Een andere kijk op zorg

Hoe ontdek je slaapapneu en wat zijn mogelijke oplossingen? Eddy vertelt: 

Ruim 579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu, en slechts 214.000 lijken hun probleem aan te pakken. Dat kan dus beter. Eddy is een van de mensen die zijn apneu wél behandelt. Hij stipt tijdens zijn verhaal het belang van tijdig en correct ingrijpen aan.      

 

 

Gesnurk en andere signalen

Initieel ervoer Eddy eigenlijk vooral moeheid, wat op zich relatief veel voorkomt. “Zelf had ik vooral - of beter gezegd mijn partner - last van gesnurk”, zucht hij. “Overdag voelde ik me voortdurend moe, en het leek alsof ik niet uitgeslapen raakte. Toen leek het allemaal onschuldig, en ik had niet meteen in de gaten dat ik met een echt probleem zat. Steeds dacht ik dat ik gewoon te weinig sliep. Maar hoe langer ik sliep en hoe vroeger ik onder de wol kroop, hoe vermoeider ik was”..

De impact van mijn slaapproblemen was groter dan ik ooit had verwacht”  

Na verloop van tijd beperkte de fysieke last zich niet tot vermoeidheid. Eddy kreeg problemen in zowel zijn professionele- als in zijn privésfeer.  “De impact was toch wel groter dan ik dacht”, gaat hij verder. “Voor mijn job ben ik vaak onderweg - zowel nationaal als internationaal - en ik moest mijn auto toch meerdere malen aan de kant zetten omdat ik me niet meer kon focussen op het verkeer. Daarnaast voelde ik me zodanig futloos dat ik niet meer in staat was om te sporten. Gevolg: ik kwam aan. Niet leuk, dus.”

 

Opvallend is dat er een taboe heerst rond de problematiek. Zo zag Eddy bij zijn collega’s dezelfde symptomen. “Maar door erover te praten, kunnen nietsvermoedende slaapapneupatiënten de symptomen bij zichzelf herkennen”, aldus Eddy.

 

Oplossing voor sluimerende stoornis

Op een gegeven moment was voor Eddy de maat vol en bracht hij een bezoekje aan de slaapkliniek. Daar kreeg hij de uiteindelijke diagnose van slaapapneu, wat hij vandaag bestempelt als een ‘sluimerende stoornis’. “Ik had zelfs geen flauw vermoeden dat het om slaapapneu ging”, vertelt hij. “De reden om naar het ziekenhuis te gaan, lag voor mij vooral bij de snurkproblematiek.”

 

Luid snurken, een verhoogde bloeddruk en vermoeidheid zijn niet te missen indicatoren”  

Tijdens een slaapsessie werd duidelijk dat het om slaapapneu ging. In het ziekenhuis leerde Eddy dat luid snurken, een verhoogde bloeddruk en vermoeidheid niet te missen indicatoren zijn om naar de dokter te gaan. “Een tijd daarvoor was ik aan mijn neus geopereerd en ik dacht ook dat, dat de oorzaak was van het snurken”, geeft hij aan. “Maar dat was dus niet het geval.”

 

Een CPAP-apparaat kon een oplossing bieden. En dus kreeg Eddy een toestel mee naar huis dat lucht toedient door een masker op de neus en/of mond. Zelf heeft hij er dubbele gevoelens bij. “Begrijp me niet verkeerd - de werking is schitterend, maar de meeste toestellen zijn enorm groot. Aangezien ik voor het werk ook dikwijls het vliegtuig neem, kan je je wel voorstellen dat het een beetje een gedoe is.”

 

Compacte vernieuwing voor meer therapietrouw

Door de rompslomp dat een CPAP-apparaat met zich meebrengt, heeft menig slaapapneupatiënt moeite om trouw te blijven aan zijn behandeling. Met apneutoestel Philips DreamStation, vergezeld van bijbehorende app, krijgen patiënten controle over hun behandeling. Het apneutoestel reikt data aan die verwerkt worden in een app, waar de gebruiker onmiddellijk ziet welke slaapproblemen hij ervoer tijdens de nacht en hoe vaak hij wakker werd.

DreamStation Go biedt me gemoedsrust én therapietrouw”  

 

 

Zelf gebruikt Eddy tegenwoordig de DreamStation GO, een variant van het toestel dat werd ontwikkeld voor meer mobiele slaapapneupatiënten. “Het product is half zo groot als de vorige apparaten die ik heb gebruikt, maar biedt toch hetzelfde prestatie- en comfortniveau om overal de behandeling verder te zetten”, knikt Eddy tevreden. “Dat geeft mij gemoedsrust en zekerheid dat ik goed bezig ben. Wanneer er geen stroom voorhanden is, schakelt de DreamStation Go over naar de batterij. Zo hoef ik me ook geen zorgen te maken wanneer ik op reis geen toegang heb tot elektriciteit.”

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

 

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

Innovatie: De drijvende kracht achter de veranderende gezondheidsketen

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.