Is slaapapneutherapie nieuw voor u?

Breng geluk en gezondheid in uw leven.

Is bij u recentelijk de diagnose slaapapneu gesteld? Vind informatiebronnen die u kunnen helpen te wennen aan de behandeling en gemotiveerd te blijven.

Inzicht in CPAP-apparaten en -maskers.
 

CPAP-therapie (CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure of continue positieve luchtwegdruk) bestaat uit een apparaat dat een luchtstroom door een slang naar een gezichtsmasker stuurt om uw luchtweg open te houden terwijl u slaapt.

 

In het begin kan het lastig zijn, maar als u eenmaal gewend bent aan uw slaaptherapie, zult u beter slapen en een gezonder leven hebben.

Maskers
 

Om aan te sluiten bij uw individuele behoeften zijn er diverse comfortabele maskers. Het masker bedekt uw neus of uw gezicht, afhankelijk van hoe u ‘s nachts ademt. Met uw masker op kunt u op de natuurlijke manier ademen. 

Maskerkussentjes
 

Maskerkussentjes maken het masker comfortabel en zorgen tegelijkertijd voor een goede afdichting, zodat de lucht uit het therapie-apparaat uw luchtweg open kan houden. 

Hoofdband
 

De hoofdband houdt het masker stabiel terwijl u slaapt. Hij mag nooit te strak zitten, want dat kan schade aan uw apparatuur veroorzaken en de effectiviteit van uw behandeling verminderen. 

Therapie-apparaten

 

Een CPAP-apparaat stuurt een constante luchtstroom met een bepaalde luchtdruk naar uw keel, zodat uw luchtweg open blijft terwijl u slaapt. (CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure of continue positieve luchtwegdruk.)

Weergave-instellingen
 

CPAP-apparaten hebben verschillende instellingen waarmee uw arts de luchtdruk kan aanpassen. U moet altijd de instelling gebruiken die uw arts heeft bepaald.

Slang
 

De lucht gaat via een slang van het CPAP-apparaat naar het masker. Het is belangrijk om de slang zodanig te positioneren dat u hem niet dichtdrukt tijdens het slapen.

Filters

Filters zorgen ervoor dat u alleen schone lucht inademt. Sommige apparaten hebben één filter en sommige hebben een extra ultra-fijn filter. 

Luchtstroom
 

Het CPAP-apparaat duwt lucht in de slang en via het masker uw luchtweg in. Dit zorgt ervoor dat uw luchtweg niet dichtklapt en dat er geen slaapapneu optreedt.