Geïntegreerde benadering voor innovatieve oplossingen
'Primum non nocere', oftewel 'ten eerste geen kwaad doen', is al heel lang een voornaam principe van de opleiding tot arts. Weten wanneer je niet moet behandelen is net zo belangrijk als weten wanneer een behandeling wel noodzakelijk is.
Wanneer het om een definitieve diagnose en – uiteindelijk – om de behandeling gaat, is een geïntegreerde benadering het meest optimaal. Daarbij wordt rekening gehouden met de mate waarin een PCI-behandeling risicovoller is dan invasieve chirurgie, en wordt gebruikgemaakt van diagnostische precisietools die artsen een holistisch beeld van de algehele conditie van een patiënt bieden. We streven ernaar om interventionele cardiologen te voorzien van geïntegreerde oplossingen die niet alleen live beeldsturing mogelijk maken, maar ook een precieze en gedetailleerde 'wegenkaart' van de hartvaten maken die gedurende de gehele PCI-procedure nauwkeurig kan worden bewaakt. Bekijk een recente presentatie over complexe PCI-benaderingen voor meer informatie.
Fractional Flow Reserve (FFR)* heeft gezorgd voor een revolutie om artsen te helpen bepalen wanneer coronaire laesies moeten worden behandeld. Sommige laesies kunnen er op een angiogram significant uitzien, terwijl ze de doorstroom feitelijk niet blokkeren. De afgelopen tien jaar hebben we een positieve trend gezien van alleen behandelingen op basis van angiografie naar behandeling op basis van fysiologische beelden. FFR is een tool die de mogelijkheid biedt van een daadwerkelijke fysiologische beoordeling van de kransslagader. De baanbrekende DEFER-studie heeft nu op basis van 15 jaar nauwgezette follow-up van patiënten aangetoond dat we, door met behulp van FFR te beslissen een PCI-behandeling niet uit te voeren bij de aantasting van één bloedvat, het risico van een patiënt op een myocardinfarct feitelijk kunnen verlagen. Met andere woorden: 'primum non nocere'.
Ondanks overtuigende onderzoeksuitkomsten wordt FFR nog steeds (te) weinig toegepast, bijvoorbeeld doordat artsen vasodilatoren als adenosine moeten injecteren om hyperemie te induceren. Instant Wave-Free Ratio (iFR)** is een nieuwe technologie die de FFR-werkstroom nu verbetert door deze extra stap overbodig te maken, waardoor de kosten van de FFR-vasodilator worden vermeden. Deze technologieën zorgen voor een win/win-situatie; niet alleen worden artsen ondersteund bij de behandeling van patiënten, ook de maatschappij profiteert van kostenvoordelen doordat onnodige behandelingen en heropnames in het ziekenhuis worden vermeden.
Philips heeft deze benadering geïntegreerd met zijn geleidingssysteem op basis van intravasculaire echografie (Intravascular Ultrasound, IVUS)***. Het combineren van de opgeslagen IVUS-beelden en de angiografiebeelden kan het risico helpen verlagen van het niet volledig verhelpen van een laesie met één stent – een zogenaamde 'geografische misser', die volgens onderzoeksgegevens bij 66,5% van de PCI-behandelingen voorkomt. Het plaatsen van een tweede stent maakt een casus natuurlijk niet alleen complexer, maar ook duurder[3]. Indien FFR/iFR uitwijst dat plaatsing van een stent noodzakelijk is, kan intravasculaire beeldvormingstechnologie uitwijzen of de stent juist geplaatst is of dat er een 'touch-up' nodig is.