Een andere kijk op zorg

Innovation that matters to you

De menselijke conditie verbeteren via gezondheidstechnologie

Een nieuwe generatie gezondheidstechnologieën zal mensen mogelijkheden aanreiken om structureel gezonder te leven. Met behulp van deze technologieën kunnen revolutionaire, directe inzichten in onze persoonlijkheid, gemoedstoestand en fysieke functioneren worden gebruikt voor contextgevoelige gezondheidscoaching. Marieke van der Hoeven, hoofd van de afdeling Brain, Behaviour & Cognition bij Philips Research, zegt dat dit zal leiden tot meer welzijn en een beter begrip van onszelf.

marieke corporate

Technologie is een uiting van onze menselijkheid, net als onze verbeelding, ons bewustzijn en ons vermogen om te praten terwijl we autorijden. En als zodanig heeft technologie ons in staat gesteld om ons lot op ongelooflijke manieren in eigen hand te nemen. De uitvinding van de boekdrukkunst maakte kennis toegankelijk voor de massa. De ontwikkeling van de verbrandingsmotor zorgde ervoor dat mensen veel makkelijker konden reizen en wereldwijd handeldrijven. En de uitvinding van het geïntegreerde circuit luidde het begin van ons huidige digitale tijdperk in.

 

Deze tijd wordt echter gekenmerkt door grote paradoxen. Het is een tijdperk van materiële overvloed en verbluffende ontwikkelingen op terreinen zoals kunstmatige intelligentie, kwantumcomputers en genomica. En het is een tijd van ongekende gevaren vanwege wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, structurele armoede en honger, en het om zich heen grijpen van welvaartsziekten. Het lijkt erop dat ons vermogen om de menselijke conditie te verbeteren gelijk opgaat met ons vermogen om onszelf in gevaar te brengen.

 

Diepgeworteld gedrag

Bij Philips Research geloven we dat technologie ons zal helpen om deze paradoxen op te lossen door betere zelfkennis en zelfzorg. Met draagbare apparaten kunnen we bijvoorbeeld onze hartslag bewaken, ons slaappatroon in kaart brengen en onze lichamelijke activiteit meten. En apps helpen ons om betere keuzes te maken als het gaat om zaken als voeding en rust. Maar als het nieuwe ervan af is, hebben veel mensen de neiging om op de bank te blijven hangen en weer een koekje naar binnen te werken. Er is veel meer voor nodig dan onbewerkte gegevens om onze diepgewortelde gedragspatronen te veranderen.

 

Gegevens zijn uiteraard essentieel, maar we moeten zoeken naar diepere inzichten en intelligenter te werk gaan. Philips pioneert in de ontwikkeling van technologieën die de cognitieve processen van mensen, hun gemoedstoestanden en hun specifieke persoonlijkheid, maar ook hun fysieke functioneren kunnen meten en doorgronden. We willen dit constant en ‘in real time’ doen, zodat we inzicht krijgen in de onderliggende patronen die bepalend zijn voor ons gedrag. En we willen deze individuele ‘big data’ op een slimme manier analyseren, om echt te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, en wat ze ervan weerhoudt te doen wat ze zouden moeten doen.

 

De volgende stap is om mensen te motiveren in hun dagelijks leven. We moeten daarbij rekening houden met waar we zijn, met wie we zijn, en wat we doen. En we willen mensen aanmoedigen tot gezondheidsbevorderend gedrag op het juiste moment, zodat we kunnen rusten wanneer dat feitelijk kan, gezond kunnen eten wanneer dat nodig is en lichaamsbeweging krijgen wanneer het weer goed is. Alleen dan kan persoonlijke gezondheidstechnologie ons sturen in de richting van gezonder gedrag, op een manier die optimaal past bij wie we zijn.

marieke corporateblog

‘Connected care’

We vinden dat deze nieuwe gezondheidstechnologieën consumenten in contact moeten brengen met medische professionals binnen het gehele zorgspectrum – van preventie tot diagnose, behandeling en herstel. Zo kan uw huisarts bepalen of u een preventieve bloedtest nodig heeft, kunnen ziekenhuizen uw post-operatieve status in de gaten houden, en kunnen verzekeraars u ertoe bewegen een extra rondje te rennen.

 

Door het persoonlijke met het professionele domein te integreren, optimaliseren we de zorg voor elk individu en verlagen we de kosten voor het zorgstelsel als geheel. Daarnaast verlichten we de druk op een zorgstelsel dat al overbelast is door de vergrijzing en de exponentiële toename van het aantal mensen met diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Bij het nastreven van deze doelen, moeten we uiteraard ook de privacy van patiënten waarborgen.

 

Holistische zorgbenadering

De enige manier om al deze beloften waar te maken is door te kiezen voor een multidisciplinaire aanpak bij de ontwikkeling van gezondheidstechnologie. Bij Philips Research werken psychologen en deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie hand in hand met ontwerpers, software-ontwikkelaars en hardware-engineers. We betrekken tevens externe partijen bij het innovatieproces, van veelbelovende jonge ondernemingen tot partners uit de wereldwijde medische gemeenschap. Samen ontwikkelen we technologieën die zinvolle inzichten omzetten in effectieve motivatie.

 

En terwijl we werken aan de technologie, denken we ook na over het bedrijfsmodel aan de hand waarvan we onze producten en oplossingen wereldwijd kunnen aanbieden. Zo bieden we gezondheidscoaching als een aanvullende dienst bij onze draagbare apparaten. Deze apparaten verzamelen immers alleen gegevens; de echte inzichten en begeleiding worden elders geboden. We zouden bijvoorbeeld diverse abonnementen kunnen aanbieden voor mensen die willen werken aan de gezondheid van hun hart, of hun stressniveau willen verlagen.

marieke corporateblog vertical elderly people

De eerste prototypes worden momenteel op de markt gebracht en zullen ons leren wat wel en niet werkt. In de komende 15jaar zullen we ons bezig houden met leren, nieuwe zaken proberen en oplossingen ontwikkelen. Net als met de verbrandingsmotor, de boekdrukkunst en geïntegreerde circuits zal het uiteindelijke nut en de uiteindelijke impact van gezondheidstechnologie pas over vele jaren duidelijk worden. Maar het lijdt geen twijfel dat gezondheidstechnologie ons in staat zal stellen gezonder te leven en misschien zelfs helpt meer inzicht te krijgen in de menselijke aard.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer via philips.nl/innovationandyou

Marieke van der Hoeven

Department Manager Brain, Behavior and Cognition, Philips Research

 

Marieke van der Hoeven is werkzaam bij Philips Research als afdelingshoofd. Zij leidt een team van 37 onderzoekers die zich voornamelijk bezighouden met onderzoek op het gebied van mentale en neurologische aandoeningen, perceptie en cognitie en gedragsverandering. Vanuit haar rol probeert zij vanuit de psychologie en neurowetenschappen nieuwe domeinen, producten en diensten voor Philips te ontwikkelen.

 

Zij verkreeg haar Masters in Bio- and Neuropsychology aan de Universiteit Utrecht. Na de Universiteit ging zij aan het werk bij TNO, eerst als onderzoeker in het veld van de visuele perceptie om vervolgens als afdelingshoofd diverse afdelingen te leiden.

Gerelateerde artikelen

Innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van complexe hart- en vaatziekten

Innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van complexe hart- en vaatziekten

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.