Dutch open Hackathon Op een evenement als de Dutch Open Hackathon, die van 30 oktober t/m 1 november in Amsterdam plaatsvindt, vinden we de juiste combinatie van innovatie, vindingrijkheid en creativiteit om een visie tot leven te brengen. Het is het tweede jaar waarin Philips bijdraagt aan de organisatie van het Hackathon-evenement. “Dit kan helpen bij de realisatie van geïntegreerde zorg die consumenten en patiënten in staat stelt hun gezondheid effectiever te beheren met hulp van gemeenschappen en professionele zorgverleners”, aldus Jeroen Tas (CEO van Philips Healthcare Informatics Solutions and Services). De visie achter de Hackathon zelf is om Nederlandse innovators en ontwikkelaars een platform te geven waar ze tot nieuwe oplossingen kunnen komen. Zij kunnen open, op industrienormen gebaseerde applicatieprogrammeerinterfaces (API’s) onderdeel van het digitale HealthSuite-platform van Philips gebruiken. Hiermee kunnen ze innovatieve applicaties creëren voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheidsverbetering waaronder consumenten, ziekenhuizen en zorgstelsels.
Persoonlijke gezondheidsproducten We werken hieraan mee omdat innovatie onze onderneming in het bloed zit en omdat we Nederlandse ontwikkelaars gelegenheid willen geven nieuwe perspectieven in te brengen. We zijn heel benieuwd hoe de teams slimme verbanden gaan leggen tussen gegevens en platforms van verschillende toonaangevende en innovatieve Nederlandse bedrijven, en met welke verrassende oplossingen ze zullen komen. Zorg van de toekomst De grootste kans die wij als onderneming zien, is dat we gegevens van dergelijke apparatuur kunnen combineren met gegevens uit de professionele zorgwereld en zo de zorg van de toekomst dichterbij brengen. We combineren de relatie tussen patiënten en zorgprofessionals met oplossingen waarmee we die relatie kunnen optimaliseren. We moeten niet verwachten dat de Hackathon producten zal opleveren die rechtstreeks de markt op kunnen. Denk eerder aan een eerste versie van een idee dat mogelijk iets oplevert – een eerste prototype als het ware. Een goede score op de Hackathon houdt in dat het desbetreffende team dan vervolgstappen kan zetten in het oprichten van een onderneming. Waar we op hopen is dat er enthousiast gebruik gemaakt zal worden van de visie en principes die we op andere zorgproducten toepassen – wat wij doorgaans onze HealthSuite-visie en ons digitale HealthSuite-platform noemen. We weten dat het mogelijk is: in een Hackathon in San Francisco hebben we namelijk eerder dit jaar al een aantal verbazingwekkende voorbeelden gezien van fantastische applicaties op basis van de HealthSuite.
Omdat Philips heeft ingezien dat de markt voor persoonlijke gezondheidsproducten en -diensten en de professionele zorgwereld naar elkaar toegroeien, passen we onze onderneming aan die veranderende realiteit aan. Dat zien we dan ook terug in het platform dat voor de deelnemende ontwikkelaars op de Hackathon beschikbaar wordt gemaakt. Er wordt gewerkt met fictieve gegevens van realistische personages: een gezond persoon, een baby, en iemand met een (chronische) aandoening. De ontwikkelteams beslissen zelf hoe ze de gegevens het beste kunnen toepassen bij de ontwikkeling van oplossingen.
De meeste ondernemingen leveren ofwel gegevens, ofwel gegevens en API’s aan. Philips gaat echter een stap verder: ons digitale HealthSuite-platform biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen persoonlijke apparatuur – bijvoorbeeld een fitnesstracker of glucosemeter – aan te sluiten en met alle andere gegevens te combineren om voor een totaalbeleving te zorgen.
Zo hebben de winnaars – met een prototype-applicatie genaamd MediDash – ingezien dat de meeste radiologen bij hun besluitvorming slechts beperkte informatie tot hun beschikking hebben. Met behulp van het digitale HealthSuite-platform kunnen artsen patiëntgegevens van zowel binnen als buiten het ziekenhuis samenvoegen om de besluitvorming te verbeteren, doordat ze zicht krijgen op een veel bredere context.
De Dutch Open Hackathon wordt een heel cool evenement – een toonbeeld van innovatie, een proeftuin voor nieuwe ideeën en toepassingen, en een samenwerking tussen de wereld van ontwikkelaars en een bredere internationale gemeenschap, en dat allemaal in Nederland. We zijn dan ook ontzettend benieuwd naar de innovaties die de Hackathon gaat opleveren. Klik voor meer informatie op: Dutch Open Hackathon 2015.
Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee
De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie