Gezonde lucht en gezonde longen

Ontmoet Hilda, COPD patient:

"Ik kan weer spontaan zijn"

Een extra rondje buitenlopen met de hond of zomaar besluiten om een weekendje weg te gaan. Het kan gelukkig weer voor Hilda van der Wier, COPD-patiënte en deelnemer aan Ademnoot. En dat alles dankzij een onopvallend rugzakje.

 

In 2006 kreeg Hilda de diagnose COPD. Acht jaar duurde het voordat zij het een plek had gegeven. Hilda:“Toen besloot ik te genieten van alle goede momenten en de slechte te accepteren.”

 

Sinds oktober gebruikt zij de Philips SimplyGo Mini, een lichtgewicht mobiel zuurstof apparaat dat je meeneemt in een rugzak. “Deze zuurstofconcentrator past in een rugzak dus ik ben veel mobieler! Ik kan lekker buiten met de hond lopen en ook het huishouden gaat een stuk makkelijker: geen slangen die overal achterhaken.” Daardoor gebruikt Hilda de zuurstof ook sneller. “Hiervoor deed ik mezelf echt tekort door de zuurstof zo weinig te gebruiken. Ik kan nu zoveel meer. Traplopen gaat veel makkelijker. En laatst heb ik voor het eerst sinds jaren zelf mijn ramen gelapt – iets kleins maar voor mij een mijlpaal!”

COPD patient Hilda tijdens ADEMNOOT

Bekijk hier de video van Hilda

Na 10 jaar weer op vakantie  

 

De SimplyGo Mini bevalt Hilda goed. “Het ritme waarmee de zuurstof wordt toegediend is fijn, veel prettiger dan het apparaat dat ik eerst had. En het is binnen vier uur overal op te laden, ook in de auto. Ik hoef niet meer alles lang van te voren te plannen. Als wij op vrijdagochtend besluiten om een weekendje weg te gaan, pak ik mijn spullen en de SimplyGo Mini – klaar! Ik heb zelfs een vakantie naar het buitenland geboekt nu, omdat het apparaat mee kan aan boord.”

Zingen geeft energie

 

Hilda heeft meegedaan aan ADEMNOOT, het zangevenement van het Longfonds in samenwerking met Philips. “Ik ben vroeger zangeres geweest in een band”, vertelt Hilda. “Het was een enorme uitdaging om weer te gaan zingen maar het geeft me zoveel energie. En het was voor een goed doel: geld voor onderzoek naar longziekten.” ADEMNOOT had ook als doel meer begrip te creëren voor COPD en andere longziekten. Een goed initiatief, vindt Hilda: “Hoeveel ik kan, verschilt per dag. Dat is soms lastig te begrijpen voor de buitenwereld.”

COPD patient Hilda tijdens ADEMNOOT

Bekijk hier de aftermovie vam ADEMNOOT

Niet de ziekte


“Maar zielig ben ik niet”, besluit Hilda strijdvaardig. “Ik ben niet de ziekte. Nu kan ik meer mezelf zijn, bijvoorbeeld omdat ik weer spontaan dingen kan doen. Dat is zo fijn!”

ADEMNOOT was onderdeel van ons partnership met het Longfonds. Lees hier meer over onze samenwerking.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.