1
Artikelen over autoverlichting

Voertuigverlichting: zorg dat die correct is afgesteld!


In het artikel “Le secret d’un éclairage automobile 2,3 fois plus lumineux” (Het geheim van 2,3 maal helderdere verlichting) leggen we uit hoe met sterke verlichting het risico op ongevallen kan worden verkleind. Trouwens, bijna de helft van de dodelijke ongevallen vindt bij nacht plaats. De oorzaak: te weinig licht, vermoeidheid en verblinding. Correct afgestelde verlichting is even cruciaal als krachtige lampen.

 

Twee van de vijf chauffeurs hebben al een gevaarlijke situatie meegemaakt waarbij een auto met slecht afgestelde of defecte lampen was betrokken. Maar verlichting die zelfs maar 1% naar boven is verplaatst, vermenigvuldigt het gevaar van verblinding met een factor 20. Een verplaatsing van 1% naar beneden betekent een gemiddeld verlies van 30 meter zicht voor de chauffeur. Om te zorgen voor goed zicht en verblinding te voorkomen, is het daarom aan te raden bepaalde delen van de auto regelmatig te controleren:

 

  • Controleer ten minste eenmaal per jaar de afstelling van de lampen
  • Verwissel lampen paarsgewijs om gelijkmatige verlichting te houden
  • Controleer de staat van de ruitenwisserbladen; versleten bladen kunnen strepen achterlaten die het zicht beperken
  • Maak de voorruit schoon, want een vieze voorruit kan tot wel 30% verlies van zicht betekenen
  • Controleer het vloeistofpeil van uw ruitensproeier
  • Maak ook de overige ramen, de spiegels, koplampen en alle andere lampen schoon.

 

Op één na meest gevraagde nacontrole door de garage

 

Bijna alle de chauffeurs beweren dat ze hun lampen ten minste eenmaal per jaar controleren. Meer dan de helft van hen - merendeels gepensioneerden - roept de hulp in van een monteur en een op de vijf chauffeurs laat lampen controleren tijdens de APK-keuring. Verlichting is de op één na meest voorkomende reden* voor een technische nacontrole van personenwagens. Volgens het Organisme Technique Central (UTAC-OTC) (centraal orgaan voor techniek), is voor bijna 9% van de nacontroles een storing aan de verlichting/signalering de reden: 3,3% komt voor een te hoog ingesteld of een niet-conform dimlicht; 2,7% voor remlichtstoringen; 2,5% voor breedtelichtstoringen en 1,7% voor te laag afgestelde dimlichten. Het zou zinvol zijn als garages hun klanten hierover inlichten vóór de APK-keuring. De Association Prévention Routière (vereniging voor verkeersveiligheid) geeft deze uitleg gedurende zijn 'Lumière et Vision'-weken (licht en zicht). Tijdens deze landelijke campagne worden automobilisten met name verzocht om de zichtbaarheidsfactoren voor hun auto te testen.

Meer informatie:

Paarsgewijs vervangen

Paarsgewijs vervangen

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?