1
Artikelen over autoverlichting

Vervangen van autolampen: een taak voor de monteur

 

Autoverlichting ondergaat een ingrijpende verandering. In de afgelopen jaren zijn er steeds intelligentere systemen bijgekomen en nieuwe lichtbronnen ontwikkeld. Conventionele halogeenlampen zijn inmiddels aangevuld met LED-, xenon- en lasertechnologieën. Deze nieuwe technologieën zijn krachtiger en nauwkeuriger, maar ook minder toegankelijk voor particulieren, aangezien deze soorten lampen vaak moeten worden aangebracht door een monteur. Dit is echter meer te wijten aan de indeling van onderdelen in bepaalde modellen dan aan het type lamp. Een extra complicatie is dat de verlichting is ontworpen voor zeer specifieke soorten lampen, omdat de kwaliteit van de verlichting afhankelijk is van specifieke instellingen. Weer is het de monteur die de verantwoordelijkheid moet nemen voor de betrouwbaarheid van de verlichting. Vier van de vijf chauffeurs zeggen dat ze regelmatig auto's passeren met slecht afgestelde of defecte lampen en 40% van de chauffeurs heeft al een gevaarlijke situatie meegemaakt in verband met dergelijke omstandigheden. Ook kunnen de levensduur en de lichtintensiteit van de lamp door onjuist hanteren minder worden, vooral wanneer de lamp met de blote hand wordt vastgepakt. En dit gaat zelfs op voor lampen van de hoogste kwaliteit.

 

Het vinden van de juiste lamp
 

Philips Automotive biedt een snelle en eenvoudige selectietool om de juiste lamp voor een bepaalde auto te vinden. Selecteer het type verlichting, evenals het merk, model en de serie van de auto en de tool zal de naam van het product en toegang tot de catalogus geven. Deze tool is beschikbaar via deze koppeling (www.philips.nl/c-m-li/autoverlichting/product-selector.html).

 

Vergeet niet dat een kapotte lamp direct moet worden vervangen. Naast de veiligheidsimplicaties, vooral voor grootlicht, dimlichten, richtingaanwijzers en remlichten, wordt rijden met defecte lichten in Nederland bestraft met een boete van minimaal € 90 en maximaal € 140. Ook is het raadzaam om lampen paarsgewijs te vervangen, zodat de lichtintensiteit op de weg gelijk blijft.

 

Moderne auto's hebben bijna 45 lampen die wellicht moeten worden vervangen.

Car parts

Meer informatie:

Paarsgewijs vervangen

Paarsgewijs vervangen

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?