Een andere kijk op zorg

1.000 keer een bull’s eye

Marco van Strijen is interventieradioloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en voerde recent zijn 1.000ste procedure uit met Philips XperGuide. Deze oplossing biedt live 3D beelden die artsen helpen bij het plannen en uitvoeren van naaldpuncties. Wij vroegen hem zijn ervaringen op te schrijven en met ons terug te kijken hoe deze innovatie zijn werk heeft veranderd.

Dr. Marco van Strijen, interventieradioloog in het St. Antonius Ziekenhuis

Sinds de introductie in 2006 is XperGuide van Philips een begrip geworden in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Naaldinterventies – zoals biopsies, puncties, drainages en ablaties – zijn simpel en snel te plannen en uit te voeren, ongeveer zoals je met een autonavigatiesysteem je route in het verkeer volgt. De ‘kaart’ in dit geval is een actuele 3D-weergave van de patiënt, gemaakt met een andere applicatie op het AlluraClarity interventionele röntgensysteem waarmee ik werk. Daarop kan ik vrijelijk manoeuvreren, begin- en eindpunt van de naald selecteren, en zie ik meteen of de gekozen route veilig is. Met behulp van live fluoroscopie kan ik het opschuiven van de naald vervolgens rechtstreeks op beeld volgen. Resultaten? XperGuide heeft een technische trefzekerheid van bijna 100%. Juist lastig te bereiken plekken, die ik voorheen niet kon ‘aanprikken’, lenen zich uitstekend voor de techniek.

Dr. Marco van Strijen

Dr. Marco van Strijen manoeuvreert de biopsienaald op afstand en onder geleiding van röntgen beeldvorming naar de tumor om daar een biops te nemen.

 

Omdat de volledige procedure plaatsvindt in het angiolab zijn alle steriele materialen direct voorhanden. In vergelijking met een CT-kamer worden patiënten en artsen aan minder straling blootgesteld. Doordat ik minimaal invasief te werk ga, is het risico op schade aan omliggend weefsel bovendien beperkt en hoeven patiënten minder omslachtige en ingrijpende behandelingen te ondergaan. Dat verkleint de kans op complicaties en verkort de opnameduur.

Dr. Marco van Strijen

Dr. Marco van Strijen bekijkt het resultaat van zijn interventie.

 

In de loop van acht jaar zijn samen met Philips indrukwekkende stappen gezet om XperGuide te verfijnen en nieuwe toepassingen te vinden. Mijn expertise heb ik tot ver buiten de landsgrenzen met collega’s gedeeld. Grote vorderingen zijn vooral gemaakt op het terrein van interventionele oncologie. Neem XperGuide Ablations: daarbij wordt van meerdere naalden het traject bepaald om tumoren door verhitting dan wel bevriezing te verwijderen. Het mooie is dat je direct zicht hebt op het effect van de behandeling. Niet alleen kun je het verloop van de naald volgen, maar ook de betreffende tumor uittekenen en heel gericht nagaan of de aanpak adequaat zal zijn.

Dr. Marco van Strijen

Dr. Marco van Strijen voert voorbereidingen uit voor het nemen van een biops onder beeldgeleiding.

Dr. Marco van Strijen

Dr. Marco van Strijen, interventieradioloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht / Nieuwegein voert een naaldplanning uit op basis van beelden die hij heeft gemaakt met Philips XperCT, gemaakt met een Philips AlluraClarity interventioneel röntgensysteem. De naaldplanning helpt hem bij het bepalen van de meest optimale route naar de tumor om daar een biops te nemen.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.