Technologie is een uiting van onze menselijkheid, net als onze verbeelding, ons bewustzijn en ons vermogen om te praten terwijl we autorijden. En als zodanig heeft technologie ons in staat gesteld om ons lot op ongelooflijke manieren in eigen hand te nemen. De uitvinding van de boekdrukkunst maakte kennis toegankelijk voor de massa. De ontwikkeling van de verbrandingsmotor zorgde ervoor dat mensen veel makkelijker konden reizen en wereldwijd handeldrijven. En de uitvinding van het geïntegreerde circuit luidde het begin van ons huidige digitale tijdperk in.
Deze tijd wordt echter gekenmerkt door grote paradoxen. Het is een tijdperk van materiële overvloed en verbluffende ontwikkelingen op terreinen zoals kunstmatige intelligentie, kwantumcomputers en genomica. En het is een tijd van ongekende gevaren vanwege wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, structurele armoede en honger, en het om zich heen grijpen van welvaartsziekten. Het lijkt erop dat ons vermogen om de menselijke conditie te verbeteren gelijk opgaat met ons vermogen om onszelf in gevaar te brengen.
Diepgeworteld gedrag
Bij Philips Research geloven we dat technologie ons zal helpen om deze paradoxen op te lossen door betere zelfkennis en zelfzorg. Met draagbare apparaten kunnen we bijvoorbeeld onze hartslag bewaken, ons slaappatroon in kaart brengen en onze lichamelijke activiteit meten. En apps helpen ons om betere keuzes te maken als het gaat om zaken als voeding en rust. Maar als het nieuwe ervan af is, hebben veel mensen de neiging om op de bank te blijven hangen en weer een koekje naar binnen te werken. Er is veel meer voor nodig dan onbewerkte gegevens om onze diepgewortelde gedragspatronen te veranderen.
Gegevens zijn uiteraard essentieel, maar we moeten zoeken naar diepere inzichten en intelligenter te werk gaan. Philips pioneert in de ontwikkeling van technologieën die de cognitieve processen van mensen, hun gemoedstoestanden en hun specifieke persoonlijkheid, maar ook hun fysieke functioneren kunnen meten en doorgronden. We willen dit constant en ‘in real time’ doen, zodat we inzicht krijgen in de onderliggende patronen die bepalend zijn voor ons gedrag. En we willen deze individuele ‘big data’ op een slimme manier analyseren, om echt te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, en wat ze ervan weerhoudt te doen wat ze zouden moeten doen.
De volgende stap is om mensen te motiveren in hun dagelijks leven. We moeten daarbij rekening houden met waar we zijn, met wie we zijn, en wat we doen. En we willen mensen aanmoedigen tot gezondheidsbevorderend gedrag op het juiste moment, zodat we kunnen rusten wanneer dat feitelijk kan, gezond kunnen eten wanneer dat nodig is en lichaamsbeweging krijgen wanneer het weer goed is. Alleen dan kan persoonlijke gezondheidstechnologie ons sturen in de richting van gezonder gedrag, op een manier die optimaal past bij wie we zijn.