Een andere kijk op zorg

Innovation that matters to you

Beeldsturingsinnovaties bij radiotherapie brengen patiëntenzorg van morgen dichterbij

Philips zet zich al ruim tien jaar in voor de ontwikkeling van technologieën op het gebied van radiotherapie, en streeft ernaar om procedures te vereenvoudigen, zorgresultaten te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen. Radiotherapie blijft zich snel ontwikkelen. Naarmate behandelingen steeds complexer worden, is het van het grootste belang dat radio-oncologen de meest geavanceerde hulpmiddelen kunnen gebruiken die bewezen effectief, krachtig, nauwkeurig en vooral geïntegreerd zijn. Zo kunnen ze kostbare tijd besparen en efficiëntere en nauwkeurigere zorg verlenen.

Bij radiotherapie is het essentieel om de grenzen voor behandeling te definiëren en gezond weefsel te ontzien, en dat is waar beeldsturing zo ontzettend belangrijk is. In de huidige klinische praktijk wordt bij behandelplannen vaak gekozen voor een gecombineerde benadering waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel MR- als CT-beelden, maar dit kan leiden tot verkeerd uitgelijnde beelden en onzekerheden bij het vastleggen. Dat kan van invloed zijn op de doelgerichtheid en de behandeling. Bovendien moet de patiënt langer wachten tussen het opstellen van het behandelplan en het inzetten van de behandeling. Innovaties – zoals simulatie uitsluitend op basis van MR-beelden voor het plannen van prostaatkankerbehandelingen met behulp van het Philips Ingenia MR-RT-platform – maken een CT-scan voor de patiënt niet alleen overbodig, maar verbeteren ook de werkstroom. Bovendien zorgt dit voor een mogelijke kostenverlaging ten opzichte van een gecombineerde MR-/CT-werkstroom.

radiotherapy guidance nl new

Een ander voorbeeld van deze trend is de mogelijkheid om de route van beeld naar behandelplan te stroomlijnen door integratie van geautomatiseerde softwarefuncties voor het opstellen van behandelplannen. Philips biedt deze capaciteit met CT Big Bore V4.2, een systeem dat op de scanner-console krachtige simulatiefuncties en geavanceerde markeringstools biedt om de tijd tot aan de behandeling te helpen verkorten. In de toekomst verwachten we automatische beeldverwerkingsfunctionaliteit, zoals auto-segmentatie voor behandelingssimulatoren, die medici voorziet van een driedimensionaal patiëntmodel waarin bedreigde organen worden gesegmenteerd

 

In september vindt niet alleen het jaarlijkse congres van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO) plaats, maar is het ook de maand van de prostaatkanker. Dat is niet voor niets: prostaatkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij Amerikaanse mannen; volgens de American Cancer Society (ACS) worden er 180.890 nieuwe gevallen verwacht alleen al in 2016 [1]. De ACS meldt ook dat ongeveer één op de zeven mannen tijdens hun leven zal worden gediagnosticeerd met prostaatkanker [2], wat het absoluut noodzakelijk maakt dat we op dit gebied blijven innoveren. Maar prostaatkanker is slechts één voorbeeld van de vele Philips-activiteiten op het gebied van oncologie.

radiotherapy guidance nl new

Gelukkig is er een paradigmaverschuiving gaande voor de diagnose en behandeling van deze vorm van kanker, van invasieve behandelingen waarbij de prostaatklier wordt verwijderd naar een meer precieze benadering die minimaal invasief en steeds meer gelokaliseerd is. Deze verschuiving belooft vergelijkbare therapeutische uitkomsten op te leveren, terwijl de kwaliteit van leven na de behandeling aanzienlijk wordt verbeterd. Deze positieve trend is voor een groot deel gebaseerd op de gebruikmaking van IT-oplossingen en geïntegreerde beeldvormingsmethodes om ophopingen van kankercellen in de prostaat beter te diagnosticeren, te definiëren en aan te pakken.

 

De kanker van iedere patiënt is uniek en laat individuele variaties zien, waardoor men in de radiotherapie blijft zoeken naar een meer gepersonaliseerde geneeskundige benadering. Kanker is een genomische aandoening, en deze individualistische benadering biedt de mogelijkheid om specifieke mutaties beter te begrijpen. Dat maakt een meer gericht en op maat gemaakt behandelplan mogelijk.

 

Met name binnen de radiotherapie zijn diagnostische innovaties essentieel om vooruitgang in de precisiegeneeskunde te realiseren. Daarnaast zijn ze onmisbaar om radio-oncologen de aanvullende middelen te bieden voor het effectief plannen en uitvoeren van behandelingen. Philips bevordert deze trend door de voornaamste oncologische beeldvormingsmodaliteiten te combineren met software voor het opstellen van behandelplannen, met geavanceerde visualisatie- en beeldverwerkingsfuncties, en met opkomende vakgebieden zoals digitale pathologie en genomica. Patiënten en hun artsen hebben nu al baat bij de hieruit voortvloeiende innovaties, en het ziet er naar uit dat dat effect alleen maar groter zal worden.

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer philips.nl/innovationandyou

 

[1], 2 American Cancer Society: Cancer Facts & Figures 2016, Atlanta. American Cancer Society 2016

Rob Cascella

CEO, Imaging Business Group, Philips

 

Rob Cascella is in april 2015 in dienst getreden bij Philips als Executive Vice President en CEO van de divisie Imaging, en geeft leiding aan de wereldwijde activiteiten van Philips op het gebied van beeldvorming, waaronder diagnostische beeldvorming (Computed Tomography [CT], Magnetic Resonance Imaging [MRI], Diagnostic X-Ray [DXR] en Advanced Molecular Imaging [AMI]), beeldgestuurde therapie en echografie. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring in de zorgsector en heeft bij meerdere bedrijven in de directie gezeten.

Gerelateerde artikelen

De waarde van goede mondhygiëne

De waarde van goede mondhygiëne

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

De menselijke conditie verbeteren via gezondheids-technologie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.