Een andere kijk op zorg

Innovation that
matters to you

Ontsluiting van het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam

Oplossingen van Philips kunnen clinici helpen antwoorden te vinden voor complexe indicaties en nieuwe terreinen in neurologische beeldvorming te ontsluiten

Gwen Herigault

Het brein is ons meest complexe en (al valt daarover te twisten) fascinerendste orgaan. Al eeuwenlang proberen artsen en geleerden de vele facetten ervan te ontrafelen en te verkennen. In de loop der jaren hebben wetenschappelijke vooruitgang en nieuwe technologieën de manier waarop wetenschappelijk onderzoekers en clinici hun werk doen, radicaal veranderd.

Toch ziet 70% van de radiologen neurologische indicaties nog steeds als een grote uitdaging, volgens een TMTG-onderzoek uit 2016, voornamelijk vanwege een gebrek aan beeldvormings- en visualisatietechnieken. Wij zijn van mening dat MRI bij uitstek geschikt is voor het herkennen van neurologische aandoeningen en ook ten aanzien van lastige neurologische gezondheidsproblemen diagnostische duidelijkheid kan scheppen. De moderne MRI-tools kunnen licht werpen op ingewikkelde structuren in de hersenen en essentiële inzichten opleveren. En geavanceerde visualisatieapplicaties kunnen clinici helpen bij de beoordeling van complexe, multidimensionale gegevens, zodat zij geïnformeerde, definitieve beslissingen kunnen nemen.

 

Neurodiagnostiek op een hoger plan brengen

 

Waar komt de behoefte aan meer inzicht in de hersenen vandaan? Wereldwijd neemt de last van neurologische aandoeningen toe. Achter deze ontwikkelingen zitten meestal demografische veranderingen, zoals de vergrijzende bevolking in veel delen van de wereld. Zorgverleners moeten daar natuurlijk op reageren. Maar beschikken zij wel over de juiste hulpmiddelen? 

 

Philips streeft ernaar de grenzen van neurologische beeldvorming te verleggen en neurodiagnostiek op een hoger plan te brengen. Dit jaar introduceren we een aantal nieuwe strategieën voor beeldvorming en visualisatie die gebruikmaken van ons digitale platform dStream. Deze strategieën zullen u mogelijk in staat stellen complexe neurologische vraagstukken met meer zekerheid op te lossen en nieuwe terreinen in geavanceerde neurofunctionele applicaties te ontsluiten.

Met deze versterkte applicatieportfolio wil Philips voor alle patiënten met neurologische aandoeningen de best mogelijke diagnostische duidelijkheid en therapeutische begeleiding bieden. Bovendien is dit een belangrijke stap in ons streven neurodiagnostiek op een hoger plan te brengen, MRI definitiever[1] te maken en voor meer mensen iets te kunnen betekenen met deze geavanceerde technologie. Lees hier meer over neurologische MRI-beeldvorming.

 

Meer diagnostisch vertrouwen bij beeldvorming van de hersenen

 

Met de applicaties voor neurologisch MRI-onderzoek van Philips kunt u de kracht van MRI aanwenden om problemen aan te pakken, bijvoorbeeld bij hersentumoren en vaataandoeningen.

 

Zo kunt u met ‘black blood’-beeldvorming het vaatlumen beter onderscheiden van het intraluminale bloedsignaal. Dit vergroot het diagnostische vertrouwen, doordat u 3D-beeldvorming van de hersenen kunt uitvoeren met een hogere isotrope resolutie[2] en reductie van het intraluminale bloedsignaal[3] over het volledige beeldvormingsvolume. Bovendien maakt isotrope 3D-acquisitie conversies in elk vlak (ook schuin) mogelijk zonder dat de resolutie minder wordt. Een ander belangrijk voordeel is dat u scans kunt uitvoeren in slechts vijf minuten[4].

unlocking complex organs nl new

Met black blood-beeldvorming krijgt u een duidelijk beeld van het vaatlumen

 

Een persoonlijke aanpak

 

Zoals ik al heb aangegeven, is het aantal gevallen van neurologische aandoeningen de afgelopen jaren sterk gestegen. Maar het wordt gemakkelijk vergeten dat we het hier niet alleen maar over statistieken hebben: achter elke diagnose gaat een patiënt schuil. En ieder van deze patiënten heeft zijn of haar eigen verwachtingen, behoeften en verhaal. De zorg afstemmen op individuele behoeften is vandaag de dag een belangrijke uitdaging. Het is ook iets wat ons na aan het hart ligt.

 

Daarom willen we op het gebied van neurologische beeldvorming steeds de uiterste grenzen blijven opzoeken, bv. om kwantitatieve biomarkers te vinden ter ondersteuning van gepersonaliseerde diagnostiek en therapeutische begeleiding. Deze aanpak effent niet alleen de weg voor evidence-based uitkomsten, maar helpt u ook zorg te verlenen die aansluit bij de unieke behoeften van uw patiënten.

 

De toekomst omarmen

 

Zoals we hebben gezien, hebben methoden voor het onderzoeken van de hersenen en het diagnosticeren van neurologische aandoeningen een enorme evolutie doorgemaakt. Terwijl de samenleving verandert, evolueren ook MRI-technieken en ‑oplossingen om aan nieuwe eisen te voldoen. Maar dit is niet het einde. Het is een nimmer aflatende zoektocht en we zijn er ongelooflijk trots op daarin een rol te kunnen spelen.

 

Het klinkt misschien als een cliché om te zeggen “De toekomst begint nu”, maar de nieuwe neurologische applicaties die we tijdens het RSNA-congres onthullen, kunnen alvast een glimp laten zien van waartoe de neurologische MRI-zoektocht kan leiden.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp en zien wat we dit jaar nog meer doen, ga dan naar onze website of bekijk deze video.

 

[1] Definitief wordt gedefinieerd als kenmerken die naar verwachting alternatieve contrasten, functionele of kwantitatieve beelden opleveren.

[2] Vergeleken met Philips 2D ‘double inversion’-methoden met hetzelfde dekkingsgebied en dezelfde scanduur.

[3] Vergeleken met Philips T1-gewogen 3D-scan zonder MSDE-prepuls.

[4] Vergeleken met Philips 2D ‘double inversion recovery’-methoden met dezelfde dekking van het hele hersengebied.

Gwen Herigault

Gwen Herigault

Director Global MR Clinical Programs and Portfolio, Philips

Gwen Herigault heeft een ingenieurstitel in de kernfysica en een doctorstitel in de natuurkunde behaald aan de Universiteit van Grenoble in Frankrijk, waarbij zijn focus op MRI lag. Na een postdoctorale betrekking aan Washington University in Saint Louis (Missouri, VS) trad hij in 2001 in dienst bij Philips Medical Systems France als klinisch MRI-wetenschapper om samenwerking met academische centra op het gebied van wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. In 2007 kwam Gwen bij het MRI-hoofdkwartier van Philips in Best, waar hij de positie Global Clinical Scientist for Body and Oncology MRI bekleedde. Vier jaar later stapte hij over naar het productmanagement om toezicht te houden op de neuro-MRI-portfolio. In 2013 werd Gwen verantwoordelijk voor de wereldwijde klinische MRI-portfolio.

 

De voornaamste bijdragen van Gwen als MRI-wetenschapper liggen op het gebied van MR-spectroscopie en susceptibiliteit-gewogen MR-beeldvorming. Binnen Philips MR heeft hij een rol gespeeld in de ontwikkeling van technologieën als mDIXON. In zijn huidige rol geeft Gwen Herigault leiding aan de algemene klinische MR-strategie.

 

Volg Gwen op:

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.