Een andere kijk op zorg

Durven doen om jezelf te blijven verbeteren  

Er komen steeds meer vrouwen aan de top. Bij Philips streven we naar gelijke kansen voor iedereen. Daarbij maakt het niet uit waar je wieg stond of welk geslacht je hebt. Toch blijft het feit dat er minder vrouwelijke leiders zijn dan mannen aan de top. Hoe komt dat? Hoe hebben die succesvolle vrouwen hun positie bereikt en wat hebben ze in hun carrière geleerd, waar wij allemaal wat van kunnen leren? We vroegen een aantal van onze vrouwelijke leidinggevenden in de Benelux om hun tips voor carrièremanagement en het vinden van een goede balans. Dan kan het hoofd HR van Philips Benelux niet ontbreken.

 

Suzanne Verzijden mag je gerust een blauw hart toedichten. Al bijna veertien jaar werkt zij bij Philips. Veertien jaar waarin ze een indrukwekkend carrièrepad heeft belopen dat haar heeft gebracht tot waar ze nu is, hoofd HR van Philips Benelux. “Laat me om te beginnen duidelijk maken dat ik diversiteit breder zie dan enkel man-vrouw. Diversiteit gaat ook om zaken als afkomst, religie, leeftijd etc. Een divers team werkt alleen optimaal wanneer de werkomgeving inclusief is; waar iedereen zichzelf kan zijn. We willen open staan en andere visies, ervaringen en perspectieven erkennen en omarmen. We willen allemaal in een diverse en inclusieve werksfeer werken, want dat zorgt voor gepassioneerd samenwerken en de meest innovatieve oplossingen”, vertelt Verzijden.

Je carrière is steeds meer een soort web. Je maakt een stap opzij, omhoog, en ook naar beneden kan erbij horen. Je leert nieuwe skills, verbreed je kennis en vaardigheden."

Een carrièreweb in plaats van een ladder

Als ze kijkt naar hoe mensen met hun carrière omgaan, is er de laatste jaren veel veranderd. “Vroeger begon je bij een bedrijf en werkte je steeds toe naar een promotie om omhoog te gaan op de ladder. Dat doen mensen niet meer alleen. Je carrière is steeds meer een soort web. Je maakt een stap opzij, omhoog, en ook naar beneden kan erbij horen. Je leert nieuwe skills, verbreed je kennis en vaardigheden. En zo zorgen werknemers dat hun carrière gevarieerd blijft. Maar ook dat zij zichzelf bewust actief blijven verbeteren en ontwikkelen. We zien dat mensen steeds meer op zoek zijn naar rollen met impact, met variëteit. En dat wil ik ook iedereen aanraden. Als je begint met je carrière, zorg dan dat de rollen en de teams die je kiest heel divers zijn. Zo ontdek je zelf steeds beter wat werkt voor jou, waar je energie van krijgt. Pas dan krijg je ook een duidelijker beeld welke functie en welk bedrijf bij je past”, vertelt Suzanne.

 

Kennis putten uit je netwerk

Je manager is daarbij belangrijk maar een netwerk is nog veel belangrijker. Verzijden: “Het is belangrijk dat je een klik hebt met je manager en dat je continu met hem of haar in contact blijft. Check regelmatig in. Vertel wat je wilt. Daar schort het met name bij vrouwen nog weleens aan. Als je er niet om vraagt, krijg je het niet. Je moet duidelijk maken wat je wilt, wat je leuk vindt, interessant vindt, wat je ambities zijn. Maar dat moet je niet enkel bij je manager aangeven. Zorg dat je een netwerk hebt van mensen die jou steunen. Die weten wat je kunt. Vertel ook hen wat je ambities zijn. En deze mentors zullen je steunen. Zij zullen je verder brengen. Vraag actief om feedback! Daar leer je van. Je moet durven. Je moet je hand opsteken. En dat is soms best eng.”

Het is een belangrijke mindset, jezelf continu willen verbeteren. En ik geloof er ook echt in."

Keuzes maken

Natuurlijk, we moeten allemaal onze hand op durven steken. Maar ging haar dat ook altijd ook zo makkelijk af? “Ik heb me dat inderdaad wel een beetje aan moeten leren. Maar je leert er echt ontzettend veel van. Je ontdekt wat je nog moet ontwikkelen en hoe je je nog moet ontwikkelen. Soms is dat ongemakkelijk, maar daar leer je juist van. En dan kun je de juiste keuzes maken. Hoe je die gemakkelijk maakt? Er zijn een aantal dingen waar je naar moet kijken als je op zo’n keerpunt in je carrière komt. Bekijk welke uitdaging er ligt en of die geschikt is voor jou (stukje bekend, stukje onbekend werkt vaak erg goed). Probeer uit te vinden of jij een klik hebt met je manager en of hij of zij jouw rol ook naar waarde schat. Hechten zij net zoveel belang aan het werk dat jij gaat doen, als jij zult doen? Praat altijd met het grotere team. Heb je daar ook een klik, voelt het goed, ruikt het goed? Dat laatste klinkt misschien raar maar je moet het idee hebben dat je in een nieuwe rol wat op kunt bouwen waar jij energie van krijgt en waaraan je volle energie kunt geven”, zegt Verzijden.

 

Continu verbeteren

Waar Suzanne zelf sterk in gelooft, is ‘continuous improvement’, een van de speerpunten van Philips. “Het is een belangrijke mindset, jezelf continu willen verbeteren. En ik geloof er ook echt in. Je wilt in een bedrijf geen goed-fout-mentaliteit waarbij met vingers wordt gewezen. Je moet samen naar het proces kijken, benoem je uitdagingen en kijk hoe je dat kunt verbeteren. Het gaat niet om een individu die bijvoorbeeld een fout maakt. Je kijkt waar in het proces het misging en op basis daarvan ga je steeds op zoek naar verbetering. En heb je dan nog een divers team, dan kom je tot de mooiste verbeteringen. Want in een divers team is er durf. En door te durven, blijf je jezelf verbeteren en dat komt uiteindelijk alleen maar ten goede aan je carrière.”  

Suzanne Verzijden

Suzanne Verzijden

Head of HR, Philips Benelux 

 

Follow Suzanne

LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Diversiteit komt pas als we er bewust mee omgaan

Diversiteit komt pas als we er bewust mee omgaan

Getting ahead in digital is not a sprint, it’s a marathon

Getting ahead in digital is not a sprint, it’s a marathon

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.