Een andere kijk op zorg

Hoe innovatie onze sportbeleving verandert

FC Bayern Munchen Allianz Arena Philips LED Lighting Light Sports

Thomas Leenders - Laatst was ik bezig met mijn wekelijkse rondje hardlopen en rende ik langs de plaatselijke sportvereniging in mijn dorp. Terwijl ik langs het terrein liep, dacht ik terug aan mijn tijd waarbij ik 3 avonden per week op het hockey- of tennisveld stond. In die tijd speelde je hockey en tennis nog met houten stick en houten racket. Inmiddels is er veel veranderd in de techniek en staat sport synoniem voor innovatie.

Hoewel... Eenmaal thuis gekomen kon ik de gedachte aan de sport van toen en nu niet loslaten. Toch raar dat er zoveel verandert in de sportwereld, maar als we kijken naar een sportcomplex is het er nog altijd zoals het jaren geleden ook was. Neem een willekeurige voetbalclub: het clubhuis, de keuken met broodje frikandel, sportvelden met wellicht kunstgras en uiteraard die conventionele verlichting…

Waarom innoveren?
Maar waarom zou je innoveren? Veelal omdat er niet veel te veranderen valt... Althans, dat is de algemene gedachte. Toch hoor ik steeds vaker dat clubs heel bewust overgaan op gezonde voeding, groene stroom of de keuze maken voor zonnepanelen. Alleen vergeten we de sportveldverlichting! Een sportclub besteedt namelijk 50% van zijn energierekening aan conventionele verlichting. Tijd dus om dat te veranderen. Het is tijd voor LED!

Duurzaam en betrouwbaarheid
Met LED verlichting kun je echt aan de slag met duurzaamheid. Het bespaart namelijk minimaal 30% aan energie. Daarnaast kun je slimme controls toevoegen aan je lichtsysteem waardoor je favoriete team op verschillende lichtniveaus kan laten trainen of wedstrijden kan laten spelen. Ook kan een trainer de verlichting voor een periode van 15 minuten uit te zetten en daarna weer direct aan te zetten, dat is namelijk ook een voordeel van LED: “Aan is aan en uit is uit!” Naast duurzaamheid en energiereductie is vooral ook van belang dat de verlichting betrouwbaar is. Er is namelijk niets vervelender dan wanneer een trainer een team moet laten wachten op de verlichting of in het slechtste geval niet eens kunnen trainen… Dit soort zaken los je op om voor kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid te kiezen!

Hoe verder…
Na mijn rondje hardlopen, dacht ik ook aan mijn favoriete club PSV. Het zou toch fantastisch zijn als je ook in een groot stadion over zou kunnen gaan naar LED? Dat je in een stadion een unieke ervaring kunt ervaren door te spelen met licht? En dat je ook thuis daardoor nog meer geniet van je favoriete wedstrijd? Gelukkig hoeft dat geen droom meer te zijn. Eerst deze zomer maar eens genieten van prachtig voetbal in Brazilië. Daar verlicht Philips 9 van de 12 stadions. In Europa wordt de verlichting in de grote stadions omgezet naar LED-verlichting. En veel dichter bij huis, in sportpark Het Schenge van voetbalvereniging Goes staat sport synoniem al voor innovatie; daar hebben de spelers als één van de eersten in Nederland het genoegen om onder ultra-moderne LED-lampen te spelen. Hier staat sport synoniem voor innovatie.

Meer informatie over dit onderwerp lees je terug via onderstaande links:

Thomas Leenders

Biografie Thomas Leenders

Innovatie, duurzaamheid en business. Drie woorden die mijzelf duidelijk omschrijven als young professional binnen Philips Lighting
Ik ben binnen Philips verantwoordelijk voor het sportsegment en ben daarnaast New Business Development Manager voor Lighting Outdoor in Nederland. Ik blog over de toegevoegde waarde van duurzaamheid & innovatie binnen bestaande business modellen vanuit de 4 P’s: People, Planet, Profit en Pride!.

 

Volg Thomas op

LinkedIn

Twitter

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.