Jan 11, 2022 door Joliene Munier 
Leestijd: 3 - 5 minuten

Realtime IoT voor optimalisatie van werkprocessen: toekomstmuziek of de nieuwe norm?

Real time IoT

Net als de personeelstekorten loopt ook de werkdruk in de zorg steeds verder op. Optimalisatie van werkprocessen is één van de manieren om enige verlichting te brengen. Bijvoorbeeld doordat medewerkers altijd op de hoogte zijn van de realtime locatie en status van mobiele medische apparatuur. Joliene legt uit hoe dit werkt.

 
Stel: je bent verpleegkundige op een drukke afdeling. Vanwege ziekteverzuim loop je al met een iets te krappe bezetting. Je hebt een infuuspomp nodig voor een nieuwe patiënt maar het apparaat is nergens te vinden. In plaats van patiëntzorg te leveren, moet je nu zoeken naar een pomp. Dat kost tijd en zorgt voor veel frustratie. Helaas is dit voor veel mensen een maar al te herkenbare situatie. Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen gemiddeld vijfentwintig minuten per shift spenderen aan het zoeken naar mobiele medische apparatuur. Dat heeft ook impact op logistieke medewerkers: die krijgen dagelijks dertig tot veertig telefoontjes over zoekgeraakte apparatuur. En vergeet niet de technici die vaak lang moeten speuren naar apparatuur als er periodiek onderhoud nodig is. 

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen je voor.

Real-time data

Dit is maar één voorbeeld van een situatie waarin real-time data – in dit geval over de locatie en het gebruik van mobiele medische apparatuur – veel tijd zou kunnen besparen tijdens het dagelijks werk. Tegelijkertijd kan er waardevolle informatie over de bewegingen en bezettingsgraden van mobiele medische apparatuur inzichtelijk worden gemaakt. Daarmee kunnen weloverwogen en data-gedreven beslissingen genomen worden, bijvoorbeeld bij de herverdeling van apparatuur over de afdelingen of bij nieuwe investeringsaanvragen.  Realtime data zou, kortom, op verschillende lagen in de organisatie een nuttige aanvulling zijn. 


Samenwerking met IT-systemen

Om dit te kunnen bieden, is Philips PerformanceFlow ontwikkeld: een realtime IoT-platform dat middels realtime locatiegegevens in combinatie met bestaande IT-databronnen zoals Ultimo nieuwe perspectieven voor optimalisatie biedt. Een relatief eenvoudige zoekoplossing, zodat mobiele apparatuur altijd en overal te vinden is. Het OLVG in Amsterdam is partner in de ontwikkeling van dit systeem en weet er nu al belangrijke besparingen in tijd en geld mee te identificeren. Maar het systeem kan gemakkelijk verder uitgebreid worden om voor andere uitdagingen oplossingen te bieden. Met de realtime data en koppelingen met IT-systemen kunnen werkprocessen efficiënter worden ingericht en de capaciteit van resources worden verhoogd. Daarbij kan het platform ook ondersteuning bieden aan onder andere centraal voorraadbeheer, door een accuraat inzicht te geven in de voorraadniveaus; bij het overschrijden van drempelwaardes, worden notificaties of werkorders in andere IT-systemen aangemaakt. Ook kan realtime operationele data uit slimme apparaten hieraan worden toegevoegd. Tot slot bieden ook geavanceerde (retrospectieve) data analytics en AI-algoritmes die de nabije toekomst kunnen voorspellen nieuwe perspectieven.


Het ziekenhuis van de toekomst

Achter de schermen werkt Philips hard verder aan koppelingen met nog meer IT-oplossingen, om ziekenhuizen allround te kunnen ondersteunen in hun behoefte aan betrouwbare, actuele data. Daarmee komt het slimme ziekenhuis van de toekomst dichterbij. De eerste stappen op dit pad worden al gezet door Radboudumc, Ultimo en Philips.


Maar een realtime IoT-platform zoals Philips PerformanceFlow bewijst ook in het heden, waarin de zorg met grote personeelstekorten kampt en de werkdruk fors oploopt, zijn waarde. Manieren vinden om ziekenhuisorganisaties te ondersteunen en ontlasten is en blijft cruciaal – nu en in de toekomst.

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

Download het rapport en schrijf je in om op de hoogte te blijven van innovaties in de zorg

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.