Een andere kijk op zorg

Innovation that matters to you

7 tips om uw slaapgewoonten te verbeteren

Proactief stappen zetten naar een betere nachtrust

21-03-2016 Dr. Teofilo L. Lee-Chiong Jr., MD.
Het is algemeen bekend dat de meeste mensen vandaag de dag onvoldoende slapen. Uit een landelijk onderzoek in Amerika blijkt dat ruim eenderde van de volwassen Amerikanen regelmatig te weinig slaapt. [1]

De nationale slaapweek herinnert ons ook aan het belang van goed slapen. Hoewel voldoende en kwalitatief goed slapen het hele jaar door een prioriteit zou moeten zijn.

Hieronder zijn zeven tips om u aan een goede nachtrust te helpen:

1. Erken dat regelmatig goed slapen niet eenvoudig is

Elke nacht opnieuw voldoende slapen kan een hele opgave zijn. Veeleisend werk en een actieve levensstijl kunnen ten koste gaan van de nachtrust, en in uitzonderlijk drukke tijden gaat u vaak later slapen dan het tijdstip waarop u doorgaans naar bed gaat – of idealiter zou moeten gaan. Erkennen dat onvoldoende slapen een probleem is, vormt de eerste stap om te gaan inzien wat ervoor nodig is om beter te slapen.

 

2. Leer uw slaapgewoonten kennen om ze te verbeteren

Probeer de factoren in kaart te brengen die mogelijk bijdragen aan ongezonde of onvoldoende slaap. Door uw slaapgedrag een of twee weken lang bij te houden met behulp van een dagboek, kunt u onopgemerkte patronen van een verstoorde nachtrust en/of praktijken die niet bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust aan het licht brengen, zoals alcohol drinken of televisie kijken net voordat u naar bed gaat. Wanneer u inzichtelijk hebt wat uw slaapgewoonten zijn – denk aan bezigheden die stress opwekken en u alert of gespannen maken voor het slapen gaan - kunt u gericht naar oplossingen zoeken voor een betere nachtrust.

 

3. Bereid uzelf voor op het slapen gaan

Bereid uzelf bewust voor op het naar bed gaan. Schakel een of twee uur voordat u naar bed gaat al een tandje terug. Dit is niet het moment om aan lichaamsbeweging te doen, te piekeren of om ruzie te maken. Meditatie bijvoorbeeld kan helpen om een ‘overactieve’ geest tot rust te brengen; ontspanningsoefeningen kunnen hetzelfde effect teweegbrengen voor het lichaam.

couple smiling new nl

4. Neem de regie over de ruimte waarin u slaapt

Technologie heeft talloze aspecten van ons wakkere bestaan veranderd en dreigt hetzelfde te doen met onze slaap. Moderne apparaten als smartphones, tablets, computers, televisies en spelsystemen hebben hun intrede gedaan in de slaapkamer, en het onbeperkte gebruik ervan kan ten koste gaan van de tijd die eigenlijk bedoeld is om te slapen. Laat de drukke buitenwereld niet toe in uw slaapkamer en schakel de apparaten uit als het bedtijd is. Gebruik het bed en de slaapkamer alleen om te slapen, te vrijen of om ziek te zijn, en niet voor niet-slaapgerelateerde activiteiten, zoals tv-kijken. Creëer een ideale slaapomgeving met een donkere en stille slaapkamer met een aangename temperatuur.
 

5. Maak slapen tot een prioriteit

Maak slapen tot een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse leven en stimuleer uw gezinsleden om meer en beter te slapen. Vertel vrienden en kennissen hoe belangrijk slapen is, of breng het belang van slapen ter sprake op uw werk. Praat over gezonde slaapgewoonten met familie, vrienden en collega's, en zoek naar manieren om verstoringen van het slaappatroon tegen te gaan, zoals onnodige telefoongesprekken of berichten tijdens bedtijd. Vermijd drukke bezigheden ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg.

 

6. Roep de hulp in van een deskundige

Als u moeite hebt met inslapen of ’s nachts vaak wakker wordt, of als u overdag erg slaperig bent, hebt u wellicht een onderliggende slaapstoornis. Veel slaapstoornissen zijn hardnekkig en kunnen andere gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten. Ook bestaat meer kans op het krijgen van comorbide aandoeningen als de juiste diagnose niet wordt gesteld en behandeling daardoor uitblijft. Als u al moeite hebt om in slaap te vallen of veelvuldig wakker wordt, neem dan zeker geen medicijnen die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Vraag uw huisarts naar alternatieven die de nachtrust minder verstoren. Informeer ook of uw slaapgebrek wellicht het gevolg is van een slaapstoornis.

couple smiling new nl

7. Begin vanavond nog

Er zijn verschillende dingen die u vandaag nog kunt doen om uw nachtrust te verbeteren. Houd regelmatig bij op welke tijden u slaapt en wanneer u wakker bent. Matig inspannende aerobic oefeningen overdag kunnen van pas komen om 's avonds te ontspannen. Onthoud u van activiteiten of gedragingen die niet bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust, zoals langdurige dutjes overdag en stimulerende activiteiten laat op de avond, zoals sigaretten roken of alcohol drinken net voordat u naar bed gaat. Het in acht nemen van deze leefregels biedt mogelijkheden om elke nacht wat langer te slapen.

 

Voldoende en kwalitatief goed slapen is weliswaar niet altijd eenvoudig, maar zou omwille van uw gezondheid een prioriteit moeten zijn. Deze zeven tips zullen niet alleen uw nachtrust ten goede komen, maar ook helpen om tot het inzicht te komen dat uw symptomen mogelijk het gevolg zijn van een breder probleem, zoals een onderliggende slaapstoornis. Bespreek uw slaappatroon regelmatig met uw huisarts, met name als u denkt dat u mogelijk een onderliggende slaapstoornis hebt.

couple smiling

Kijk op www.sendmetosleep.com voor meer informatie.

 

[1] Onderzoek uitgevoerd door de Centers for Disease Control and Prevention, waaruit blijkt dat één op de drie volwassenen onvoldoende slaapt (maart 2016). Zie; www.cdc.gov/media/releases/2016/p0215-enough-sleep

 

 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws, achtergrondverhalen, interviews en productinnovaties op het gebied van gezondheidszorg? Bezoek dan Medisch Perspectief.

 

Wij geloven dat er altijd een manier is om het leven te verbeteren. Daarom ontwikkelen we zinvolle innovaties voor elke fase in je leven. Ontdek meer via philips.nl/innovationandyou.

Dr. Teofilo L. Lee-Chiong Jr., MD

Hoogleraar Geneeskunde en Chief Medical Liaison bij Philips Respironics

Teofilo L. Lee-Chiong Jr., MD, is hoogleraar geneeskunde bij National Jewish Health in Denver en op de University of Colorado Denver School of Medicine. Hij heeft 16 boeken geschreven of geredigeerd op het gebied van slaapgeneeskunde en longgeneeskunde. Dr. Lee‑Chiong heeft meer dan 150 publicaties op zijn naam staan, heeft binnen en buiten de Verenigde Staten ruim 300 presentaties gegeven en was betrokken bij ca. 30 onderzoeksprojecten. Hij stond aan de basis van diverse slaapklinieken, waaraan hij nog verbonden is als adviseur, en maakt deel uit van de redactiecommissie van diverse medische tijdschriften en publicaties. Dr. Lee-Chiong was werkzaam als coassistent en arts‑assistent op de afdeling interne geneeskunde en als arts-assistent op de longafdeling en de afdeling spoedeisende hulp van Yale academisch ziekenhuis. Daarna heeft hij zich in Dartmouth gespecialiseerd in slaapgeneeskunde. Sinds 2011 vervult dr. Lee-Chiong de functie van Chief Medical Liaison bij Philips Respironics.

Gerelateerde artikelen

Goed slapen? Pak stress aan!

Goed slapen? Pak stress aan!

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.