Eerstelijnszorg in 2020: een vooruitblik

Eerstelijnszorg in het nieuwe jaar: wat zullen de belangrijkste ontwikkelingen zijn? Arjan Karens, General Manager Benelux, blikt vooruit.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

“Voetbaltrainers hoor je weleens zeggen: alles of niets! Ik denk dat deze woorden ook in bepaalde opzichten gelden voor de eerste lijn in het nieuwe jaar. Het is essentieel dat partijen binnen de eerstelijnsgezondheidszorg regionale collectieven gaan vormen en intensiever samenwerken. Alleen op die manier kan de eerste lijn zich ontwikkelen tot hét aanspreekpunt voor de andere relevante zorgpartijen in het veld. Dit is noodzakelijk om de doelen uit de Hoofdlijnakkoorden te halen. Het motto voor 2020 is: samenwerken, samenwerken, samenwerken.

 

Momentum

 

Naar een Chinees gezegde: tien jaar geleden was het beste moment om te gaan samenwerken, het een na beste moment is nu. Zorggroepen moeten in 2020 laten zien wat ze waard zijn en de regie pakken. Laat de eerste lijn dit momentum lopen, dan zou bijvoorbeeld het geduld van zorgverzekeraars op kunnen raken en gaan ziekenhuizen delen van de zorg overnemen. Of de zorgconsument gaat zelf keuzes maken, zodat de eerste lijn achterop komt te lopen.

 

Eerstelijnszorg

 

De sleutel ligt bij de eerstelijnszorg. De burger is ingeschreven bij de huisarts. Dat stelt de eerste lijn al in staat om klaar te staan wanneer ziekenhuiszorg moet worden overgenomen. Tegelijkertijd is deze beweging alleen mogelijk als meer mensen dankzij zelfmanagement thuis blijven in plaats van dat ze de huisarts bezoeken. Voor dit alles is een regionaal platform voor digitale zorg nodig, want met puntoplossingen loop je uiteindelijk vast.

 

Domein-overstijgend

 

Een open regionaal platform zal volgens mij niet voortkomen uit het HIS, ZIS of EPD, want de meeste daarvan hebben destijds geen architectuur gekregen die het toelaat de slag naar een open platform te maken. Er zal een nieuwe visie moeten komen: een visie waarmee de soms wel honderd applicaties in een regio op een en dezelfde plek terechtkomen. Dat is een voorwaarde om domein-overstijgend te gaan samenwerken.”

 Tijd

Gemiddelde leestijd: 
4-5 minuten

Geen silo’s. Geen grenzen.

Wij verbinden data, technologie en mensen met elkaar. Naadloos.

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.