Met licht schakel je van leegstand naar woonstand

Studentencampus Diemen Zuid veilig en prettig verlicht met Philips LED

Thomas Leenders - Zit jij, net als ik, vaak op de weg? Dan is het je vast ook opgevallen hoeveel bedrijfspanden en kantoorgebouwen leegstaan. Reclameborden schreeuwen om aandacht: huur mij! Het lijkt wel of de vierkante meters in de uitverkoop zijn gegaan. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik denk dan altijd: krijgt al die kostbare ruimte ooit nog weer een functie?

It was an exhilarating event to be a part of and to learn from. We contributed by hostingThe Philips Digital Innovation Challenge.

 

The challenge saw three promising start-ups, specializing in digital tools to improve people’s health and well-being, pitch on stage in front of an expert panel, in a battle of ideas.

Studentencampus Diemen Zuid veilig en prettig verlicht met Philips LED

Om de ernst van de situatie te schetsen: op dit moment is er in Nederland bijna 7 miljoen m2 kantoor- en bedrijfsruimte te huur. Het is ondenkbaar dat er ooit weer een tijd komt dat al die ruimte nodig is voor nieuwe bedrijfsactiviteiten. Zeker niet nu we steeds vaker van huis uit werken en er door flexwerken minder kantoorruimte nodig is. Maar wat het nog erger maakt: hoe langer deze gebouwen leegstaan, hoe minder aantrekkelijker ze worden. Ze raken langzaam in verval. Vooral 's avonds geeft zo'n omgeving een onprettig, onveilig gevoel.
 

En dat terwijl de woningnood de laatste jaren enorm toeneemt. Werden er in 2009 nog 80.000 woningen gebouwd, in 2014 waren dit er nog maar 35.000. Als dit zo doorgaat, zitten we in 2020 met een tekort van 300.000 woningen! Mensen die recht hebben op een dak boven hun hoofd vallen dan tussen wal en schip.
 

Metamorfose
Het kan anders. In mijn woonplaats Oisterwijk is een oude leerfabriek verbouwd. Onder de noemer 'Van leerfabriek tot woonkwartier' heeft dit complex een geweldige metamorfose ondergaan naar luxe appartementen en lofts. Dat is nog peanuts bij wat er in Diemen Zuid is gedaan. Daar werd een grootschalig, deprimerend leegstaand kantorencomplex verbouwd tot een levendige studentencampus waar inmiddels bijna 1.000 studenten hun intrek hebben genomen. Een prachtig voorbeeld van hoe je bestaande gebouwen een nieuwe woonbestemming kunnen geven.

Studentencampus Diemen Zuid veilig en prettig verlicht met Philips LED

Een tweede leven   
Bij het hergebruik van kantoor- naar woonruimte kan ook Philips een belangrijke rol spelen. Zo kan onze LED-verlichting kleur geven aan een omgeving die eerst zielloos of saai was. Op de Campus Diemen Zuid hebben wij de hoofdingangen van de vijf gebouwen bijvoorbeeld allemaal een eigen kleur gegeven met strijklicht van onze LED-strips. Dat zorgt meteen voor herkenning en geeft de architectuur meer uitstraling. Maar bovenal zorgt onze LED-verlichting van de openbare ruimte hier voor een gevoel van veiligheid. Want als de kleuren van auto's en andere objecten hetzelfde zijn als overdag en je gezichten al van een afstand kunt herkennen, geeft dat meteen een gevoel van veiligheid. Dat ook binnenverlichting het hergebruik van gebouwen kan vergemakkelijken, bewijst gebouw SX in Eindhoven. In deze voormalige lampenfabriek, kregen oude, metalen TL-bakken een tweede leven doordat de TL-buizen konden worden vervangen door energiezuinige LED-tubes. Een mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik, want zij passen perfect bij het trendy, industriële interieur. Dat je met LED-verlichting minstens 30% op energie bespaart, maakt het hergebruik van ruimtes nóg aantrekkelijker. Helemaal interessant wordt het als je bedenkt dat je met LED-verlichting in een bestaande ruimte, dus ook midden in de stad, allerlei gewassen kunt kweken. Dankzij de innovatieve technieken van Philips City Farming kunnen ze bovendien sneller groeien. Als je dat weet, kijk je ineens heel anders naar een leegstaand gebouw...
 

Verruim je blik
Kortom, wat goede (LED-)verlichting al niet kan doen. Dus, projectontwikkelaars, woningcorporaties en ondernemers: verruim je blik. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt om bestaande, leegstaande panden te hergebruiken!
     

Meer informatie over onze LED-verlichting op de studentencampus in Diemen-Zuid lees je terug in ons persbericht.

Thomas Leenders

Thomas Leenders

Innovatie, duurzaamheid en business. Drie woorden die mijzelf duidelijk omschrijven als young professional binnen Philips Lighting.

Ik ben binnen Philips verantwoordelijk voor het sportsegment en ben daarnaast New Business Development Manager voor Lighting Outdoor in Nederland. Ik blog over de toegevoegde waarde van duurzaamheid & innovatie binnen bestaande business modellen vanuit de 4 P’s: People, Planet, Profit en Pride!

 

Volg Thomas op

LinkedIn

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.