Traditionele modellen voldoen niet meer
De gezondheidszorg bevindt zich volgens mij in dezelfde situatie als de taxisector, de omroepen en de hotelsector bij de opkomst van respectievelijk Uber, Netflix en Airbnb. Omroepen konden vroeger bepalen waar mensen naar keken en wanneer, terwijl streaming-diensten als Netflix hun abonnees tegenwoordig in staat stellen om hun favoriete films en TV-series op elk gewenst tijdstip te bekijken. Dit heeft ertoe geleid dat streaming-diensten nu een essentieel onderdeel zijn van het online-aanbod van alle traditionele omroeporganisaties. Hele sectoren zijn als het ware ingehaald door innovatieve ontwikkelingen en zijn getransformeerd door de opkomst van de ‘on demand’-consument.
Particulieren kunnen nu hun eigen woning verhuren aan bezoekers, in plaats van het traditionele model waarbij men een kamer in een hotel of bed-and-breakfast boekt. Airbnb heeft ingespeeld op de behoefte van consumenten aan andere ervaringen en meer gepersonaliseerde accommodatie overal ter wereld, en heeft daarmee gezorgd voor grote veranderingen in de hotelsector.
Ik wil echter niet suggereren dat de gezondheidszorg stilstaat. Uit onderzoek blijkt dat consumenten behoefte hebben aan meer genetwerkte (‘connected’) gezondheidszorg. Ruim de helft (57%) van alle patiënten in de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar die deelnamen aan het Future Health Index-onderzoek geeft aan dat ze ten minste één apparaat c.q. oplossing voor gezondheidscontrole bezitten of gebruiken, terwijl 71% van de respondenten aangeeft dat ze afspraken eventueel online zouden willen regelen, en 66% zegt dat ze uitslagen van medische onderzoeken online zou willen ontvangen..
Hoe ziet de toekomst van de gezondheidszorg eruit?
Uit het onderzoek bleken echter ook enkele structurele problemen: 74% van de patiënten gaf aan dat zij zelf actief werken aan hun gezondheid, terwijl 75% van de artsen vond dat patiënten een meer actieve rol zouden moeten spelen. Er bestaat dus duidelijk een verschil tussen wat mensen denken dat ze zelf doen, en wat artsen waarnemen.
Bij Philips willen we die kloof verkleinen door mensen in staat te stellen beter voor zichzelf te zorgen met behulp van digitale technologieën en connectiviteit. Op de IFA 2016 presenteren we daarom een breed scala aan innovatieve en gepersonaliseerde producten die consumenten in staat stellen om gezond te blijven, een goed leven te leiden, en van het leven te genieten.