Een andere kijk op zorg

Connected Office Lighting: Gebouwbeheer

Connected office Lighting gebouwbeheer

Kevin Raaijmakers - Goed nieuws voor gebouwbeheerders. Je zult maar beheerder of eigenaar zijn van een groot kantoorgebouw! Dan heb je het niet gemakkelijk. Want er zijn nogal wat eisen waar je aan moet voldoen. Steeds meer bewoners van gebouwen verwachten immers dat jij hun ambities op het gebied van duurzaamheid waarmaakt, maar dan wel tegen zo laag mogelijke kosten. Tegelijkertijd vinden ze het belangrijk dat het werkcomfort wordt verbeterd en willen ze een zo hoog mogelijke arbeidsproductiviteit realiseren. En ondertussen veranderen ze steeds weer de functionaliteit en de indeling van het gebouw. Hoe flexibel kun je zijn?

Dan heb ik nu goed nieuws voor je. Er is nu een oplossing die je in staat stelt een duurzame visie op gebouwbeheer te ontwikkelen en een impuls geeft aan het werkcomfort. Die het je gemakkelijker maakt om flexibel in te spelen op veranderende wensen aan het gebouw. Hoe werkt 't?

 

Door apparaten, zoals koffiezetters, klimaat- en toegangssystemen te voorzien van sensors en die vervolgens aan te sluiten op het IT-netwerk, komt er plotseling een schat aan informatie binnen handbereik. Dat kan ook met verlichting. Overal in het gebouw is verlichting en de armaturen zijn ideaal om met sensors uit te rusten. Die sensors geven in real time informatie door over gebruik, temperatuur en luchtvochtigheid in het gebouw. Daardoor kun je als gebouwbeheerder precies zien wat de bewoners doen, waar zich drukke zones bevinden en waar juist minder activiteit waarneembaar is. Op elk moment van de dag! Je kunt lichtniveaus selectief verlagen, verwarming of koeling verminderen en ruimtes optimaal benutten. Doordat je nu in staat bent om licht- en klimaat exact af te stemmen op de vraag, kun je direct veel energie besparen. Bovendien geeft deze data je inzicht in ruimtes die helemaal niet gebruikt zijn. Daardoor kun je de schoonmaak, de catering en beveiliging effectiever inzetten. Dat is niet alleen winst voor de portemonnee. Maar ook winst voor het comfort op de werkplek, voor de medewerkers dus. Hoezo?

Connected office lighting gebouwbeheer

De sensors kunnen namelijk door alle medewerkers individueel worden aangestuurd, via een speciale app op hun mobiele telefoon of tablet. Met één simpele swipe kan zo de lichtsterkte worden beïnvloed en de temperatuur naar eigen voorkeur worden aangepast. Het is zelfs mogelijk om onbezette ruimtes in het gebouw te traceren of te achterhalen waar collega’s aan het werk zijn. Handig wanneer er snel een vergadering moet worden belegd. Klinkt dit je als (toekomst)muziek in de oren? Dan vertel ik je graag dat de toekomst nú is... 
De naam: Connected Office Lighting.

 

In gebouw The Edge, het nieuwe kantoor van Deloitte aan de Amsterdamse Zuidas, hebben wij Connected Office Lighting voor het eerst toegepast. En het resultaat is verbluffend. Per vierkante meter zijn de servicekosten met maar liefst 50% gedaald! Ook medewerkers zijn enthousiast over de extra mogelijkheden. Ze voelen zich prettiger in een werkomgeving waar ze meer controle kunnen uitoefenen. Bovendien is Connected Office Lighting volledig future proof, want eenvoudig uit te breiden met nieuwe sensors en functionaliteiten. En komt er in de toekomst nieuwe technologie en meer data beschikbaar, dan is het systeem gemakkelijk aan te passen. Voor de gebouwbeheerder van The Edge is de vraag "Hoe flexibel kun je zijn?" inmiddels ruimschoots beantwoord. Ik weet zeker dat je voortaan anders naar het plafond kijkt. Dan zie je geen lichtbronnen meer, maar informatiebronnen!

Connected office lighting gebouwbeheer
Kevin Raaijmakers

Kevin Raaijmakers

Segment marketing manager, professional indoor lighting bij Koninklijke Philips.

Kevin is een innovatieve business developer die gericht is op groei en verandering. Vanuit zijn ervaring in de ICT sector ontfermt hij zich als Marketing Manager Professional Indoor Lighting over nieuwe ontwikkelingen zoals ‘circulaire economie’ en ‘internet of things’.

 

Volg Kevin op

Linkedin

Twitter

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.