PSV Medisch Manager over de Philips Lumify

Al na korte tijd niet meer weg te denken

Sinds kort hebben de twee clubartsen van PSV de Philips Lumify, een draagbaar echografieapparaat, aan hun standaarduitrusting toegevoegd. Ideaal om ter plaatse een snelle inschatting te maken van een mogelijke blessure. Medisch manager en clubarts Wart van Zoest: “Vanaf het moment dat we het apparaat zagen, wisten we dat dit heel waardevol zou zijn voor ons dagelijks functioneren. We zijn er super blij mee.”

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Wart van Zoest is medisch manager en clubarts van PSV. De baan van clubarts deelt hij met zijn collega Stijn Indeherberge. De andere helft van zijn werkweek werkt hij als orthopedisch chirurg in het St. Anna ziekenhuis in Geldrop en in sportmedisch gezondheidscentrum TopSupport in Eindhoven.

 

Sinds kort hebben de twee clubartsen de Lumify in gebruik: een draagbaar echografieapparaat dat uit niets anders bestaat dan transducer, een usb-kabeltje naar smartphone of tablet en een speciale app. Er zijn drie verschillende transducers, die hun specifieke toepassing hebben. De L12-4, in gebruik bij PSV, is speciaal geschikt voor musculoskeletaal onderzoek en brengt spieren, pezen, aanhechtingen en botten scherp in beeld.

Gemiddelde leestijd: 
2 - 3 minuten

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Snelle inschatting

De Lumify is geen vervanging voor de diagnostiek die we normaal gesproken in het ziekenhuis verrichten met MRI en echo maar wel een prachtige aanvulling, zegt Wart van Zoest. “Wij zetten hem op drie manieren in. Ten eerste om een snelle inschatting te maken van de diagnose. Zodra een speler uitvalt, tijdens een training of een wedstijd, wil de trainer natuurlijk weten waar hij rekening mee moet houden. Met lichamelijk onderzoek en een echo kun je die inschatting snel maken. Ten tweede kun je het herstel van een blessure goed volgen. Tot slot moeten we spelers wel eens injecties geven. Nu kunnen we dat echogeleid doen, waardoor we deze preciezer kunnen plaatsen.”

Inzet bij preventie van blessures

De Lumify kan ook een belangrijke rol spelen in de preventie. Wart van Zoest: “Als arts is het voorkomen van blessures bij de spelers net zo belangrijk als het genezen ervan. We willen standaard bij al onze spelers echo's maken om peesaanhechtingen te monitoren. Zo kunnen we hopelijk in een nog vroeger stadium dreigende blessures opsporen en voorkomen.” 

PSV gebruikt mobiele echografieoplossing Philips Lumify
Zo kunnen we hopelijk in een nog vroeger stadium dreigende blessures opsporen en voorkomen.”

Wart van Zoest

Medisch Manager & Clubarts PSV

Echotraining

Wart en zijn collega hebben een uitstekende anatomische kennis, maar echo’s maken op deze manier is wel een vaardigheid die zij zich eigen moesten maken. “We hebben daarvoor echotrainingen gevolgd. Als orthopedisch chirurg ben ik vooral getraind in opereren. De kennis en specialisatie die een radioloog in huis heeft, kunnen wij nooit evenaren.” 

Geen concessie aan beeldkwaliteit

De clubarts is zeer te spreken over de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit. “Het apparaat is heel eenvoudig te bedienen. Wij gebruiken een tablet in plaats van een smartphone, zodat we een iets groter beeld hebben. Ik dacht in eerste instantie dat er concessies gedaan zouden zijn aan de beeldkwaliteit, maar het beeld is verrassend goed. Ik zie ook legio andere toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld huisartsenpraktijken, verloskundigen.” 

Samenwerking met radiologen

Het brede toepassingsgebied roept de vraag op of radiologen de Lumify ook als een verrijking zien. Wart van Zoest: “In het Sint Anna-Ziekenhuis in Geldrop hebben we twee MSK-radiologen in huis, die ieder verbonden zijn aan het NOC NSF. Die zijn gespecialiseerd in sport- en bewegingsletsel en jarenlang getraind in complexe diagnostiek. Wij hebben met hen duidelijk afspraken over waarvoor wij het apparaat gebruiken. Als we een second opinion willen, kunnen we heel gemakkelijk een beeld doorsturen en overleggen. Op deze manier ervaren zij het ook als een verrijking.”

PSV - Lumify
PSV - Lumify

Ook voor hartecho’s

De clubartsen gebruiken nu de MSK-transducer of MSK-omgeving in de app van de Lumify. Er bestaat echter ook een cardiologie-transducer, waar ze erg in geïnteresseerd zijn. “Onderdeel van de jaarlijkse medische keuring is een echo van het hart. Ook bij nieuwe spelers wordt het hart gecheckt. Daarvoor hebben we echt een cardioloog nodig. Normaal gesproken gebeurt dat in het ziekenhuis, maar met de cardiologie-transducer kan dat op het trainingscomplex. Dat maakt de cardiologen en de spelers flexibeler.”

Innovatie in de topsport

Er is een innige samenwerking tussen de voetbalclub en Philips. Wart van Zoest vertelt dat ze twee keer per jaar om de tafel zitten met mensen van Philips om de nieuwste innovaties te bekijken. “We brainstormen over welke daarvan interessant kunnen zijn voor de topsport. Bij de Lumify was dat direct duidelijk. Maar ook in blue light zien we mogelijkheden. Dit wordt nu gebruikt in de dermatologie, maar aangezien het ook de bloedsomloop stimuleert, helpt het misschien bij de genezing van kneuzingen en bloeduitstortingen. En daar hebben wij veel mee te maken. Dus we onderzoeken nu voorzichtig de mogelijkheden. In de topsport ben je elke dag bezig met kijken hoe het beter kan. Al is het maar een half procent. Dan is het heel mooi als je bij een bedrijf als Philips op de eerste rij mag zitten.”

Lumify – app-based echografie

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen?

Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.