FieldStrength MRI-artikelen
Zorgprofessional controleert scherm

Kliniek verhoogt de beeldvormingscapaciteit, reproduceerbaarheid en patiënttevredenheid

FieldStrength MRI-magazine

Gebruikerservaringen - februari 2023

Het MR 5300-systeem biedt veelzijdigheid en efficiëntie

Dr. Gellée

Dr. Stéphane Gellée, radioloog in de Saint-Augustin Kliniek in Bordeaux. Ze is gespecialiseerd in beeldvorming van de lever en andere spijsverteringsorganen en in de beeldvorming van het vrouwelijke bekken.

De Saint-Augustin Kliniek, een vermaarde privékliniek in het Franse Bordeaux, besloot een tweede MRI-systeem toe te voegen om de hoge patiëntbelasting te kunnen verwerken. Hiervoor zochten ze een breed inzetbaar, gebruiksvriendelijk 1.5T-systeem dat hoogwaardige beelden van het hele lichaam levert. Het Philips MR 5300-systeem bleek aan al hun eisen te voldoen, en in januari 2022 namen ze het systeem in gebruik. De radiologen en laboranten van Saint-Augustin zijn enthousiast over het MRI-systeem omdat het in korte tijd hoogwaardige beelden kan leveren. Daarnaast zijn de spoelen opvallend licht en eenvoudig plaatsbaar. Radioloog Stéphane Gellée, MD, deelt haar ervaringen.

We zijn in staat een uitstekende beeldkwaliteit te leveren met inachtneming van natuurlijke hulpbronnen, waardoor wij op twee manieren bijdragen aan de gezondheid van mensen."

Dr. Stéphane Gellée

Meer patiënten helpen en heliumvrij werken

Saint-Augustin Kliniek

De Saint-Augustin Kliniek (Bordeaux, Frankrijk), lid van de ELSAN-groep van particuliere ziekenhuizen, stond onlangs op de 14e plek in de lijst van beste privéklinieken in Frankrijk volgens weekblad Le Point. Ook eindigde het ziekenhuis landelijk op de eerste plaats voor vier specialismen: prostaatkanker, nierkanker, blaaskanker en hartchirurgie bij volwassenen. Saint-Augustin is bovendien opgenomen in de Newsweek Top 20 van Franse ziekenhuizen.

De Saint-Augustin Kliniek koos het MR 5300-systeem om meer patiënten te kunnen helpen. Volgens Dr. Gellée voldoet dit systeem aan alle klinische eisen wat betreft veelzijdigheid, hoge kwaliteit en diagnostische betrouwbaarheid, en tegelijkertijd verbetert het ook de workflow en ergonomie wat zowel de patiënt als de operator ten goede komt.

De besluitvormers waren ook onder de indruk van de magneet van het systeem, die heliumvrije werking mogelijk maakt. De volledig afgedichte BlueSeal-magneet gebruikt slechts 0,5%* van het heliumvolume dat door een conventioneel systeem wordt gebruikt, en navullen is niet nodig.

"Dit systeem weerspiegelt de enorme ecologische vooruitgang op het gebied van beeldvorming", aldus Dr. Gellée. "We zijn in staat een uitstekende beeldkwaliteit te leveren met inachtneming van natuurlijke hulpbronnen, waardoor wij op twee manieren bijdragen aan de gezondheid van mensen.”

"Omdat er geen helium kan ontsnappen, is een ontluchtingspijp niet nodig. Dit maakt het plaatsen makkelijker en goedkoper." Volgens Dr. Gellée kan de afgedichte magneet ook worden beschouwd als een 'verzekering' tegen het vrijkomen van energie.

Ik heb nog niet één ondermaats onderzoek gezien met dit systeem. Ik kan de  gestelde vraag altijd beantwoorden.”

Dr. Stéphane Gellée

Consistente beeldkwaliteit en snelheid

Volgens Dr. Gellée voert het ziekenhuis met de MR 5300 gemiddeld vier onderzoeken per uur uit, bij in totaal ongeveer 40-45 patiënten per dag. De onderzoeken worden bestudeerd door circa 50 radiologen in de regio Bordeaux. Dr. Gellée is vooral tevreden over de beeldkwaliteit van het MR-systeem."Ik beschik nu over een hoger beeldcontrast en meer anatomische precisie dan voorheen,” zegt ze. "Als ik de keuze heb, vraag ik om onderzoeken met dit systeem, want het geeft een betere anatomische beeldkwaliteit. Bij onderzoek van de knie kan ik bijvoorbeeld hoogwaardige beelden van de meniscus maken. Ik vind de beelden er net zo mooi uitzien als met 3T."

Ze waardeert de consistente en reproduceerbare resultaten voor alle anatomieën. "Ik heb nog niet één ondermaats onderzoek gezien met dit systeem. Ik kan de gestelde vraag altijd beantwoorden", zegt ze.

Dr. Gellée waardeert ook de beeldvorming met grote FOV die het systeem mogelijk maakt. "Ik kan de ingewanden in één enkele acquisitie belichten door gebruik te maken van een groot gezichtsveld, dankzij het combineren van spoelen. Zo ontstaat een grotere dekking. De beelden zijn van prima kwaliteit, met een hoge beeldscherpte."

"Ik kan de ingewanden in één enkele acquisitie belichten door gebruik te maken van een groot gezichtsveld, dankzij het combineren van spoelen. Zo ontstaat een grotere dekking. De beelden zijn van prima kwaliteit, met een hoge beeldscherpte."

Dr. Stéphane Gellée

3D-beeldvorming van de knie

De isotrope hoogwaardige 3D-sequentie in deze MRI-casus maakt herformattering mogelijk om zo andere oriëntaties van hoge kwaliteit te verkrijgen. Verkregen op het MR 5300-systeem.

MRI van de knie
MRI één van de knie
MRI twee van de knie
MRI drie van de knie
Informatie voor behandelingsevaluatie.

Ondersteunt de behandeling van spoedeisende patiënten zonder de planning te verstoren

Ook opmerkelijk is de hoogwaardige black blood-beeldvorming voor vasculaire en hersenbeeldvorming, evenals de snelle beeldvorming bij een beroerte. "Bij CVA-beeldvorming bereiken we hoogwaardige diffusie, T2* met uitstekende homogeniteit en TOF (time-of-flight)-beelden met hoge resolutie. Zelfs bij deze hoge resolutie werkt het protocol erg snel, waardoor we beeldvorming bij noodgevallen in onze dagelijkse planning kunnen opnemen”, zegt ze. "We kunnen een spoedpatiënt vaak opvangen zonder de afspraken van andere patiënten te verstoren. De MR 5300 ondersteunt ons bij effectief spoedbeheer in onze dagelijkse praktijk."

Scans met vrije ademhaling bieden reproduceerbaarheid en patiëntcomfort

Dr. Gellée wil graag benadrukken dat de robuuste scans met vrije ademhaling "de functie is die het grootste verschil maakt in mijn dagelijks werk. De 3D-sequenties voor vrije ademhaling zijn uiterst reproduceerbaar en de axiale acquisitie is zeer goed. Bijvoorbeeld bij endometriose, een van mijn aandachtsgebieden, biedt het een hoog contrast en een goede resolutie, zodat ik ook kleine details kan zien. Ook gebruiken we vrije ademhaling voor beeldvorming van de lever en de alvleesklier. In multifase leverstudies levert 4D Free Breathing een temporale resolutie van 3 seconden, waardoor een dynamische scan met meer dan één arteriële fase mogelijk is.”

Bij cardiale MRI krijgen we een uitstekende diagnostische kwaliteit met 4D-flow en late enhancement, zonder onze patiënten te vragen om hun adem in te houden.”

Dr. Stéphane Gellée

Met name voor oudere patiënten maken de protocollen voor vrije ademhaling het onderzoek comfortabeler terwijl ze de beeldkwaliteit leveren die nodig is voor een betrouwbare diagnose. "We hebben een grote populatie ouderen in de stad, en omdat het voor veel oudere patiënten moeilijk is hun adem lang vast te houden, biedt vrije ademhaling een belangrijk voordeel", zegt Dr. Gellée. "Bij cardiale MR bijvoorbeeld, krijgen we uitstekende diagnostische kwaliteit met 4D-flow en late enhancement, zonder onze patiënten te vragen hun adem in te houden."

Ze gebruikt ook vrije ademhaling met 3D mDIXON om in-fase-, water- en vetbeelden in één scan te verkrijgen. "Het is uiterst reproduceerbaar zowel voor als na gadolinium, waardoor het ook bruikbaar is voor leverbeeldvorming", voegt ze eraan toe.

De sequenties voor vrije ademhaling maken gebruik van VitalEye contactloze patiëntdetectie, dat een ademhalingssignaal levert zonder dat een ademhalingsband nodig is.

Leverbeeldvorming met MR 5300

Deze casus omvat MRI van een gemetastaseerde lever met 3D vrije ademhaling en 4D dynamische vrije ademhaling. Een hoogwaardige fatsat-sequentie met goede resolutie werd verkregen in 1:36 minuut met T2-gewogen MultiVane XD.

MRI van de lever
MRI één van de knie
MRI twee van de knie
MRI drie van de knie
Deze MRI-casus
MR 5300 1.5T-systeem

Beeldvorming van vrouwelijk bekken

Deze MRI-casus is een voorbeeld van goede resolutie en beeldkwaliteit verkregen binnen redelijke scantijden, met gebruikmaking van het MR 5300 1.5T-systeem met anterieure torso-hartspoel, die de mogelijkheid van een groot gezichtsveld (FOV) biedt.

MRI van vrouwelijk bekken
MRI één van het bekken
MRI twee van het bekken
MRI drie van het bekken
De MR 5300 met Compressed

De beeldsnelheid bevordert het vertrouwen in de diagnostiek

De MR 5300 met Compressed SENSE is bij veel onderzoeken tot 50%** sneller. Het systeem kan routineonderzoeken uitvoeren in minder dan 5 minuten en onderzoeken van het hele lichaam in minder dan 20 minuten. Saint-Augustin heeft van die snelheid gebruik gemaakt om zeer efficiënte protocollen te ontwikkelen. Het standaard beroerteprotocol van het ziekenhuis duurt slechts ongeveer 8 minuten, terwijl standaard ENT, prostaat PIRADS-staging en endometriose-onderzoeken allemaal binnen circa 10 minuten zijn voltooid.***

“We werken nu sneller bij 3D-sequenties”, stelt Dr. Gellée. "Dankzij Compressed SENSE kunnen we twee of drie 2D-scans vervangen door één hoogwaardige 3D-scan. Hoogwaardige aanvullende oriëntaties worden vervolgens verkregen door nabewerking van de 3D-dataset, waardoor scantijd wordt bespaard.”

Dr. Gellée maakt vaak gebruik van de snelheid van het systeem om meer sequenties toe te voegen aan een onderzoek. "Doordat Compressed SENSE de gebruikelijke onderzoeksduur verkort, kan ik sequenties toevoegen voor een nog betrouwbaardere diagnose. Post-gadolinium leverscans waren bijvoorbeeld altijd axiaal, maar nu beschikken we over een snellere coronale scan. En omdat ik weet dat de kwaliteit de eerste keer goed is, hoef ik de sequentie niet te herhalen. Daardoor heb ik nu de tijd om probleemloos een extra sequentie toe te voegen”, zegt ze.

“Die snelheid is ook beter voor de patiënten. Als een patiënt bijvoorbeeld een fibroom heeft, wil ik graag ook een post-gadoliniumscan uitvoeren, omdat het verbeteringspatroon bijdraagt aan een betere diagnose. Zonder die sequentie moeten we soms een nieuwe afspraak maken voor een extra scan. Ik doe het echter liever allemaal in één scansessie. Het toevoegen van die post-gadoliniumsequentie is voor mij dan ook waardevoller dan het verkorten van de onderzoeksduur."

De MR 5300 met Compressed SENSE is bij veel onderzoeken tot 50% sneller.”

Dr. Stéphane Gellée

Speekselklierbeeldvorming met de MR 5300

Deze MRI-casus toont de beeldvorming van afwijkingen in de speekselklieren met behulp van verschillende beeldsequenties. Dankzij Compressed SENSE kunt u sneller scannen terwijl de hoge kwaliteit behouden blijft. Met mDIXON XD kunnen verschillende contrasttypen worden verkregen door één sequentie te scannen.

MRI van de speekselklier
MRI één van de speekselklier
MRI twee van de speekselklier
MRI drie van de speekselklier
De uitgebreide reeks
Efficiënte workflow en lichte spoelen

In deze video deelt het team van de Saint-Augustin Kliniek in Bordeaux hun ervaringen met de MR 5300.

Efficiënte workflow en lichte spoelen verbeteren onderzoeken voor personeel en patiënten

De technologen van Saint-Augustin waarderen de geheel nieuwe kijk op onderzoeksefficiëntie, waarbij patiënten in minder dan een minuut onder begeleiding worden gereedgemaakt voor onderzoek. De uitgebreide reeks workflowfuncties draagt bij aan een prettigere werkomgeving en leidt tot een nieuwe ervaring voor zowel personeel als patiënt, aldus Dr. Gellée. “De patiënt wordt sneller gereedgemaakt voor onderzoek. De technologen kunnen het onderzoek starten wanneer ze in de buurt van de patiënt zijn en hoeven de acquisitie niet te stoppen als de patiënt een vraag heeft. Als we één of twee patiënten meer per dag in beeld kunnen brengen, betekent dit dat we nog veel meer patiënten kunnen helpen."

"Onze technologen zijn ook erg tevreden over de Breeze-spoelen", zegt Dr. Gellée."Ze zijn licht en gemakkelijk aan te sluiten. Een lichtsignaal bevestigt dat de spoel goed is aangesloten en dat kunnen we ook op elk moment op de console controleren. Een spoelscan kan ook worden gecombineerd voor een nog grotere dekking.”

Contactloze patiëntdetectie is altijd direct beschikbaar – plaatsing van een ademhalingsband is niet nodig – en het systeem zorgt voor automatisch centreren en starten van het onderzoek in de kamer. Geautomatiseerde onderzoeksplanning, scannen, nabewerking en geautomatiseerde begeleiding van patiënten ondersteunen de technoloog in de bedieningsruimte. Deze Smart Workflow-functies verminderen het aantal stappen dat bij een MR-onderzoek hoort, zodat de technoloog zich kan blijven richten op de patiënt in plaats van op de technologie.

Ziekenhuiswaarden zorgen voor een positieve patiëntervaring

Saint-Augustin hecht veel waarde aan het creëren van een goede patiëntervaring. Het team krijgt positieve feedback van patiënten, die de comfortabele matras van geheugenschuim en de Ambient-functies van het MRI-systeem waarderen."We praten na elk onderzoek met de patiënt", zegt Dr. Gellée. "Ze waarderen de ‘zen-achtige’ sfeer en vinden het leuk dat ze een film kunnen kiezen om te bekijken. Het maakt hun ervaring minder 'kil'. De verlichting is fantastisch en werkt kalmerend op hun angstgevoelens. Met onze andere MRI kan de ervaring meer intimiderend zijn."

Een andere manier waarop technologen patiënten op hun gemak stellen, is door tijdens de onderzoeken een open communicatielijn te behouden. “Onze patiënten hebben zo de mogelijkheid om tijdens het examen met de technoloog te praten. Ze kunnen vragen stellen over wat ze voelen, en deze kunnen door de technoloog worden beantwoord zonder het onderzoek te onderbreken."

Systeem is een game-changer

Dr. Gellée merkt op dat de MR 5300 perfect geschikt is voor de Saint-Augustin Kliniek, dankzij de combinatie van productiviteitsfuncties, hoge diagnostische kwaliteit en de mogelijkheid om onderzoek te doen en samen te werken met Philips. "De MR 5300 is een game-changer in medische beeldvorming voor een groot aantal toepassingen", meent ze. "We zijn blij met het hoge niveau van diagnostische betrouwbaarheid dat het systeem ons biedt, ongeacht anatomie of gebruikte sequenties."

Monitoren controleren

* In vergelijking met de Ingenia 1.5T ZBO-magneet

** In vergelijking met Philips-scans zonder Compressed SENSE

*** Webinar: Transformeer MR-productiviteit snel, gemakkelijk en vol vertrouwen met MR 5300 op on24

 

Resultaten van casestudy's bieden geen voorspellingen voor resultaten in andere gevallen. Resultaten bij andere gevallen kunnen variëren.

Fieldstrength fs magazine

Abonneren op  FieldStrength

 

Onze periodieke FieldStrength MRI-nieuwsbrief biedt u artikelen over de laatste trends en inzichten, best practices in MRI, klinische casussen, toepassingstips en meer. Meld u nu aan en ontvang onze gratis FieldStrength MRI-nieuwsbrief via e-mail.

Blijf in contact met Philips

Meer informatie

Naar schermen kijken

Verbeterde MRI-functionaliteit is gunstig voor personeel en productiviteit

Voor een succesvolle en hoogwaardige service bij MRI zijn de multitasking-technologen van essentieel belang. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze door patiënten en verwijzende artsen worden gewaardeerd. Specifieke pijnpunten benadrukken de noodzaak van nieuwe benaderingen.

Vascular Institute profiteert

Instituut ziet enorme toename in kwaliteit, snelheid en patiëntcomfort bij MRI-onderzoek

Het Miami Cardiac & amp; Vascular Institute profiteert van de voordelen van Ingenia Ambition met BlueSeal-magneet, speciaal ontworpen voor heliumvrije werking.

Patiënten zich meer

Meer vertrouwen in MRI bij kinderen in het Altona Children's Hospital

Terwijl de verlichting in de kamer en de audiovisuele beleving in de buis ervoor zorgen dat patiënten zich meer op hun gemak voelen, profiteert het ervaren personeel van de uitstekende beeldkwaliteit en de flexibiliteit om hun zeer diverse groep patiënten van dienst te zijn.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.