Innovation that matters to you

Mensen helpen hun dromen te herontdekken

Innovatieve ontwerpen voor een betere nachtrust

Mark D’Angelo

 

Als we moe zijn gaan we in bed liggen en doen we het licht uit, om vervolgens te genieten van een welverdiende slaap. Wanneer een goede nachtrust echter wordt onderbroken door een slaapstoornis is datgene wat een rustgevende en verkwikkende ervaring zou moeten zijn, dat plotseling niet meer.

Een chronisch gebrek aan slaap, bijvoorbeeld als gevolg van een ademhalingsstoornis, kan ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks welzijn en de gezondheid op de lange termijn. Philips Sleep and Respiratory Care streeft ernaar mensen te helpen bij het herstel van hun natuurlijke slaap- en ademhalingspatronen door het normale karakter ervan te herontdekken. Dit geeft zelfvertrouwen en de vrijheid om optimaal te leven.

 

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een bepaald luchtdrukniveau om de luchtwegen open te houden. CPAP is met name geschikt voor mensen die tijdens hun slaap een verstoorde ademhaling hebben, zoals obstructieve slaapapneu. Voor een effectieve behandeling met CPAP moet de patiënt 's nachts een masker dragen. Als dit masker als oncomfortabel of zelfs intimiderend wordt ervaren, doordat het bijvoorbeeld niet goed past, zal de patiënt er lastig aan kunnen wennen en het uiteindelijk waarschijnlijk niet meer dragen.

 

Ter ondersteuning van patiënten die voor het eerst te maken krijgen met CPAP-therapie hebben we onlangs onze Dream Family geïntroduceerd; een reeks slaaptherapieproducten die bestaat uit de DreamStation (het CPAP-systeem), de DreamWear (het masker) en de DreamMapper (een app met een zelfmanagementsysteem). De slaaptherapie producten zijn ontworpen om de behandeling voor patiënten zo comfortabel en effectief mogelijk te maken, zodat ze er optimaal van kunnen profiteren en weer kunnen genieten van een goede nachtrust.

world sleep day new

Al vroeg in het ontwerpproces van de producten van de Dream Family-serie vroeg Philips aan patiënten om inzicht te geven in hun behoeften. In het verdere verloop van het ontwerp- en ontwikkelingsproces bleek deze informatie van onschatbare waarde. Om feedback te krijgen van zowel patiënten als slaapzorgprofessionals maakte Philips gebruik van allerlei methoden, zoals persoonlijke gesprekken, contact met focusgroepen, enquêtes via internet en specifiek onderzoek. Gebruikers van de slaaptherapieproducten vertelden ons wat effectief is en wat niet, en deden ons waardevolle suggesties aan de hand ten aanzien van mogelijke verbeterpunten. Mede dankzij deze feedback konden we een product ontwerpen dat beantwoordt aan de eisen en wensen van deze patiëntengroep.

 

Om de patiënt aan de nieuwe therapie te helpen wennen, beschikt de DreamStation over een functie waarmee de behandeling kan worden gestart met een lagere, en daardoor voor de patiënt aangenamere druk. Naarmate het gewenningsproces vordert, voert het toestel de druk geleidelijk verder op. Dit gebeurt automatisch en in kleine, individuele stappen totdat de patiënt zich comfortabel voelt bij volledige therapeutische druk.
 

Veel patiënten vertelden ons dat ze op een andere manier moesten leren slapen – soms in een andere houding – om de CPAP-therapie te kunnen gebruiken. Bij het ontwerp van de DreamWear hielden we hier rekening mee. We ontwierpen een masker dat patiënten alle vrijheid geeft om te slapen in een houding die zijzelf plezierig vinden. De DreamWear stuurt de luchtstroom langs de zijkanten van het masker, zodat patiënten in de gewenste houding kunnen slapen doordat ze meer bewegingsvrijheid hebben. Dit nieuwe maskerontwerp biedt patiënten een goede en natuurlijke zichtlijn, terwijl het minimale contact met het masker – alleen een kussentje onder de neus – voorkomt dat er rode plekken ontstaan of een onaangenaam of geïrriteerd gevoel van de neusvleugels en -brug.

world sleep day new

Veel OSA-patiënten vertelden ons ook dat ze zich niet ongemakkelijk willen voelen als ze een masker dragen. Ze willen net als voorheen hun gebruikelijke bedroutines blijven uitvoeren. Ons nieuwe masker belemmert het zicht dus niet. Dit houdt in dat patiënten gewoon een bril kunnen blijven dragen en daarmee voor het slapengaan nog wat kunnen lezen of tv-kijken. Door het ontwerp van het DreamWear-masker vindt de luchtstroming aan de zijkanten van het gezicht plaats. Dit komt de stabiliteit ten goede. Patiënten vinden het veelal plezierig dat het masker een kleiner oppervlak van het gezicht bedekt. Dit voelt natuurlijker aan, waardoor ze hun normale bedroutines weer durven volgen – en zelfs hun partner een nachtzoen geven.

world sleep day

Nieuwe digitale technologie biedt patiënten meer mogelijkheden om hun slaapapneu te beheersen. De mobiele app (DreamMapper) en het web-gebaseerde systeem zorgen voor waardevolle ondersteuning van de slaaptherapie met dagelijks het sturen van handige geheugensteuntjes en motiverende berichtjes. Bovendien bevat de app educatieve informatie waarmee patiënten nog meer betrokken worden bij hun slaaptherapie.

 

Dankzij de goede werking van de CPAP-therapie kunnen veel patiënten met slaapapneu hun normale leefstijl weer oppakken, doordat ze eindelijk de energie en alertheid weer hebben om hun dromen werkelijkheid te maken. Met het nieuwe, gebruikersvriendelijke ontwerp voelt een patiënt zich weer gewoon mens, in plaats van een patiënt met een aandoening.

world sleep day new

Effective treatment with CPAP therapy enables many sleep apnea patients to take back their real-life dreams, finally having the energy and alertness to pursue activities that contribute to overall happiness. New user-friendly designs are helping patients feel more like people, and less like patients with a condition.

How did patients react to the products we designed with them in mind? OSA patients and family members were asked to share their first impressions and opinions of DreamWear, Philips’ newest sleep apnea nasal mask. See their reactions to the innovative, minimalist design.

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer via philips.nl/innovationandyou.

Mark D’Angelo

 

Sleep Business Leader for Philips 

Mark D’Angelo kwam in 1999 in dienst bij Philips Respironics als productmanager voor slaaptherapieproducten. Sindsdien heeft Mark diverse functies bekleed met steeds meer verantwoordelijkheid, waarbij hij zijn aandacht verlegde van productontwikkeling naar managementtaken op het gebied van slaapgerelateerde activiteiten. Momenteel vervult Mark de functie van Sleep Business Leader bij het Philips-onderdeel Sleep and Respiratory Care. Alvorens hij in dienst trad bij Philips Respironics was Mark D’Angelo werkzaam bij Sunrise Medical als senior-productmanager voor slaapproducten. Mark deed eerder ervaring op als project-engineer en ontwerper bij respectievelijk Kennametal en Thermacore. Hij behaalde in 1983 een Bachelor of Science-graad in werktuigbouwkunde aan de University of Pittsburgh at Johnstown en voltooide in 1988 een Masterstudie bedrijfskunde aan de Frostburg State University.

Gerelateerde artikelen

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

Innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van complexe hart- en vaatziekten

Innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van complexe hart- en vaatziekten

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.