Snel schakelen heeft grote voordelen. Uit praktijkervaring met het Philips Guardian Early Warning System zien we dat de kans op bijvoorbeeld opname op de Intensive Care afneemt evenals de mortaliteit. Maar ook de gemiddelde ligduur van een patiënt die voortdurend wordt gemonitord is lager. Kortom: de patiënt vaart er wel bij.
Ook verpleegkundigen hebben baat bij de inzet van dergelijke technologie. Zij kunnen hun andere taken met een gerust hart verrichten in de wetenschap dat zij meteen op de hoogte gebracht worden als dat nodig is. De meetwaarden kunnen immers middels een koppeling met het Medisch Oproep Systeem (MOS) ook op een smartphone of ander device worden getoond, waardoor de informatie altijd binnen handbereik is. Ook is de administratie die een spotcheck met zich meebrengt verleden tijd: het Guardian Early Warning System vult ook het elektronisch patiëntendossier automatisch. Door het wegvallen van deze administratieve last ontstaat meer ruimte voor de hoofdtaak: zorg voor de patiënt. Tot slot levert het systeem door de continue monitoring harde cijfers waarmee verpleegkundigen hun intuïtie naar artsen kunnen onderbouwen. Vaak voelt een verpleegkundige dat het niet goed zit met een patiënt maar is het lastig om aan te geven waar dat precies aan ligt. Met metingen van het systeem is dat concreet en aanwijsbaar
Uitwisseling door het zorgcontinuüm
De gegevens die het Guardian Early Warning System genereert kunnen ook gemakkelijk tussen alle afdelingen binnen een ziekenhuis of instelling worden uitgewisseld omdat alle Philips systemen op hetzelfde platform draaien. Ook de uitwisseling met andere ziekenhuizen en instellingen is snel geregeld. Dat zou zelfs uitgebreid kunnen worden naar zorg in de thuissituatie of monitoring door de patiënt zelf: als de monitoring systemen op alle locaties op hetzelfde platform draaien, kunnen gegevens gemakkelijk en veilig worden uitgewisseld. Dat is ook de basis voor een echt ‘zorgcontinuüm’ zoals Philips voor ogen heeft.
Mens en technologie bundelen krachten
Technologische innovatie creëert waardevolle tools die verpleegkundigen, artsen en andere zorgprofessionals in hun werk ondersteunen. Het is de kunst om deze tools goed in te passen binnen bestaande zorgprocessen. Daarom biedt Philips naast systemen ook begeleiding bij het implementatietraject aan. Maar hoe goed deze technologische tools ook zijn, zij zullen nooit de human touch kunnen vervangen. Dat is ook niet het uitgangspunt. Het doel is om persoonlijke zorg en technologie samen te laten werken en de pluspunten van beide te benutten voor een betere zorg aan de patiënt. De patiënt is immers degene die centraal staat in de zorg van vandaag en morgen.