Waarom de 13 weken echo belangrijk is voor (aanstaande) ouders

Voor zorgverleners betekent de invoering van de echo bij 13 weken een extra middel om aanstaande ouders goed te begeleiden en te informeren tijden de zwangerschap. Carmen Silverstandt, Business Manager Ultrasound Philips Benelux, vertelt in haar blogpost over het belang van de 13 weken echo.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

De 13 weken-echo: een goed idee

Alle (aanstaande) ouders zullen het beamen: een zwangerschap is een mijlpaal in een mensenleven, een unieke ervaring die gepaard gaat met een achtbaan aan emoties. Blijdschap en verwachting, uiteraard, maar ook onzekerheid, vooral in de eerste fase. De eerste weken is er immers aan de buitenkant vrijwel niets te zien en kun je het nieuwe leven ook niet voelen. Alle aanstaande ouders vragen zich dan ook op enig moment af: is alles goed met ons kindje?

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
2 minuten

Clock Blue S Image

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Gelukkig brengt ultrasound technologie – ofwel de echo - dan uitkomst. Iedere zwangere vrouw in Nederland krijgt er een bij 10 weken. Dat is een goed moment om de duur van de zwangerschap vast te stellen en zo de uitgerekende datum te bepalen maar in zo’n vroeg stadium is nog maar weinig te zien van de foetus. Als de zwangerschap verder normaal verloopt, kunnen aanstaande ouders pas bij 20 weken ervoor kiezen om opnieuw een echo te laten maken. Op dat moment is namelijk wel goed te zien hoe het kindje zich heeft ontwikkeld. De overgrote meerderheid (82%) kiest hiervoor. 

Het grote voordeel van de invoering van de 13 weken-echo is helder: afwijkingen kunnen in een eerdere fase van de zwangerschap worden vastgesteld.”

Carmen Silverstandt

Business Manager Ultrasound Philips Benelux

Eerder afwijkingen constateren

Die periode van tien weken tussen de eerste en tweede echo is lang. Onwenselijk lang, heeft de overheid onlangs geoordeeld en daarom wordt er vanaf 2020 een extra echo ingevoerd, bij 13 weken. Dankzij de steeds verder verbeterde technologie is dan namelijk al veel te zeggen over de ontwikkeling van de foetus. Organen, ledematen en het zenuwstelsel kunnen goed in beeld worden gebracht en beoordeeld. Met behulp van levensechte 3D-beelden kunnen eventuele afwijkingen, bijvoorbeeld van de hersenen, al betrouwbaar worden geïdentificeerd. Daarnaast wordt ook de 20 weken-echo met een week vervroegd. Dat geeft ouders net iets meer tijd om na te denken, als er op dat moment toch ernstige afwijkingen worden geconstateerd en zij voor de moeilijke beslissing komen te staan om de zwangerschap wel of niet af te breken. Ook kunnen artsen bij die zwangerschapsduur aangeboren hartafwijkingen opsporen en eventueel behandelen. 

13 weken echo

Betere informatie voor de juiste diagnose

Het grote voordeel van de invoering van de 13 weken-echo is helder: afwijkingen kunnen in een eerdere fase van de zwangerschap kunnen worden vastgesteld. Dat geeft aanstaande ouders meer tijd om weloverwogen een beslissing te nemen, dan als zij pas bij 19 of 20 weken deze informatie zouden krijgen. En als er geen afwijkingen worden geconstateerd – wat gelukkig meestal het geval is – kan een extra echo aanstaande ouders meer geruststelling bieden in een heel spannende levensfase. Dat betekent in beide gevallen winst.
 

Voor zorgverleners betekent de invoering van de echo bij 13 weken een extra middel om aanstaande ouders goed te begeleiden tijden de zwangerschap. Daarbij kunnen zij vertrouwen op de innovatieve en bewezen apparatuur van Philips die hen helpt bij een snelle en betere besluitvorming. Deze intelligente oplossingen met zeer goede beeldkwaliteit en geavanceerde kwantificering bieden hun de informatie die ze nodig hebben om de juiste diagnose te kunnen stellen. En dat is natuurlijk, los van het moment waarop de echo plaatsvindt, het allerbelangrijkst.

Echografie voor verloskunde

De zwangerschapsperiode is een bijzondere, maar ook spannende tijd. De gemoedsrust van uw patiënt is onze topprioriteit. Onze oplossingen zijn ontwikkeld zodat u gemakkelijker een betrouwbare diagnose kunt stellen tijdens de zwangerschap van een vrouw. Lees meer of neem direct contact met ons op.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.