Ik ben jarenlang echografist geweest. Het was nog geen tien jaar geleden dat wij met machines werkten zo groot als een flipperkast. Loodzwaar. We kregen ze met moeite door de gangen. Het idee dat er een compleet echosysteem bestaat uit één transducer en een tablet is bijna niet te bevatten. En wat waren we enthousiast toen we zagen wat dit nieuwe systeem allemaal kon.
Philips had onder meer als plan om dit systeem, de VISIQ, groots uit te rollen in ontwikkelingslanden. Een mobiel echoapparaat voor artsen en vroedvrouwen kan rechtstreeks bijdragen aan het terugdringen van bijvoorbeeld moeder- en babysterfte. Maar mijn collega’s en ik zagen ook een enorme kansen in Nederland, voor onze huisartsen en verloskundigen.
Dan moet je je wel realiseren wat je doet. Dit is een volwaardig systeem, met uitstekende beeldkwaliteit en functionaliteiten voor een zeer schappelijke prijs. Beconcurreer je daarmee je huidige productenlijn niet? Dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Deze ontwikkeling loopt parallel aan de beslissing van onze minister van gezondheidszorg om meer bij de huisartsen te gaan neerleggen. Niet alleen kan zorg zo dichter bij mensen worden gebracht, het helpt ook onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Mobiele diagnostiek zoals de VISIQ kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Het apparaat is handzaam en betaalbaar en kan de gangbare diagnostiek prima aan voor de buik, obstetrie en gynaecologie. De huisarts gebruikt hem in de praktijk, maar neemt ‘m net zo makkelijk mee in z’n dokterstas en voert binnen enkele minuten een echo-onderzoek bij de patiënt thuis uit. Hij weet dan of een pijnstiller voldoende is of dat hij moet doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Het apparaat kan via een beveiligde verbinding met WIFI of 3G de beelden naar een computer of collega-arts zenden.