No bounds
masthead

Gezondheidszorg zonder grenzen

Interoperabiliteit op organisatieniveau in de gezondheidszorg

Healthcare professionals: praat met ons over uw grootste uitdagingen

Zorgverleners:
praat met ons over grenzen doorbreken

Eran Rubens

Serie Executive Insights

Podcast #99 De rol van interoperabiliteit in de gezondheidszorg van de toekomst

met Eran Rubens, directeur bij Philips

Podcast met Eran Rubins

De doelstelling van CIO's om operationele en klinische efficiëntie te realiseren wordt bemoeilijkt door verschillende aspecten. Bijvoorbeeld door medische systemen die onderling in verbinding staan en verborgen silo's die niet met elkaar communiceren. Presentator Dennis de Costa praat met Eran Rubens, Chief Technology Officer voor Enterprise Imaging bij Philips, over hoe de complexiteit waar IT-managers mee geconfronteerd worden, kan worden aangepakt door middel van een betere interoperabiliteit en standaardisatie.

Interoperabiliteit van medische gegevens is van essentieel belang

 

IT-managers in de gezondheidszorg hebben diverse uitdagingen omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van value-based zorgmodellen. De technologische omgeving is enorm uitgebreid en complex: elke afdeling gebruikt een eigen IT-systeem – van de eerste hulp tot beeldvorming, laboratoria en patiëntenafdelingen - het lijkt een ware lappendeken van technologieën.

 

Elke dag wordt er in een ziekenhuis een gigantisch volume aan medische gegevens verzameld. Hierdoor wordt het moeilijker om met alle gegevens artsen in hun werk te ondersteunen, de efficiëntie te bevorderen en betere uitkomsten voor de patiënt te bieden. Een gebrek aan interoperabiliteit vormen een belemmering voor het optimale gebruik van alle gegevens die worden verzameld. Bijvoorbeeld door de opkomst van onderling verbonden medische apparaten en de aanwezigheid van verborgen datasilo's met ongestructureerde gegevens.

Big data, toenemende complexiteit

 

De CIO's in de zorg geloven dat hun grootste uitdaging het gebruik van deze enorme hoeveelheden gegevens is om de organisatie te verbeteren en de levering van kwaliteitszorg te ondersteunen. Maar de groei van zowel nieuwe als huidige technologieën heeft een enorme complexiteit in hun IT-systemen veroorzaakt.

 

Denk eens aan die ene patiënt op een intensivecareafdeling ergens in ons land. Gedurende zijn ziekenhuisverblijf heeft deze patiënt veel contactmomenten gehad. Onder andere met medische apparaten, beeldvormingssystemen, PACS en ziekenhuisinformatiesystemen. Op allerlei afdelingen in het ziekenhuis genereren apparaten en systemen grote hoeveelheden gegevens die van essentieel belang zijn voor de klinische besluitvorming.

 

Er zijn tien medische apparaten op die ene patiënt aangesloten. Elke paar seconden of minuten produceert elk apparaat nieuwe gegevens. Bedenk nu eens hoeveel gegevens door miljoenen patiënten worden gegenereerd binnen gezondheidszorg in dit land. De patiënten die worden behandeld bij radiologie, cardiologie, oncologie en andere afdelingen zijn allemaal aangesloten op meerdere apparaten die grote hoeveelheden gegevens genereren.

 

"De gezondheidszorg wordt steeds complexer", vertelt Eran Rubens, Chief Technology Officer voor enterprise-beeldvorming bij Philips Healthcare. "We hebben nu nieuwe gegevenstypen die worden gegenereerd vanwege de toegenomen digitalisatie, zoals digitale pathologie en genomica. Dit brengt gigantische hoeveelheden gegevens voort met verbluffende snelheden."

Zinvol gebruik door interoperabiliteit te standaardiseren

 

Het met elkaar verbinden van verschillende medische systemen en het verkrijgen van gegevens uit moeilijk toegankelijke gegevenssilo's is van belang om verschillende redenen. Dit kost namelijk waardevolle tijd die aan de patiënt besteed kan worden. Ook is er de mogelijkheid dat kritieke gegevens wel bestaan maar niet gevonden worden.

 

"Veel systemen zijn ontworpen in de tijd dat er geen gegevensuitwisseling mogelijk was. Er was nog geen noodzaak om de informatie te delen of om alle gegevens samen te voegen", vertelt de heer Rubens.

 

Het vermogen van systemen om verbinding met elkaar te maken en gegevens te delen zou in principe een 360 graden-beeld kunnen bieden van de gezondheid van de patiënt. Met als doel dat artsen sneller betere beslissingen kunnen nemen. Deze potentiële voordelen zijn de drijvende kracht achter het streven naar interoperabiliteit in IT-systemen in ziekenhuizen. Interoperabiliteit betekent dat gegevens afstanden kunnen overbruggen tussen leveranciers en gezondheidszorgsystemen. Zo kan hoogwaardige zorg worden geleverd, ongeacht waar de patiënt zich bevindt.

 

Het bereiken van ware interoperabiliteit is een ingewikkeld proces. En dat geldt zowel voor de integratie van een medisch apparaat als voor de naadloze verbinding tussen systemen, toepassingen, afdelingen en instellingen. "Het feit dat deze systemen nooit zijn ontworpen om interoperabel te zijn, betekent dat je nu voor een moeilijkere opgave staat omdat je al die systemen niet van de ene dag op de andere kunt vervangen", legt de heer Rubens uit.

 

Hij voegt daaraan toe: "Hier ligt vooral een kans om gebruik te maken van lagen van interoperabiliteit en oplossingen waarmee je deze systemen met elkaar kunt verbinden. Op deze manier kun je zinvolle informatie uit die systemen halen (en die gegevens waar nodig standaardiseren), zonder dat je gedwongen wordt deze oplossingen drastisch te vervangen."

 

Hoewel grote vooruitgang is geboekt door normalisatie-instanties, en wettelijke richtlijnen zoals 'nuttig gebruik' leveranciers en zorgverleners hebben aangemoedigd de operabiliteit van systemen en het delen van gegevens te verbeteren, komen inconsistenties en problemen met de kwaliteit van gegevens nog steeds voor.

 

Maar ondanks de vele uitdagingen zijn er ook kansen op voordelen voor patiënten en leveranciers via modellen die zich meer richten op geïntegreerde zorg. Met een bedrijfsbrede interoperabiliteitsstrategie kan ervoor zorgen dat waardevolle gegevens zinvol worden gebruikt. Dit zorgt voor een verandering in de gezondheidszorg, waardoor alle data met elkaar verbonden wordt.

Deel deze pagina met een collega

Gegevensuitwisseling op nationaal niveau

VIPP5 via uw interoperability platform

Kennis over interoperabiliteit bij Philips

Ga het gesprek aan

Pictogram Ga het gesprek aan

Wat zijn de grootste uitdagingen in de informatietechnologie? Of het nu gaat over interoperabiliteit binnen uw organisatie of het realiseren van een hogere mate van standaardisatie in de zorg, wij zijn uw partner en helpen u een diepgaander begrip te krijgen van uw infrastructuur en activiteiten. Wij bieden oplossingen waarmee u uw gezondheidszorgsysteem kunt transformeren.

 

Gebruik onderstaand formulier om contact met ons op te nemen.

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.