slaap en ademhaling van Philips ontvangen?

De base case incrementele kosten/QALY (quality-adjusted life year) zijn met een negatieve waarde van $50,856 gestegen, wat betekent dat HOT-HMV minder duur en effectiever is.

1G. J. Criner1, Q. Gu2, P. B. Murphy3, L. Fusfeld2, B. Brueggenjuergen4, T. Goss2, N. Hart5; Pulm & Crit Care Med, Temple Univ Hosp, Philadelphia, PA, United States, 2Boston Healthcare, Boston, MA, United States, 3St Thomas Hosp/Lane Fox Unit, Kings College London, London, United Kingdom, 4Institute for Health Economics, Steinbeis University, Berlin, Germany Guys & St Thomas Foundation Trust, London, United Kingdom.

 

2Murphy PB, et al. Effect of Home Noninvasive Ventilation With Oxygen Therapy vs Oxygen Therapy Alone on Hospital Readmission or Death After an Acute COPD Exacerbation A Randomized Clinical Trial. JAMA. Published online May 21, 2017. doi:10.1001/jama.2017.4451

 

3Criner, G. et al, Cost Effectiveness of Home Oxygen Therapy-Home Mechanical Ventilation (HOT-HMV) for Treatment of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) with Chronic Hypercapnic Respiratory Failure Following an Acute Exacerbation of COPD in the United States (US), American Thoracic Society Abstract 2018

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.