Inzicht 3: Gezond ouder worden vereist de inzet van een zorgteam, niet slechts één partij.
Het congres bevestigde wat velen die betrokken zijn bij 'gerontechnologie' al wisten: de sleutel tot gezond ouder worden ligt niet in handen van één mantelzorger of professionele zorgverlener. Het vereist een holistische, naadloze, persoonsgebonden en gecoördineerde benadering van patiëntenzorg die het hele gezondheidsspectrum bestrijkt, van ziekenhuis tot thuisomgeving, van zorgverlener tot artsenpraktijk en alle schakels daartussenin.
Het proefproject Intensive Ambulatory Care (IAC) van Philips en Banner Health, dat deel uitmaakt van het bredere Banner-programma voor medische zorg op afstand, richt zich op patiënten waarvoor de zorg het meest complex en kostbaar is, en laat zien hoe waardevol en effectief een teambenadering van gezond ouder worden is. Dit proefproject is gericht op patiënten met meerdere chronische aandoeningen en heeft de zorgkosten verlaagd met 27 procent en het aantal ziekenhuisopnames teruggedrongen met 45 percent.
Technologie zelf kan een geweldig verschil maken. Het congres benadrukte terecht de noodzaak van meer en betere technologische ondersteuning, evenals de scholing van senioren, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners.
Joseph Coughlin, directeur van het MIT AgeLab, zei op de conferentie: “De volgende generatie zorgverleners zal goed moeten worden opgeleid in het gebruik van innovatieve oplossingen om betere en effectievere zorg te kunnen bieden.”
En daarbij kunnen ze rekenen op overheidssteun. Minister van Gezondheid Sylvia Burwell kwam met het welkome nieuws dat de federale regering bijna 36 miljoen dollar heeft vrijgemaakt voor voorlichting aan ouderen en opleiding van zorgverleners.
Toen ik uit Washington vertrok, was ik er nog sterker van overtuigd dat een op open innovatie en technologie gebaseerde systeembenadering zal leiden tot de producten, oplossingen en diensten waar we uiteindelijk allemaal ons voordeel mee zullen doen.
En tot slot: aangezien de wereldbevolking in 2050 zal zijn gestegen tot ruim 9 miljard, moeten we erover nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de planeet voor deze mensen gezond blijft – voordat het te laat is. Om die reden zetten wij ons volledig in voor het behalen van Doel 12 – ‘Zorgen voor duurzame consumptie- en productiepatronen’. We weten dat bedrijven het voortouw moeten nemen in de overgang naar het slimme gebruik van natuurlijke hulpbronnen, voordat ze consumenten in staat kunnen stellen hetzelfde te doen. Philips zet zich niet alleen in om zijn eigen voetafdruk terug te dringen, maar ontwikkelt ook innovatieve bedrijfsmodellen die zorgen voor minder afval en consumptie. We renoveren bijvoorbeeld medische apparatuur, waardoor deze systemen een tweede leven krijgen en de CO2-uitstoot en het energie- en grondstoffenverbruik worden verminderd ten opzichte van nieuwe apparatuur. We gaan tevens samenwerkingsverbanden aan met steden als Buenos Aires, waar we meer dan 70% van de straatverlichting vervangen door LED-technologie. Hierdoor kunnen de energiekosten met meer dan 50% worden teruggedrongen, terwijl de CO2-uitstoot elk jaar significant daalt.
De duurzame-ontwikkelingsdoelen van de VN zijn erop gericht om de wereld voor iedereen beter te maken. We zijn trots op de bijdrage die Philips hieraan levert, en op hoe onze medewerkers, klanten en partners deze inzet delen.
Wij moedigen alle organisaties – publiek of particulier, met of zonder winstoogmerk – aan om samen met ons de SDG’s te onderschrijven. We moeten elkaar uitdagen, barrières doorbreken, en zorgen dat wij de generatie zijn die de geweldige missie afmaakt die begon met de VN-millenniumdoelen.
Als we dat doen, zullen we een blijvende en positieve impact hebben op onze planeet en de wereldbevolking. En dat is precies waar het bij Philips om gaat: het verbeteren van de levens van mensen.