Medisch Perspectief

Een gesynchroniseerd systeem voor verloskunde

IntelliSpace Perinatal en het EPIC-systeem voor medische dossiers werken nauw samen om informatiestromen van verloskunde te stroomlijnen

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

In 2013 nam het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) de beslissing om de gedateerde digitale medische dossiers te vervangen door het EMR Epic. Daaraan werd het ook een systeem voor perinatale informatie gekoppeld, Intellispace Perinatal. Dit wordt op de gynaecologie- en verloskundeafdeling, waar soms wel 3 of 4 keer per dag CTG's bij een patiënt worden gemaakt, gebruikt om de status van de moeder en baby tijdens de bevalling te bewaken. Deze koppeling heeft de zorgkwaliteit voor bevallende patiënten in het hele ziekenhuis verbeterd: de kans op fouten doordat verschillende patiëntdossiers tegelijkertijd zijn geopend, is afgenomen.

Medisch Centrum Leeuwarden

Het Medisch Centrum Leeuwarden, het grootste ziekenhuis in Friesland, is een van de grootste niet-universitaire opleidingsziekenhuizen in Nederland. Het telt meer dan 3.100 medewerkers en 204 medische specialisten. Op de gynaecologie- en verloskundeafdeling worden jaarlijks ongeveer 1.850 baby’s geboren.

Een complex project

Het koppelen van Epic en IntelliSpace Perinatal was een complexe taak omdat de informatiestroom tussen veel verschillende locaties in het ziekenhuis moest worden ondersteund. Arie Zomers, manager van de gynaecologie- en verloskundeafdeling: “Onze medewerkers waren best bezorgd over deze verandering. Onze afdeling heeft immers een hoge risicofactor. We hebben te maken met baby's, gezinnen en moeders. Eén fout kan heel grote gevolgen hebben. In dat opzicht hebben we hier een afdeling voor spoedeisende hulp.”
 

Ook Lida Flapper, klinisch manager voor IntelliSpace Perinatal beaamt dit. “Ons werk kan heel chaotisch zijn en veel verrassingen kennen. Het is daarom belangrijk dat we een perinataal bewakingssysteem hebben waarop we blind kunnen vertrouwen. We moeten weten dat we de juiste gegevens van de juiste patiënt in het juiste dossier invoeren.”
 

Epic en IntelliSpace Perinatal maken gebruik van contextsynchronisatie om een actueel en eenduidig dossier van elke patiënt bij te houden. Daarbij blijft de patiënt of focus van de gebruiker gesynchroniseerd tussen de twee systemen. Als een gebruiker een patiënt in het Epic-systeem selecteert, selecteert IntelliSpace Perinatal automatisch dezelfde patiënt. Beide toepassingen kunnen via hetzelfde werkstation worden geopend.

Het is belangrijk dat we een perinataal bewakingssysteem hebben waarop we blind kunnen vertrouwen.”

Lida Flapper

Klinisch Manager IntelliSpace Perinatal, Medisch Centrum Leeuwarden

In het vorige perinatale systeem van de afdeling konden medewerkers soms in twee verschillende patiëntdossiers tegelijk werken, waardoor ze per ongeluk gegevens van patiënt A in het dossier van patiënt B konden invoeren. Flapper: „Epic en IntelliSpace Perinatal worden nu live met elkaar gesynchroniseerd. Als we dus in Epic op de CTG van een patiënt klikken, volgt IntelliSpace Perinatal vanzelf. Daardoor weten we dat we altijd in het juiste dossier werken. IntelliSpace Perinatal vermindert bovendien het aantal toetsaanslagen tijdens het invoeren van gegevens. Alle gegevens worden in slechts een paar seconden in de systemen geüpdatet, zodat we er zeker van zijn dat we altijd de nieuwste informatie bekijken.”

Betere communicatie

IntelliSpace Perinatal stelt medewerkers in staat om de status van alle patiënten die in het ziekenhuis bevallen in de gaten te houden. Dat gebeurt op de kraamafdeling, IC, polikliniek en uitslaapkamer. Flapper vertelt dat ze onlangs op haar IntelliSpace Perinatal-scherm in een andere kamer een kind met een slechte CTG zag. Daardoor kon ze haar collega's op de polikliniek waarschuwen.

 

“IntelliSpace Perinatal is niet alleen gunstig voor moeder en kind, maar ondersteunt het medisch personeel doordat het systeem ons waarschuwt voor mogelijke gevaarlijke situaties. In ons geval bevordert het de communicatie tussen medewerkers op de kraamafdeling en op andere locaties in het ziekenhuis,” vertelt Flapper.

 

De verloskundigen van de afdeling kunnen zich thuis bij het systeem aanmelden en alles in het systeem bekijken. Daardoor kunnen ze een arts-assistent op de afdeling raadplegen. Flapper: “Deze mogelijkheid is extreem belangrijk voor ons proces. Een moeder die aan het bevallen is, is uiterst kwetsbaar. We willen alles doen wat we kunnen om de bevalling soepel te laten verlopen en om direct in te grijpen als er een probleem met de patiënt is.”

IntelliSpace Perinatal

Snel problemen oplossen

De technische applicatieafdeling van het MCL telt meer dan 40 medewerkers die samen meer dan 250 klinische toepassingen beheren. Er is dan ook een brede basis om het onderhoud en beheer van het IntelliSpace Perinatal-systeem te vergelijken. Thony van der Veen, technisch applicatiebeheerder: “IntelliSpace Perinatal is een stabiel product. Er gaat maar heel weinig mis. Als er echter een probleem was, ontvingen we speciale training en hulpmiddelen van Philips waarmee we snel de fout konden opsporen. We kunnen dan een probleem meestal zelf oplossen.”

 

De console van het IntelliSpace Perinatal-systeem stelt technische applicatiespecialisten bijvoorbeeld in staat om de IntelliSpace Perinatal-service voor de gehele ziekenhuisconfiguratie te bewaken. Ze kunnen zien of een cliënt is aangemeld, wat deze tijdens de sessie deed en wanneer deze zich afmeldde. Daardoor kan de oorzaak van een probleem worden opgespoord.

 

Verschillende technische en klinische applicatiespecialisten van het MCL werden op maat getraind. Deze training ging in op complexere vragen en was gericht op certificering van de deelnemers als IntelliSpace Perinatal-engineers. “Dat is belangrijk voor ons, want als er een probleem is, hebben we twee uur de tijd om het op te lossen. Als we iets niet binnen 15 minuten kunnen oplossen, bellen we de leverancier. We kunnen het ons niet veroorloven om tijd te verknoeien. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben heel weinig problemen met het systeem.”

Wilt u meer informatie over IntelliSpace Perinatal?

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.