2015: jaar van ‘connected health’

Mark van Meggelen

Mark van Meggelen - 2015 is het jaar van ‘connected health’. Je ziet duidelijk dat digitale toepassingen binnen de gezondheidszorg versneld beschikbaar komen. Als Philips lanceerden we het afgelopen jaar ons ‘HealthSuite Digital Platform’ (HSDP) en we zijn momenteel druk bezig om samen met de eerste zorgverleners  “Big Data” toepassingen te ontwikkelen. Het HSDP is een cloud-gebaseerd data platform dat de sprong maakt naar impactvolle toepassingen voor zowel patiënten als artsen.

Nu zijn medische gegevens nog opgeslagen in wat ik een silo noem – binnen het ziekenhuis, bij de huisarts maar ook bij de fitness club of via je stappenteller op je smartphone. Dit zijn allemaal aparte plekken die nergens mee verbonden zijn, laat staan onderling met elkaar. Waar we naartoe willen, zijn dwarsverbanden tussen al die silo’s, zodat informatie elkaar versterkt maar ook integraal te benaderen is. Zo ontstaat snel een volledig beeld van de patiënt op ieder moment van gezond zijn of ziekte. Dat beeld is ook nog eens te vergelijken met vele andere mensen of patiënten in dezelfde situatie. Dat maakt baanbrekende nieuwe toepassingen mogelijk op het vlak van gepersonaliseerd gezondheidsprogramma’s en zorg via de inzet van eHealth en mobiele toepassingen. Belangrijker nog is dat het  de samenwerking tussen patiënt en arts en artsen onderling zal vergemakkelijken.

2015: jaar van 'connected health'

Daarom hebben alle producten en systemen die wij momenteel ontwikkelen een eigen “IP-adres”, zij zijn dus verbonden met het internet. Ze zijn onderdeel van het “Internet of Things” (IoT). Als je dan al de data die zij genereren naar de “cloud” brengt, opent dit oneindige mogelijkheden voor nieuwe inzichten door slimme analysetoepassingen.

Het gaat bij deze cloud gebaseerde data niet alleen maar om uitslagen van patiëntonderzoeken. Er komen meer en meer draagbare technologieën “wearables” met sensortechnieken die informatie vergaren. Denk aan bijvoorbeeld hartslagmeters voor hardlopers of de slimme pleister die we momenteel met het Radboud UMC inzetten voor COPD-patiënten. Deze informatie kan allemaal in de cloud gepersonaliseerd worden opgeslagen. Bovendien, onze HealthSuite cloud zal een open platform zijn, waardoor iedereen met een goed idee, applicaties kan schrijven verbonden met ons HDSP, oftewel gebruikmakend van de medische data en ‘connected’ producten. Het is natuurlijk van groot belang daarbij privacy wetgeving in acht te nemen, en de benodigde anonimisatie en beveiliging van data te borgen.

2015: jaar van 'connected health'

Het verbinden van je eigen producten en dat op zichzelf weer verbinden met toepassingen van derden, maakt dat je van stand alone  oplossingen naar optimaal gestroomlijnde dienstverlening kan gaan. Dit ondersteunt patiënten over langere tijd op zeer gepersonaliseerde wijze. Dat kan de komst van nieuw leven of een zwangerschap zijn. Hierbij start je ondersteuning al bij de kinderwens om daarna naadloos over te gaan in het monitoren van het ongeboren kind tot de bevalling en daarna de eerste stappen in het nieuwe ouderschap. Maar hetzelfde geldt voor het ondersteunen van een persoon op hogere leeftijd die een of meerdere chronische aandoeningen een plek moet geven in zijn of haar leven.

 

Uiteindelijk zal ons HDSP helpen om de zorg beter te organiseren. Dat betekent betere behandeluitkomsten, en hoge patiënttevredenheid en dat tegen lagere totale zorgkosten. En dat is waar we met zijn allen naar toe willen.

Mark van Meggelen

Mark van Meggelen

Senior Director Healthcare Informatics, Solutions and Services bij Philips Healthcare.

 

Specialties: Leading Change & Corporate Venturing, Strategy, Transformation, B2B sales management, Marketing for high tech configurable products, International business development, Consultancy and Advisory Services, Financial Services and Vendor Leasing, Outsourcing and Managed Services, Public Private Partnerships (PPP).

 

Volg Mark via:

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het zorglandschap verandert, en wij veranderen mee

Het roer moet om

Het roer moet om

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.