mrt 29, 2022

Europese ziekenhuizen nemen innovatieve technologie van Philips in gebruik voor de diagnose en behandeling van longkanker

Er is wereldwijd groeiende klinische belangstelling voor de innovatieve oplossing van Philips voor de diagnose en behandeling van longkanker - Philips Lung Suite. Het Hôpital Erasme – Brussel en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Genk Medisch Centrum - Genk, beide in België hebben de nieuwe technologie in gebruik genomen. Evenals het Royal Brompton Hospital – in Londen, Verenigd Koninkrijk en Carmel Medical Center – Haifa, Israël. Het universitair ziekenhuis van Rouen (Frankrijk) is ook van plan de innovatie te gaan gebruiken. De oplossing wordt al gebruikt door het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.
 
Longkanker is wereldwijd doodsoorzaak nummer één door kanker en eist jaarlijks het leven van 1,8 miljoen mensen [1]. Meer dan 60% van de longkankerpatiënten wordt in een laat stadium gediagnosticeerd, waardoor hun overlevingskansen afnemen [2]. In Nederland krijgen bijna 14.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Bij ongeveer de helft van hen is de kanker dan al uitgezaaid [3].

Diagnose en behandeling van longkanker

Philips Lung Suite is een 3D-beeldvormingsplatform dat helpt om een vroegere diagnose te stellen en een minimaal-invasieve behandeling mogelijk maakt. Artsen kunnen in dezelfde ruimte biopsie, ablatie, markering van laesies en/of chirurgische procedures uitvoeren, zodat patiënten zowel kunnen worden gediagnosticeerd als behandeld. Het vermogen om laesies van kleine afmetingen te lokaliseren en te karakteriseren zou de toekomstige longkankerzorg aanzienlijk kunnen verbeteren.

Het is aangetoond dat de Philips Lung Suite de nauwkeurigheid van biopsieprocedures voor longkanker verhoogt, waardoor de resultaten voor patiënten verbeteren en de mogelijkheid wordt geboden om longkankerpatiënten in een vroeg stadium onmiddellijk te behandelen.

Ernst Wodrada

Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux

"De geavanceerde CT-beeldvorming in combinatie met de verbeterde fluoroscopie van de Philips Lung Suite geeft ons het vertrouwen om op een veilige manier moeilijk bereikbare perifere longknobbels te bereiken en er een biopsie van te nemen", aldus Maarten Criel, MD., longarts in het ZOL Genk Medisch Centrum, België.

 

"Het is aangetoond dat de Philips Lung Suite de nauwkeurigheid van biopsieprocedures voor longkanker verhoogt, waardoor de resultaten voor patiënten verbeteren en de mogelijkheid wordt geboden om longkankerpatiënten in een vroeg stadium onmiddellijk te behandelen", zegt Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux. "Deze nieuwe partners helpen ons om verder te innoveren, met als doel patiënten een diagnose en minimaal-invasieve behandeling te bieden in één enkele procedure, waardoor de resultaten voor patiënten en hun kwaliteit van leven verbeteren."

Geen knobbeltje kan zich verstoppen

Een artikel van oktober 2021 in het Journal of Bronchology & Interventional Pulmonology, geschreven door onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum, toonde het diagnostische potentieel van Lung Suite aan. De onderzoekers waren in staat om de diagnostische nauwkeurigheid van de bronchoscopie te verhogen van 72% naar 90%. Bovendien werd de gemiddelde totale effectieve stralingsdosis per procedure met meer dan de helft verminderd [4].

Over Philips Lungsuite

Philips Lung Suite biedt geavanceerde real-time 3D-beeldvorming met verbeterde fluoroscopie op de beeldgeleide therapiesystemen in combinatie met speciale software. Met Philips' Cone Beam CT-beeldvorming draait de röntgendetector rond de patiënt om in ongeveer vijf seconden een op CT gelijkend beeld te genereren, waardoor de arts een 3D-beeld met hoge resolutie krijgt van leasies en andere anatomische structuren. Hierdoor kan de arts die de biopsieprocedure uitvoert, zich voortdurend laten leiden door hoogwaardige real-time beeldvorming om een katheter via een bronchoscoop naar de laesie te brengen. Zodra dit is gebeurd, kan de positie ervan in realtime worden bevestigd met dezelfde beeldvormingsmodaliteit, en kan een biopsiemonster worden genomen.

 

Bekijk onze Lung Suite oplossing.

 

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
[2] https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html
[3] https://www.longkankernederland.nl/longkanker/statistieken
[4] Journal of Bronchology & Interventional Pulmonology: October 2021 - Volume 28 - Issue 4 - p 262-271 doi: 10.1097/LBR.0000000000000783

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2021 een omzet van 17,2 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer

PR & Communications Manager Health Systems Benelux

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.